Ik wil al een tijdje van mijn ‘extra’ kilo’s af. Niet echt ontstaan tijdens mijn zwangerschappen maar voornamelijk door het moederschap zelf en het ouder worden. Laat ik voorop stellen dat ik niet wil lijnen, geen dieet wil volgen maar naar een gezondere levensstijl wil waarbij je nog steeds enorm mag genieten van (lekker) eten. Dat is namelijk wat bij mij past én wat goed voelt. In dit artikel vertel ik je meer over afvallen met intermittent fasting, mijn ervaringen en resultaten tot nu toe. Lees je mee?

Waarom afvallen

Afvallen, vorig jaar schreef ik er al een artikel over: gewicht verliezen door bepaalde type koolhydraten te eten. Als voedingsmiddelentechnoloog weet ik dat deze methode werkt, in theorie. In de praktijk is dat voor iedereen anders en helaas werk het niet voor mij. Nogmaals, lijnen wil ik niet. Ik houd van lekker eten en het afvallen had ik dan ook al opgegeven. Ik heb geprobeerd om me erbij neer te leggen: gewoon happy te zijn met hoe ik ben. Ook al is dat dan met een paar kilootjes ‘meer’. Waarom? Omdat het in principe ook gewoon allemaal prima is! Ik ben niet te zwaar, ik wil alleen iets fijner in mijn vel zitten.

Toch lukte dat me niet, dat blij zijn met mijn extra kilootjes. Ik ben opgevoed met het principe: ‘wat je niet kunt accepteren moet je proberen te veranderen’. En daarom gooi ik het eens over een andere boeg. Niet mezelf dingen ontzeggen maar mijn levensstijl aanpassen. Ik ontdekte namelijk dat je ook kunt afvallen met Intermittent Fasting.

Ben je al een tijdje bezig met Intermittent Fasting of ben je opzoek naar extra tips? Check dan ook mijn artikel: intermittent fasting tips voor beginners en gevorderden!

Verslaafd?!

Laat ik ook maar heel eerlijk zijn: het was onmogelijk om niet de hele dag door te snacken. Ik kon er gewoon niet vanaf blijven en dacht constant aan koekjes, snoepjes of wat er te eten viel. Ik gedroeg me als een verslaafde, geen grapje. Gelukkig kwam ik niet aan, ondanks het vele eten. Door voldoende beweging bleef mijn gewicht 70 kilogram. Met mijn 1.68 meter is dat prima, maar 65 kilo is een gezonder gewicht bij mijn lengte en iets waar ik me fijner bij voel.

Dat ik ‘verslaafd’ was had ik pas vijf weken geleden door. Op mijn werk staat altijd een goed gevulde pot met snoepgoed. Elke keer wanneer ik er langs liep (zo’n 30x per dag) ging mijn hand in de pot en viste ik er iets lekkers uit. Gewoon omdat het zo lekker is, en ik er niet vanaf kon blijven. Een collega maakte eens voor de grap de opmerking ”je hoeft niet steeds een snoepje te pakken hè”. Hierin had ze natuurlijk gelijk, toch was het niet zo makkelijk.

Het kwartje viel pas echt toen ik samen met mijn man een serie aan het kijken was: ik at chips alsof mijn leven ervan af hing! Alsof ik nooit iets anders meer zou krijgen. Misschien zelfs wel een beetje bang dat Jeffrey een chipje meer zou eten dan ik. Absurd! Op dat moment besloot ik dit niet meer te willen en dat het anders moest. Daarnaast gaf de weegschaal ondertussen ook al 72 kilo aan. Tijd om er iets aan te doen: tijd voor intermittent fasting.

Afvallen met Intermittent Fasting

Laat ik beginnen met te zeggen dat intermittent fasting geen dieet is maar een levenswijze. Je kunt dus niet zomaar stellen dat afvallen met Intermittent Fasting een vast gegevens is. In de meeste gevallen gebeurd dit overigens wel. Intermittent fasting schrijft je namelijk niet voor wat je mag eten maar wanneer. Je dag bestaat daardoor uit twee delen, een deel waarin je vast en een deel waarin je eet. De periode van vasten is altijd groter dan de periode van eten.

Verschillende vormen Intermittent Fasting

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting maar de meest bekende methode is het 16:8 schema. Hierin vast je 16 uur en eet je normaal in de overige 8 uren. In de praktijk betekent dit voor mij dat ik na 20:00 uur niets meer eet en om 12:00 uur start met mijn lunch. Mijn ontbijt sla ik dus over. Tijdens het vasten mag je wel thee, water en koffie drinken. Uiteraard zonder suiker en geen cappuccino. Tot 20:00 uur eet je gewoon normaal en waar je zin in hebt. Het enige waar je op moet letten is dat je niet gaat overcompenseren. Dan gaat namelijk de simpele zin op: ”elk pondje komt door het mondje.”

De gezondheidseffecten

Bronnen geven verschillende gezondheidseffecten aan. Ik heb hier onvoldoende kennis van om dieper op in te gaan maar als voedingsmiddelentechnoloog kan ik in elk geval bevestigen dat het niet schadelijk is voor het lichaam en niet ongezond is. Het is een gezonde levenswijze die je prima toe kan passen om gewicht te verliezen en of om op gewicht te blijven.

Het grote voordeel van het vasten is dat je door de dag heen en stabielere bloedsuikerspiegel hebt. Nu denk je misschien, merk ik daar dan iets van? Het antwoord is volmondig ja. Bij elke dip in je bloedsuikerspiegel wil je lichaam dit weer aanvullen met suiker. Er gaat een hongersignaal uit en je krijgt een enorme trek in een snack. Dit is precies het verslavende effect waar ik last van heb! Intermittent fasting heeft tevens ook een positief effect op je buikomvang, dat wil zeggen dat je buikomvang vermindert. Dat is o.a. een van mijn probleemgebieden en ik ben nooit fan geweest van het ontbijt dus ik wilde deze levenswijze eens proberen.

Mijn ervaring: afvallen met Intermittent Fasting en de resultaten

Ik zal jullie niet langer in spanning houden, maar na 1 week was ik al 1,7 kilo kwijt! Na één week is mijn gewicht van 72 kg naar 70,3 kg gegaan. Voor mij werkt afvallen met Intermittent Fasting dus wel degelijk. Mijn buik is veel minder opgeblazen en qua buikomvang is van 95 cm naar 92,5 cm gegaan. Dat is een wezenlijk verschil waar ik enorm blij mee ben.

Ik wil graag werken naar een buikomvang van 90 cm en een gewicht van 65 kg. Dat is een gezond gewicht bij mijn lengte. Ik was bang dat ik de hele dag honger zou hebben, toch viel me dit reuze mee en gaat intermittent fasting me erg gemakkelijk af. Net voordat het acht uur is eet ik nog een heerlijk stukje chocolade en drink een warme kop thee. Daarna poets ik mijn tanden en drink ik de rest van de avond water. In het begin was het wennen om de gewoonte van de hele dag eten te doorbreken maar honger had ik niet. Wel merkte ik dat mijn maag nog moest wennen, die was natuurlijk gewend om de hele dag voedsel te verwerken.

Resultaten na 6 weken

Nu na 6 weken is dat helemaal verdwenen en is intermittent fasting onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine. Nogmaals, het is dus geen dieet maar een levenswijze. Er is niets wat ik niet mag eten en geniet nog steeds van lekker eten. Waar ik voorheen de hele dag leefde voor eten (koekjes en snoep) heeft dat nu plaats gemaakt voor een paar keer per dag te genieten van eten. Ik ervaar veel meer rust en voel me absoluut geen suikerverslaafde meer. Dat wil ik ook nooit meer worden. Nu ik bijna mijn doel bereikt heb word ik wel iets makkelijker. Wanneer ik uit eten ga schuif ik wat met de uren en als ik in de avond of ochtend echt zin heb in iets gun ik dat mezelf ook. Niet dagelijks maar af en toe moet dat zeker kunnen.

Na 6 weken weeg ik 67,5 kg en is mijn buikomvang 91 cm. Ik ben enorm trots op het resultaat tot nu toe. De verleiding om de hele dag te snoepen is compleet verdwenen.

Afvallen met Intermittent Fasting, mijn afvalcurve

Ik wil nog wel een tip meegeven: in de tweede week bleef mijn gewicht enkele dagen hangen op 69,9 kg en in de vierde week op 68,4 kg. Dit frustreerde me enorm en had bijna opgegeven. Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb. Niet zomaar opgeven dus 😉 . Mijn afvalcurve zie je hieronder, laat je dus niet demotiveren door het stijgen of niet dalen van je gewicht!

afvalcurve mamazetkoers afvallen met intermittent fasting

Ik weet zeker dat het jou ook lukt: afvallen met Intermittent Fasting. Heb je vragen of wil je meer informatie over Intermittent Fasting? Neem dan contact met me op via de contactpagina.

Tot slot..

In het begin had ik mijn man nog helemaal niet verteld dat ik aan intermittent fasting begonnen was. Niet dat ik me ervoor schaamde, maar ik houd alles meestal maar voor even vol. Voor het geval dat het niet zou lukken. Uiteraard vertelde ik hem wel dat ik niet meer wilde snoepen op de bank, na 20:00 uur at ik niets meer en bleef ik braaf van de chipjes (en al het andere lekkers af).

Toen ik na vier weken het resultaat op de weegschaal én in de spiegel zag vertelde ik hem over intermittent fasting. Hij was vooral erg blij voor me dat ik een manier heb gevonden die bij mij past. Hij houdt van me zoals ik ben, en het had voor hem ook niet gehoeven. Heb jij een manier gevonden om af te vallen of om juist op gewicht te blijven? Laat het me bij de reacties hieronder, op Facebook, Instagram of via de contactpagina. Vragen mag je ook altijd stellen!

De resultaten van afvallen met Intermittent Fasting na een paar maanden lees je in dit artikel.

Liefs Francis

Neem ook eens een kijkje bij mijn artikelen over voeding en gezondheid.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

Let op: Ben je zwanger, heb je een ziekte of heb je in het verleden te maken gehad met een eetstoornis? Overleg dan eerst even met je arts voordat je start met intermittent fasting.