Een tijdje terug kon je lezen waarom ik ben gestart met fietsen, en kocht niet snel daarna mijn eigen racefiets. Ik op een mountainbike was wel het laatste wat ik verwacht had, dat in de bossen fietsen en over onverharde wegen is niets voor mij. Toch kocht ik in hetzelfde jaar dat ik mijn racefiets kocht ook een mountainbike. In dit artikel vertel ik je welke mountainbike ik kocht, waarvoor ik deze ging gebruiken en of dit nu nog steeds het geval is. Tipje van de sluier: er is in een korte periode veel veranderd. Wil je weten wat? Lees dan snel verder. Fiets je zelf ook? Laat me bij de reacties weten wat voor fiets je hebt en waarom je bent gaan fietsen. Geen fietser? Laat me dan weten welke sport jij beoefent!

Zomervakantie in Duitsland

Zolang de kindjes klein zijn blijven we in de vakanties liever dicht bij huis. Niet omdat ik niet naar een zonnig eiland wil, maar meer omdat ik enorm op zie tegen de reis erheen. Twee jaar geleden zijn we op vakantie geweest in Duitsland. Midden in de bergen. Samen huurden we een mountainbike.

Heerlijk om op een ander terrein te fietsen en wat hoogtemeters te maken in bergen. Ikzelf vind een mountainbike dan fijner een racefiets. Op de een of andere manier voel ik me dan veiliger, je houding op een mountainbike is namelijk anders dan op een racefiets. Een fiets huren valt qua kosten best mee, maar voor mijn man was dit de laatste keer dat hij een fiets wilde huren. Er gaat namelijk niets boven je eigen fiets. De volgende vakantie gaat zijn eigen mountainbike gewoon mee op de fietsendrager. Voor mezelf had ik ook al snel een rekensom gemaakt: als je drie keer op vakantie één week een fiets zou huren dan kon ik net zo goed een eigen mountainbike kopen (met een beetje bijleggen uiteraard). Dan kon ik daarmee ook in de winter over de weg blijven fietsen.

Mijn eerste mountainbike

Na thuiskomst speurde we samen het internet af. Mijn man naar een goedkope maar goede mountainbike met de onderdelen die paste bij het doel waarvoor ik de fiets ging gebruiken. Op vakantie off-road en in de wintermaanden over de weg. En ik? Ik keek vooral of ik een fiets met leuke kleurtjes kon vinden. Het oog wil immers ook wat. Na wat zoeken hadden we hem gevonden: de Cube Access WLS Disc 2016.

MTB 1 mamazetkoers Cube

Helemaal content met mijn nieuwe fiets. Die winter 2016-2017 heb ik hem volop gebruikt om over de weg te fietsen. Dat beviel super goed. Mijn racefiets hing netjes aan de muur, schoon en klaar voor het volgende zomerseizoen. Niet wetende dat ik diezelfde winter in verwachting zou zijn van mijn zoontje Luke en de racefiets wat langer aan de muur zou blijven hangen. In het begin van mijn zwangerschap heb ik nog op de mountainbike over de weg gefietst totdat ik om medische redenen meer rust moest gaan houden. Het fietsen was helaas even geen optie meer.

De Drunense Duinen in

Zoals je kon lezen kocht ik mijn Cube niet om in de Drunense Duinen te fietsen, ik was al blij dat ik met mijn racefiets van een viaduct naar beneden durfde. Ik zorgde er wel voor dat ik zo ver mogelijk van de bossen vandaan bleef. Begin 2018 veranderde dat. Op het moment dat ik ziek  thuis zat besloot ik dat ik niet meer angstig wilde zijn voor dingen die niet nodig waren. Door de bossen en de Drunense Duinen fietsen is er daar een van. Ik had het ooit eens geprobeerd samen met Jeffrey maar ik maakte het mezelf zo lastig dat we weer snel thuis waren. Uiteraard durfde ik niet alleen te gaan maar ik wilde ook geen herhaling van de vorige fietstocht. Daarom vroeg ik of mijn schoonvader met me mee ging. Hij fietst ook veel, en bovendien is het ook gezellig!

Het was geweldig! De euforie die ik voelde omdat ik me én over mijn angst heen had gezet én het trotse gevoel dat ik toch maar mooi de groene route had gefietst was enorm. Dit gevoel zorgde ervoor dat ik de groene route ondertussen alweer 10 keer heb gefietst. Dat is natuurlijk nog niet heel veel maar in drie maanden tijd vind ik dat prima. Zeker omdat ik ook nog ritjes maak op mijn racefiets. Soms fiets ik de route alleen, soms met Jeffrey of met mijn schoonvader. Laten we zeggen dat ik de smaak te pakken heb!

Racekanon

Na een tijdje gaf Jeffrey aan dat mijn Cube mountainbike niet zo geschrikt is om op die manier in de Drunense Duinen te fietsen. De fietst was niet slecht, verre van dat, maar als ik beter door de bochten wilde fietsen had ik een fiets nodig die wendbaarder is. Een fiets lichter fiets is daarin ook belangrijk. De zoektocht naar een andere mountainbike was geboren.

De vraag, ”wat wil ik?” was erg moeilijk te beantwoorden. Het was meer wat wilde ik niet. Ik wilde geen herenmodel en ik wilde geen 29” wielen. Verder moest de fiets licht zijn (<13 kg) en er leuk uit zien (we blijven een vrouw). Al snel kwamen we erachter dat er weinig keuze is voor dames op het gebied van een mountainbike. We kwamen al snel weer bij de Cube modellen uit. Deze waren qua model gelijk aan de mountainbike die ik al had en waren allen voorzien van betere onderdelen. Dat was niet helemaal wat ik zocht.

Scott mountainbike mamazetkoers

Heb ik gevonden wat ik zocht? Ja, we hebben bovenstaande Scott Scale 980 aangeschaft. Weegt 12 kg, is super wendbaar door het smalle stuur en de afstand tussen de zadelpen en het stuur. Het grappige is wel dat dit een herenmodel is (dan wel de állerkleinste) en de wielen 29” zijn. Dat de wielen zoveel groter zijn dan de 27,5” had ik niet een door toen ik een testritje maakte. Mijn man zei het daarna. Super grappig. Een collega van mij heeft deze stoere bike al een naam gegeven: Racekanon. Want met zo’n fiets moet je wel snel gaan!

Tot slot..

In het volgende fietsartikel vertel ik je hoe deze fiets is afgemonteerd en of ik daadwerkelijk sneller ga. Is er iets wat jij graag wilt doen maar niet durft? Laat het me weten bij de reacties en dan krijg je van mij een steunbetuiging. Fiets je ook graag in de Drunense Duinen en zoek je een fietsmaatje? Laat het me ook weten, ik ga graag mee. Geen fietser? Welke sport beoefen jij?

Volg je me al op Facebook & Instagram? Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Meer lezen over fietsen? Lees dan ook mijn artikel: trainen op cadans.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis