Elke maand, soms iets vaker, deel ik hier een update in mijn koers naar een gezonder leven. Ik hoop hiermee mijn eerlijke verhaal met je te delen, want het is allesbehalve gemakkelijk en het gaat niet vanzelf. Al lijkt dat misschien wel vanaf een afstandje. Daarnaast hoop ik je via deze weg ook te motiveren om ook meer te gaan bewegen én gezonder te leven. In deze update ga ik wel een beetje met mijn billen bloot, niet schikken: ik bedoel het niet letterlijk. Want hoewel ik een paar weken geleden heilig geloofde in het feit dat mijn gewicht bij mijn lengte paste, komt deze struisvogel er nu achter dat dit echt niet het geval is!

Het moet dus anders en ik kan het niet alleen, samen met een coach ga ik aan de slag. In dit artikel vertel ik je daar meer over. Lees je mee?

Gezonder leven update #2

Aan de ene kant voelt het goed om hierover te schrijven maar aan de andere kant vind ik het ook lastig en enorm spannend. Ik geef namelijk niet alleen iets toe aan mijzelf maar ook aan iedereen die dit leest, aan jou dus. Al is dat laatste ook juist de reden om het wél te doen. Want door erover te praten kom je erachter dat je niet alleen staat en door de situatie te accepteren zoals hij is kun je er ook iets aan veranderen.

Een te hoog BMI

Dus: ik weeg te zwaar voor mijn lengte! Mijn BMI van 26,5 is te hoog, niet net over het randje maar gewoon echt te hoog. Een BMI tussen de 18,5 en 24,9 wordt als een gezond gewicht gezien. Natuurlijk is ook je buikomvang relevant maar dat veranderd echt niets aan mijn situatie, geloof me.

BMI berekenen gezonder leven samen met een coach

Toch gaaf mijn verhoogde BMI mij niet het zetje om er iets aan te doen, laten we stellen dat ik goed ben in de ‘struisvogel-methode’. Toch worstelde ik met dat getal op de weegschaal. De 75,6 kg was maar 4,3 kg verwijderd van mijn gewicht met 40 weken zwangerschap. Geloof me, dat vond ik best wel een dingetje: het gewicht van mijn zwangerschap bereiken zonder zwanger te zijn. Die gedachte en kennis gaf me het laatste zetje om hier toch echt iets aan te gaan doen!

Fanatiek meer gaan bewegen

Mijn eerste gedachte was om meer te gaan bewegen en sporten. Dat is een van de redenen dat ik ben gestart met hardlopen. Ik vind het heerlijk om drie keer per week even een half uurtje van huis te zijn en buiten te sporten. Daarnaast probeer ik veel te wandelen en ga ik er een keer per week met mijn mountainbike op uit. Het hardlopen gaat overigens erg goed, ik kan nu al 20 minuten aaneengesloten lopen, dat is zo’n 3 kilometer en ben daar enorm trots op!

Hoewel ik me er echt een stuk beter door voel, werd het gewicht op de weegschaal maar een beetje lager. Persoonlijk vond ik dit enorm tegenvallen, het was toch echt de bedoeling om naar een gezonder gewicht toe te werken. Op deze manier zag ik het niet gebeuren. En heel eerlijk? Ik snapte het ook gewoon niet. Mijn eetpatroon was goed en gezond. Als voedingsmiddelentechnoloog weet ik veel van voeding en we zorgen er thuis voor dat we gevarieerd eten en voldoende groente en fruit binnen krijgen.

Het werd me snel duidelijk, als ik structureel gewicht wil verliezen én daarna op gewicht wil blijven kan ik het niet alleen!

Samen met een coach, ik kan het niet alleen!

Hoewel ik dus ontzettend goed weet hoe afvallen werkt kreeg ik er bij mijzelf maar geen grip op. Ik vond dat ontzettend lastig om toe te geven aan mijzelf en dat hier zo op te schrijven. Ergens voelt dat als falen, omdat ik het zelf niet kan. Stom is dat eigenlijk, een dokter kan zichzelf ook niet genezen. Het is niet erg om hulp te zoeken én hulp te krijgen. Iemand anders kan je helpen met andere inzichten en je helpen veranderen.

Juist dat laatste, die verandering, is belangrijk. Ik wil die extra kilo’s niet alleen kwijt maar er ook echt af houden. Ik ga het dus samen met een coach aanpakken!

Over MyFoodCoach

Ik vond het een hele stap hoor, om hier hulp bij te zoeken en die drempel over te gaan. Want, wie gaat je dan helpen? Tegenwoordig is het aanbod erg groot. Op Facebook zie ik regelmatig verschillende advertenties voorbij komen over ‘snel afvallen’ en ‘slanke kookboeken’ en voor mijn gevoel schieten de voedingsprogramma’s als paddenstoelen uit de grond.

Wat is dan goed? Allereerst is dat bij iemand bij wie je jezelf durft te zijn, open durft te stellen en waar je een goed gevoel bij hebt. Voor mij is dat ook een stuk kennis en ervaring, juist omdat ikzelf al zoveel weet over voeding. Dan kom ik toch weer terug op die dokter, want hij kan zichzelf niet genezen maar zal niet de gemakkelijkste patiënt zijn als je snapt wat ik bedoel.

Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met MyFoodCoach. Een bedrijf wat bestaat uit diverse diëtisten en coaches die je helpen met inzicht krijgen in je voedingspatroon en je helpt met gedragsverandering. Gewicht verliezen en je streefgewicht behouden is in hun ogen vooral een kwestie van gedragsverandering met behulp van een doordacht plan. Hier ben ik het volledig mee eens. Ik wil namelijk geen dieet volgen, producten eten die ik lekker vind zonder dingen niet te mogen. MyFoodCoach is een no-nonsense voedingscoach, zonder detox sapjes, slakkenkuren of shakes. Iets wat dus helemaal bij mij past.

De gratis 5-daagse

Nu was ik niet meteen overstag hoor, want die drempel ging ik niet zomaar over en ik wilde 100% zeker weten dat MyFoodCoach me kan helpen en er een klik is. Daarom vond ik het erg fijn dat ik mee kon doen met de ‘’5-daagse’’. In 5 dagen tijd krijg maak je gratis kennis met MyFoodCoach en krijg je uitleg, tips en inzichten die je helpen afvallen én zorgt ervoor dat je aan een goed plan werkt om dit te bereiken.

De inzichten die je leert tijdens deze dagen zijn persoonlijk en voor iedereen anders. Uiteraard zijn de opdrachten wel algemeen maar de uitkomst is voor iedereen anders. Om je een beeld te geven vertel ik je graag wat voor mij het grootste leermoment was.

Door je lengte, gewicht en je sportactiviteiten door te geven wordt er berekend hoeveel kcal je per dag nodig hebt én hoeveel je er nodig hebt om 0,5 kg per week af te vallen. De uitkomst was voor mij geen verrassing, ik weet namelijk wat een gemiddelde vrouw van mijn leeftijd nodig heeft en dit kwam aardig overeen. Het leermoment zat hem in het feit dat ik het ook voor mijn man berekende: hij heeft per dag +550 kcal meer nodig dan ik. Opzich ook niet vreemd maar: ik at wel de hele dag hetzelfde als hij. Evenveel avondeten, evenveel snackjes etc.

Dat resulteert erin dat ik misschien wel gezond eet (lees voldoende vezels, groente en fruit) maar wel té veel, zo’n +550 kcal per dag. Niet zo heel gek dat ik ben aangekomen én met iets meer bewegen niet zomaar mijn gewicht verlies. Ik moet leren mijn lichaam te voeden met wat het nodig heeft en niet te veel geven. Dit is een gedragsverandering. Met een dieet los je alleen tijdelijk iets op, voor mij moet er structureel iets veranderen!

De 12-weekse

Tijdens deze 5-daagse ben ik 1 kg afgevallen, zonder moeilijk te doen met een gek kookboek – sapjes of wat dan ook. Heerlijk! Natuurlijk gaat het niet vanzelf maar doordat ik wist waar mijn ‘probleem’ zat kon ik er aan werken. Als je tijdens deze 5-daagse aan je actiepunten werkt val je gegarandeerd 1 kg af. De moeite waard om dit dus gratis te proberen. Je kan je aanmelden via deze link. De 5-daagse wordt om de week gehouden, er is dus geen excuus om het niet te doen. Per dag kost het je maar een kwartiertje.

Op dit moment ben ik bezig met het 12-weekse programma. Deze sluit naadloos aan op de 5-daagse en is er voor iedereen die meer gewicht wil verliezen, leren op gewicht te blijven en structureel aan gedragsverandering wil werken. Op dit moment rond ik net week 2 af, op een later moment ga ik je hier meer over vertellen. Wat ik je al wel kan vertellen dat het werkt! Mijn eerste succesvolle BBQ en lunch buiten de deur heb ik al gehad zonder me te laten gaan, te genieten van lekker eten én me goed te voelen. In de eerste twee weken ben ik 3,5 kg afgevallen. Op naar de volgende 10 weken!

Tot slot..

Ik besef me dat het een lang artikel is geworden, gezonder leven samen met een coach. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Mocht je toch nog vragen hebben? Stel ze dan gerust onder dit artikel, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis