Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat ik een paar kilo afvallen als doel stelde én dat ik het roer dus radicaal omgooide. Kiezen voor een gezondere leefstijl was achteraf gezien niet makkelijk maar nu ik 12 kilo afgevallen ben zit ik beter in mijn vel dan ooit! Nu was zoveel kilo afvallen niet helemaal de bedoeling maar een gezonde BMI (Body Mass Index) krijgen wél. In dit artikel vertel ik je meer over de reis die ik heb afgelegd, hoe ik dat heb gedaan en deel ik wat mijn BMI nu is. Nieuwsgierig geworden naar waarom ik ben aangekomen en hoe ik deze 12 kilo ben afgevallen? Lees dan snel verder.

Langzaam kwamen de kilo’s eraan

Ik ben altijd een sportief en actief persoon geweest, niet bewegen zat gewoon niet in mijn bloed. Tot vlak voor mijn afstuderen deed ik nog veel aan sport en werkte ik nog in het zwembad. Een actief beroep waarin je veel stappen zet en veel in beweging bent. Na mijn afstuderen kwam daar verandering in, ik ging 36 uur in de week werken op kantoor. Op kantoor ben je gewoon veel minder in beweging dan tijdens mijn werkuren in het zwembad en daarnaast ging ik ook nog minder sporten. Waar ik eerst dagelijks een flink aantal baantjes zwom deed ik dat nu nog maar twee keer in de week.

Niets mis mee overigens want ik vond het wel prima zo. Ik had niet die energie om in de avond nog zoveel te gaan sporten. Mijn eerste ‘grote-mensen-baan’ was erg wennen en vroeg veel energie. Heel normaal en langzaamaan werd ik iets zwaarder: mijn 61 kilo werd er uiteindelijk 68. Dit was een prima en gezond gewicht dat paste bij mijn lengte (BMI 23,8).

Zwangerschappen & Volledig thuiswerken

Lang heb ik met mijn gewicht rond de 68 kilo gezeten, ook na mijn zwangerschappen woog ik dat weer. Tijdens beide zwangerschappen kwam ik maar 11 kilo aan en hoewel het sporten op een nog lager pitje kwam te staan was ik dat extra gewicht na een paar maanden alweer snel kwijt. Natuurlijk moest ik soms wel even opletten op wat ik at maar dat ging natuurlijk. Na mijn eerste zwangerschap ben ik ook begonnen met fietsen. Dat was ook het enige wat ik ondertussen nog aan sport deed. Wel sommige dingen uitgeprobeerd maar niets is echt blijven hangen, op het fietsen na dan.

En toen, toen kwam de lockdown en werkte ik volledig vanuit huis. Een jaar lang was mijn benedenverdieping mijn leven. Net zoals dat voor vele van ons was. Aan de eettafel werkte ik, gaf ik mijn oudste thuisonderwijs en gingen we thuis uit eten. Op het moment van de lockdown zelf ervaarde ik alles anders dan dat ik er nu op terugkijk. Achteraf is alles makkelijk praten maar ik denk dat ik mijzelf meer in de weg heb gezeten dan dat ik besefte. Zowel letterlijk als figuurlijk.

In die tijd zijn de laatste kilo’s erbij gekomen, de rond de 68 kilo werden er meer dan 75. Dat was maar enkele kilo’s minder dan toen ik 40 weken zwanger was. Dat vond ik moeilijk, ook omdat ik er nauwelijks de energie voor iets had om er iets aan te gaan doen. Ik wilde misschien wel een aantal kilo afvallen maar door het gebrek aan energie heb ik eerst geprobeerd om mijzelf te accepteren zoals ik was. Nu je dit artikel leest weet je dat dat niet is gelukt en besloot ik er écht iets aan te doen: een paar kilo afvallen en op naar een gezond gewicht!

12 kilo afvallen met een gezonde leefstijl

Heel eerlijk? Ik schrik er nog steeds een beetje van als ik het getal zo zie staan wat ik uiteindelijk ben afgevallen. Het is namelijk meer dan ik had gedacht en de bedoeling was. Zoals ik al eerder schreef: ik wilde een gezond gewicht krijgen en weer lekker in mijn vel zitten. Een jaar geleden zat ik er enorm mee dat ik bijna net zo zwaar was als toen ik hoog zwanger was. Alleen nu zónder baby.

Mijn kleding zat niet meer lekker, en met een BMI van 26,5 voelde ik me gewoon niet meer écht mijzelf. Hoewel vrienden en familie mij een jaar geleden niets te dik vonden was het voor mij wel tijd om iets aan mijn gewicht en ongezonde levensstijl te gaan doen. In de afbeelding hieronder zie je mijn lengte, gewicht en BMI van een jaar geleden.

BMI berekenen gezonder leven samen met een coach

Mijn lengte, gewicht en BMI in mei 2021

Ik weet dat je BMI alleen niet alles zegt over je gezondheid, echter weet ik ook dat de toename in gewicht niet kwam door mijn grote hoeveelheid aan spiermassa. Daarvoor moet je namelijk bewegen, en ik? Ik kwam nauwelijks van de bank af zoals je net al kon lezen. Om de 12 kilo af te vallen ben ik onder andere gestart met hardlopen en heb ik mijn voedingspatroon onder de loep genomen. Hieronder vertel ik je daar meer over.

Wil jij trouwens jouw BMI berekenen? Dat kan via deze tool van het Voedingscentrum.

Bewegen, bewegen en nog meer bewegen

Naast hardlopen ben ik ook gestart met yoga lessen en workouts vanuit huis, gewoon simpel met een paar attributen. In het begin was het lastig, het sporten ging moeizaam en het was zwaar maar een bijzonder gevoel overviel me. Het sporten was ontzettend fijn, fijn voor mijn lijf én mijn hoofd. Bewegen, in welke vorm van ook, geeft me energie en zorgt voor ontspanning. Een stukje vrijheid, tijd voor mijzelf en ik word er echt gelukkig van! Deze euforie was ik in de afgelopen 10 jaar verloren en nog erger: zelfs vergeten. Stiekem heb ik mijzelf hierin een beetje verwaarloosd want sporten hoorde bij mij.

Dat je gelukkiger wordt van bewegen is trouwens bewezen. Tijdens het sporten komt er dopamine, serotonine en endorfine vrij. Endorfine werkt pijnverzachtend en serotonine zorg ervoor dat je minder gevoelig bent voor afwijzing en reacties van anderen. Dopamine veroorzaakt een snel en intens gevoel van blijdschap. Meer hoef ik niet te zeggen toch? Wil jij ook meer bewegen? Check dan mijn 7 eenvoudige tips om meer te bewegen. Geloof me, het is het waard en jij bent het waard.

Veranderingen in mijn eetpatroon

Ik ben dus ontzettend blij dat ik het sporten weer heb opgepakt. Nu ga je met alleen meer bewegen niet een aantal kilo afvallen. Waarom niet? Van minder bewegen alleen kom je ook niet veel aan. Wist je dat je gewicht voor 80% afhankelijk is van hoeveel je eet en maar 20% afhankelijk is van sporten en bewegen? Wanneer een aantal kilo afvallen dus op je wensenlijstje staat moet je vooral naar je eetpatroon kijken en niet alleen meer gaan bewegen.

Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan, met een beetje hulp van een coach. Je denkt misschien, Francis: je deed toch aan Intermittent Fasting? Klopt, echter wanneer je meer eet dan je verbruikt dan word je zwaarder en kom je dus aan. Klinkt simpel maar ik heb er even over gedaan voordat ik precies doorhad wat bij mij paste, werkte en goed voor mij was. Zo kreeg ik bijvoorbeeld structureel meer calorieën binnen, zo’n 300 tot 600 per dag, dan ik nodig had. Nu ik weet wat mijn lijf nodig heeft lukte het om 12 kilo af te vallen én (nu) op gewicht te blijven.

Wil jij een aantal kilo afvallen en heb je vragen over een eet- en beweegplan? Dan mag je altijd contact met me opnemen. Ik help je graag.

Mijn nieuwe BMI na 12 kilo afvallen

Je was er misschien al nieuwsgierig naar of je hebt de rekensom, 12 kilo afvallen, zelf al gemaakt maar mijn huidige gewicht is nu 63,5 kilo met een BMI van 22,2. Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien een prima gewicht voor mijn lengte. Niets te zwaar, niets te mager gewoon goed.

12 kilo afvallen met een gezonde leefstijl nieuwe BMI afbeelding mamazetkoers

Mijn lengte, gewicht en BMI in mei 2022

Ik kan oprecht zeggen dat ik hier ontzettend trots op ben. Een aantal kilo afvallen doe je namelijk niet zomaar en het is hard werken. Toch begint het serieuze werk voor mijn gevoel daarna pas: op gewicht blijven is namelijk de uitdaging.

Daarom ben ik ook geen voorstander van om middels een dieet een paar kilo af te vallen maar dit juist te doen met een gezonde leefstijl. Daarbij gaat het er dus niet om wat je wel of niet mag eten maar je de balans leert zoeken. Een frietje op zijn tijd is heerlijk en moet in mijn ogen prima kunnen. Wanneer je aan de slag gaat met een gezondere leefstijl, waarbij je let op je energie inname, is een aantal kilo afvallen het resultaat. Je leert dan andere keuzes maken zodat wanneer je op gewicht bent, niet meteen weer aankomt.

Ben je trouwens opzoek naar lekkere en gezonde recepten die passen bij een gezonde leefstijl en zo een paar kilo afvallen? Ook die vind je op mijn website, check hier alle recepten.

Hoe gaat het nu?

Allereerst wil ik zeggen dat ik ontzettend blij ben, ik ben weer de ‘ik’ die ik ruim tien jaar geleden was. Het was niet makkelijk om deze stap te zetten en er zo open over schrijven vond ik misschien nog wel moeilijker. Iedereen vindt er namelijk iets van, dat vind ik dan soms lastig en het maakt me onzeker. Ik ben goed zoals ik nu ben: slank, gezond en fit! Ik voel me goed en ben ontzettend tevreden over wie ik ben en hoe ik eruit zie. Die paar kilo afvallen heeft daar zeker bij geholpen maar het is vooral mijn nieuwe leefstijl die hierin de grootste bijdrage in levert.

Al een paar maanden zit ik op hetzelfde gewicht en daar ben ik trots op. Voor wie het wilt weten: ik eet ongeveer 1850 calorieën per dag. Precies de hoeveelheid die ik met mijn lengte, gewicht én actieve leefstijl nodig heb. Nu ik al een tijdje op gewicht ben, ben ik niet meer actief bezig met wat en hoeveel ik eet. Ik heb mijzelf een gezonde leefstijl aangemeten waarin ik geleerd heb wat en hoeveel ik nodig ongeveer heb. Ik luister hierin naar mijn lijf en doe alles weer op gevoel, net als 10 jaar geleden. Dat voelt goed en het werkt voor mij.

Ik beweeg ook nog steeds veel, niet zozeer om op gewicht te blijven maar puur omdat ik me er echt goed door voel. Het helpt me ontladen en ontspannen. Een kleine opsomming van wat ik doe:

  • hardlopen, ca 5 km per week
  • MTB, ca 30 km per week
  • 30 min HIIT workouts vanuit huis, 2 keer per week
  • lesje yoga vanuit huis, 1 keer per week
  • kickboksen, 1 keer per week in de boksschool

Lukt het me altijd? Nee, ook ik kies er weleens voor om een avondje met een zak chips op de bank te gaan zitten in plaats van te sporten. Moet gewoon kunnen en hierin luister ik naar mijn gevoel en mijn lijf. Wel probeer ik dagelijks aan mijn 10.000 stappen te komen, dit is dagelijkse beweging en geen sport. Wil jij een paar kilo afvallen? Dan raad ik je zeker aan om dagelijks rond de 10.000 stappen te zetten.

Tot slot..

Het is niet het aantal kilo afvallen wat me beter in mijn vel heeft doen zitten, het is vooral dat ik me gezond en fit voel nu. Juist dat zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit en dat ook uitstraal, en ja: het is mooi meegenomen dat mijn kleding weer goed zit! Ben ik dan een zogenaamde fitgirl? Nee absoluut niet, ik ben gewoon een mama die houdt van bewegen, lekker eten en die hierin (voor mij) de juiste balans heeft gevonden. Want, laten we eerlijk zijn: ook aan mijn lijf kun je nog zien dat ik twee kindjes heb mogen dragen en dat ik geen 20 meer ben. Maar dat is niet erg, dat hoort erbij!

Nu ben ik heel benieuwd wat je van dit persoonlijke artikel vindt. Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis