Kinderen laten meehelpen in het huishouden. Sommige ouders kiezen hier bewust voor, anderen weer niet. Maar is het erg? Ik ben van mening dat het goed is om je kinderen erbij te betrekken en ze dus ook kleine taakjes te geven. Uiteraard maken we er een feestje van en volgt er ook een beloning. In dit artikel lees je bij welke klusjes mijn dochter helpt. Taakjes waarbij je kindje kan helpen is afhankelijk van de leeftijd, in dit artikel ook enkele voorbeelden bij de verschillende leeftijden. Laat jij jouw kindje ook helpen? Laat het me weten bij de reacties en lees je weer gezellig mee?
Waarom ik mijn dochter Ize taakjes geef
In de inleiding kon je al lezen dat ik het belangrijk vind om Ize te laten helpen met het huishouden. Ze krijgt kleine taakjes, het is niet zo dat we haar de hele badkamer laten schoonmaken. Misschien als ze 16 is en alles onder de make-up zit. Ze is nu 3 en we geven haar taakjes die daarbij passen. Ik vind het belangrijk dat kinderen bijvoorbeeld leren dat wanneer ze ergens mee spelen, ze daarna het ook leren opruimen. Het is ook een stukje aanleren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Nu is het favoriete woordje van Ize ”zelluf-doe” dus dat komt wel goed.
De kunst zit hem in het leuk maken van het taakje, ik weet niet hoe het met jullie kids is maar zodra hier iets ”moet” gooit ze haar kont tegen de krib. Ook belonen is in mijn ogen belangrijk. De beloning hoeft niet per definitie snoepgoed te zijn, je kan ook beloven daarna het favoriete spelletje van je kind samen gaan te spelen.
De taakjes die Ize nu doet zijn:
- fles van Luke in de keuken zetten
- billendoekjes aangeven (als mama deze vergeten is klaar te leggen)
- tafel dekken voor het avond eten, wij geven alles aan en Ize legt het op tafel (ze wordt nu ook boos als wij de tafel dekken, dat is haar ding”)
- speelgoed opruimen
Taakjes waarbij kindjes kunnen helpen per leeftijd
Ons zoontje van 8 maanden krijgt uiteraard nog geen taakjes. Dat kan hij nog niet. Zodra hij kan zitten gaan we daar wel mee beginnen. Niets spannends: samen blokken in een bak doen. Kinderen zien dit als een spel want zodra de bak vol zit kiepen ze hem om en beginnen ze opnieuw. In mijn ogen is dit de basis van leren opruimen. Thuis ruimt Ize vaak op, alleen op de peuterspeelzaal en bij de gastouder veel minder. Waarom dit is zo is weet ik niet. Heb jij een idee waarom dit kan zijn of is het herkenbaar? Laat het me weten bij de reacties.
In de tabel hieronder een overzicht van de verschillende taakjes per leeftijd.
Leeftijd | Taakjes |
---|---|
0 tot 2 jaar | - spelenderwijs samen opruimen |
2 tot 4 jaar | - opruimen van speelgoed - jas & schoenen op de juiste plek leggen - tafel dekken - kleding in de wasmand doen - dingen aangeven - stoffen |
4 tot 6 jaar | - tafel afruimen - was opvouwen - bed opmaken - was in de wasdroger doen - afdrogen / vaatwasser in en uitruimen |
6 tot 8 jaar | - post uit de brievenbus halen - stofzuigen - vuilnis verzamelen en weggooien - helpen bij het koken |
9 tot 12 jaar | - kleding in de wasmachine doen - afwassen - ramen wassen - terras buiten vegen - onkruid verwijderen |
Zorg er wel voor dat de allerkleinste de taken uitvoeren onder jouw begeleiding. Het is vanzelfsprekend dat de kinderen ook de taken uit kunnen voeren die onder hun leeftijd staan. Zo kan een 6 jarige ook de tafel dekken en zijn speelgoed opruimen.
Hoe vaak geef je ze taakjes?
Voor de meesten kinderen is structuur en regelmaat het beste, ze weten waar ze aan toe zijn. Het is daarom slim om bij het geven van taakjes hierop in te spelen. Geef je kindje dan ook op vaste dagen of momenten een klusje. Het wordt dan onderdeel van de dagelijkse routine en krijg je ook minder discussie of ruzie met je kleintje. Daarnaast speelt ook de leeftijd mee hoe vaak en hoe veel taakjes je het beste kan geven.
Dreumes: geen vaste taken, willekeurig
Peuters (2 tot 4 jaar) : één (vaste) taak per dag
Kleuters (4 tot 6 jaar): maximaal 2 vaste taken per dag
Vanaf 7 jaar: ongeveer 2-3 taken per dag
Zoals je in de vorige alinea al kon lezen worden de taken anders. In het begin is het vooral meehelpen en wanneer de kinderen ouder zijn moeten ze het zelfstandig doen. Ik ben van mening dat op deze manier kinderen leren om mee te helpen en iets voor een ander te doen. Dat er ook dingen zijn die we minder leuk vinden, maar toch gedaan moeten worden. Op dit moment zit mijn dochter in de fase dat ze het liefste met me mee gaat naar mijn werk en alles wilt doen wat ik doe. Er komt vast een tijd dat het lastiger wordt om Ize haar taakjes uit te laten voeren. Op dit moment geniet ik er enorm van dat wanneer ik aan het stoffen ben, zij net zo hard mee poetst. Behalve dan als ik de ramen aan het zemen ben, dat is onbegonnen werk samen met een enthousiaste peuter.
Tot slot..
Hoe oud zijn jouw kindje(s) en laat jij je kindje helpen? Komen de taakjes overeen met hierboven of juist niet? Het kan zijn dat je je totaal niet kan vinden in mijn aanpak en mijn idee om kinderen te laten helpen bij het huishouden. Dat is helemaal prima, iedereen zijn manier is goed en dat moeten we van elkaar respecteren. Laat het me weten bij de reacties hoe jij erover denkt. Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Wil je niets missen? Volg dan Mamazetkoers op Facebook & Instagram. Sinds kort kun je je ook abonneren op mijn nieuwsbrief. Je vindt deze onderaan dit artikel, na de reacties. Schrijf je nu in en mis niets meer!
Je kunt ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.
Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.
Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,
Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!
Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?