Er zijn van die momenten in je leven waarbij je met de neus op de feiten wordt gedrukt, je beseft dan dat het anders moet. Op zo’n punt ben ik een paar weken geleden ook gekomen, ik wil gezonder leven. Je vraag je misschien af wat er is gebeurd, eigenlijk niets specifieks maar het besef kwam wel. Sinds de coronapandemie ben ik vrijwel altijd thuis. Stiekem is mijn leven hierdoor ook sterk veranderd: ik snoep meer en beweeg minder. Niet altijd een goede combinatie. Daarnaast word je van letterlijk op de bank zitten niet gelukkiger. Tijd om het eens anders te gaan doen: gezonder leven dus.

De komende maanden ga ik je elke maand meenemen in mijn koers naar een gezondere levensstijl. Naast een persoonlijke update zal er ook één onderwerp centraal staan. Gezonder leven draait namelijk niet alleen om voeding en bewegen. In dit artikel vertel ik meer over mijn koers naar een gezonde leefstijl en vertel ik je alles over mijn koers met beginnen met hardlopen. Lees je mee?

Waarom gezonder leven?

Vaak wanneer ik het heb over gezonder leven, aanpassingen doen in mijn voedingspatroon of vertel over meer bewegen wordt er snel gezegd dat ik wil afvallen. Laat ik vooropstellen dat ik niet gezonder wil leven om gewicht te verliezen. Dat is namelijk niet het doel zelf, alleen een eventuele mooie bijkomstigheid. Voor mijn lengte heb ik een prima gewicht en ik voel me er goed bij. Waarom dan toch gezonder leven vraag je je misschien af? Eigenlijk is het heel simpel: wie goed voor zichzelf zorgt en gezond leeft is gelukkiger.

Ben ik dan niet gelukkig? Gelukkig zijn is een breed begrip, ik ben ontzettend gelukkig met mijn gezin en hoe we het samen allemaal voor elkaar boksen. Toch had ik steeds vaker dagen dat ik minder zin had om iets te ondernemen en werd het lastiger om niet meteen Netflix aan te zetten zodra de kindjes op bed lagen. Misschien herken jij jezelf hier ook wel in. Zeker in tijden wanneer er überhaupt weinig te doen en ondernemen valt.

Een duwtje in de rug van manlief

Iemand die standaard veel buiten te vinden is, is mijn man Jeffrey. Wandelen, fietsen of gewoon iets aanpakken in de tuin: hij is graag buiten. Ik ook overigens, maar toch merkte ik dat ik na de verhuizing veel minder buiten kwam. Zo kwamen ook mijn sportfietsen steeds minder vaak de schuur uit, werden mijn wandelingen steeds korter en ging ik minder vaak. Eigenlijk heel jammer want ik word blij van buiten zijn.

Er zijn meer dingen die mij blij maken, zoals gezonde maar lekkere dingen maken én opeten. Ook dat deed ik steeds minder. Voorheen maakte ik weleens een lekkere quiche of een ovenschotel. Ik kan niet precies zeggen waarom het zo gekomen is. Eerst was ik druk met ons nieuwe huis en daarna vond ik het denk ik wel prima om op de bank series te kijken. Het sloop erin. Jeffrey zei op een gegeven moment ook, Francis waarom ga je niet meer naar buiten? Gelijk had hij en dat was het duwtje wat ik denk ik nodig had. Al hielp het feit dat ik uitgeput was na 2 trappen oplopen misschien ook wel mee 😉 .

Gezonder leven update #1

Heel eerlijk? Op veel punten leefde ik al gezond. Zo eten we thuis niet te veel vlees, eten we niet te vet en staat er dagelijks groenten op het menu. Tot zover dus prima. Daarnaast doe ik aan Intermittent Fasting waardoor ik redelijk op gewicht blijf. Al heeft dat vele zitten toch wel wat extra kilo’s opgeleverd. En helaas doet Intermittent Fasting ook niets voor mijn uithoudingsvermogen, en dat is nou net het puntje waar ik echt tegenaan loop. Daarom ben ik voor mijzelf gaan bekijken waar ik blij van word. Ik benoemde het al eerder:

  • gezonde en lekkere maaltijden maken
  • genieten van lekker eten en drinken (en af en toe van een wijntje)
  • buiten zijn en bewegen
  • rust in mijn hoofd, ontspannen zijn
  • genieten
  • en als ik eerlijk ben: iets strakker in mijn vel zitten.

Al deze zaken hebben te maken met gezonder leven. De enige update die ik je nu kan geven is dat ik drie weken geleden begonnen met enkele aanpassingen (o.a. beginnen met hardlopen) en ik al merk dat het me goed doet en plezier geeft. Daarom ga ik je ook elke maand meenemen in een update. Nu wil ik je graag meer vertellen over mijn hardloopavonturen. Lees je mee?

manieren om meer te bewegen mamazetkoers lifestyle blog voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Beginnen met hardlopen

Wat ik heb toegevoegd aan mijn nieuwe leefstijl is hardlopen. Zoals je net al kon lezen heb ik totaal geen uithoudingsvermogen dus wilde ik niet op eigen kracht zomaar ergens aan beginnen. Ik ben iemand die houvast nodig heeft en ergens naartoe kan werken. Anders ben ik alleen maar bang voor blessures en houd ik het niet vol. Wie gezonder wil leven heeft conditie en uithoudingsvermogen nodig. Om die reden ben ik gestart met hardlopen en heb ik de 10K runner app gedownload.

Je kunt het een beetje vergelijk met ‘hardlopen met Evy’, die app is bij de meeste van ons welbekend. Zo’n app is de 10K runner app ook maar dan alleen zonder muziek erbij én is hij in het Engels. Dat laatste is helemaal geen probleem want er wordt niet veel verteld. Dat er geen muziek onder zit vind ik persoonlijk alleen maar fijn, zo kan ik via Spotify mijn eigen muziek met eigen ritme kiezen én deze app praat niet zoveel als Evy waardoor ik me beter kan focussen. Ondertussen zitten mijn eerste drie weken erop. Op Strava kun je al mijn hardloopactiviteiten zien. Hieronder een de eerste keer en de laatste van de afgelopen drie weken.

Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
00:25:10
hours
00:23:58
hours
2,68
km
8:57
min/km
3:53
min/km
6,10
meters
227
kcal
Elapsed Time Moving Time Distance Average Speed Max Speed Elevation Gain Calories Burned
00:27:34
hours
00:26:22
hours
2,68
km
9:51
min/km
5:33
min/km
6,20
meters
228
kcal
Tijdens de zwemles van Ize mijn day 3 van de 3e week gedaan. Even nog een ideaal rondje vinden bij het Land van Ooit. Was wel fijn, vanavond aan de borrel en wijn met een vriendinnetje 😁.

Het opbouwen gaat heel erg langzaam (gelukkig), anders is het onmogelijk vol te houden. De eerste training bestaat voornamelijk uit 8 keer één minuut lopen en één minuut wandelen. Door de trainingen heen wordt deze verhouding steeds veranderd zodat je het lopen beter en langer vol kunt houden.

Hoe ging het mij af? Ik vind het heerlijk! Het kost weinig tijd en met deze app lukt het ook echt. Al moet ik soms wel goed op mijn ademhaling letten. Wanneer ik niet door mijn buik adem krijg ik steken. Om dit te voorkomen let ik hier dus bewust op en blaas ik mijn adem volledig uit. Hoe langer ik train des te beter ik leer door mijn neus te ademen. Ik merk dat ik meer energie heb, ervaar minder honger en alles voelt gewoon beter in mijn hoofd. Bewegen en sporten doet me fysiek en mentaal goed, het hardlopen kan ik ook iedereen aanraden.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn eerste artikel over mijn koers naar gezonder leven. Zoals eerder aangegeven krijg je elke maand hierover een update. In het volgende artikel vertel ik je uiteraard hoe het hardlopen gaat en behandel ik een nieuw onderwerp was past bij gezonder leven. Ik hoop je via deze weg te motiveren om ook meer te bewegen én gezonder te leven. Heb je hierover vragen? Stel ze dan hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me uiteraard ook een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Volg me op Strava om al mijn sportactiviteiten te volgen.

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis