Een gezonde leefstijl is goed zorgen voor je lichaam én geest. Wie goed in haar vel zit, straalt dat ook uit. Daarnaast geef je deze goede stemming automatisch mee aan de mensen om je heen en kun je meer hebben van bijvoorbeeld je kinderen. Een gezonde leefstijl is niet moeilijk en gaat niet over het perfecte gewicht hebben/bereiken. Integendeel zelfs, het gaat om de balans vinden en tevreden zijn. In dit artikel deel ik 10 tips voor een gezonde leefstijl zodat jij ook de balans kan vinden die bij jou past.

10 tips voor een gezonde leefstijl

Hieronder mijn 10 tips voor een gezonde leefstijl, lees je mee?

1. Stop met diëten en start met een eetpatroon wat bij je past

En nog belangrijker: een eetpatroon dat je vol kunt houden. Hoe en wat je eet is erg afhankelijk van je humeur, daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen je ook een goed of slecht gevoel bezorgen. Dat is erg jammer want ik vind het belangrijk dat je kan én mag genieten van eten. Uiteraard is dit geen vrijbrief om de hele dag ijs te eten, hoe verleidelijk ook. Sinds een jaar doe ik aan intemittent fasting, een van de vele eetpatronen die er zijn. Ga op onderzoek uit en kies een eetpatroon waar jij je goed bij voelt.

2. Eet gevarieerd en ontzeg jezelf niks

Het is lastig om elke week te bedenken wat je gaat eten, veel huishoudens eten dan ook wekelijks hetzelfde menu. Hier is niets mis mee, echter zorgt gevarieerd eten er niet alleen voor dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt maar geeft het ook een bepaalde sfeer aan het eetmoment. Om die reden is het dan ook belangrijk dat je jezelf geen voedingsmiddelen ontzegt. Dat werkt namelijk niet. Denk maar aan een peuter die braaf aan tafel zit met een snoepje voor zich. De moeder legt uit dat hij het snoepje pas mag opeten als ze terug is. Er is niets zo verleidelijk om het toch op te eten, uiteindelijk doen we dat dan ook allemaal.

3. Bewegen, bewegen en bewegen

Ik schrijf hier bewust niet sporten, dat geeft het meteen zo’n lading. In dit artikel wil ik juist tips delen die je gemakkelijk kan toepassen zonder jezelf veel regels op te leggen. Regels geven je in mijn ogen toch een bepaalde beperking in je doen en laten waardoor het lastig is om de gezonde leefstijl vol te houden. Bewegen is goed voor je lijf en je hoofd, wat je aan beweging doet is niet belangrijk. De een houdt ervan om elke avond een wandeling te maken waarbij de ander liever vaker de fiets pakt. Ook hier: kies wat bij je past en waar jij je goed bij voelt. Opzoek naar meer beweeginspiratie? Check dan deze 7 eenvoudige tips om meer te bewegen.

4. Lachen!

Het staat er misschien simpel, maar dat is het eigenlijk ook. Het is bewezen dat wie meer lacht beter in zijn vel zit. Het is in elk geval de moeite waard om het te proberen: je doet er geen kwaad mee. Zeg ook eens elke ochtend in de spiegel dat je er mag zijn!

5. Zorg voor voldoende ontspanning

Niemand kan de hele dag maar ”aan” staan, toch is dat wel het gevoel wat wij moeders altijd ervaren. Het ouderschap is geen negen-tot-vijf-baan en juist daarom is tussentijds ontspannen ontzettend belangrijk. Je kunt dit drastisch aanpakken door eens in de zoveel tijd een nachtje van huis te gaan maar misschien kun je ook dagelijks een momentje voor jezelf creëren. Bij mij is dat mijn dagelijkse koffiemomentje maar kan ook een avondwandeling met een vriendin zijn.

6. Stop met roken

Het is helaas niet zo simpel, stoppen met roken. Dit vergt veel doorzettingsvermogen en discipline. Waar in de vorige tips veel ruimte was om te doen wat goed voelt is dat bij deze tip anders: roken past niet in een gezonde leefstijl. Rook je? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om te stoppen met roken, misschien dat een e-sigaret kopen iets voor jou is. Indien je gebruik wilt maken van e-sigaretten, kies dan voor e-liquids zonder nicotine.

7. Zorg voor voldoende nachtrust

Het eerst wat ik denk na het schrijven van deze tip is ”hoe dan?!”. Toch is een goede nachtrust essentieel voor een gezonde leefstijl. Ik weet als geen ander dat met (kleine) kinderen een goede nachtrust schaars is. Probeer daarom eens een avondje vroeger naar bed te gaan, doe een middagdutje of vraag aan je partner of hij de volgende ochtend met de kindjes mee opstaat.

8. Ontwikkel jezelf, volg een cursus of studie

Iedereen vindt het leuk om iets nieuws te leren en jezelf te ontwikkelen. Het mooie is dat je er tegenwoordig het huis niet meer voor uit hoeft. Denk ook niet te moeilijk. Ik ben sinds een aantal maanden enorm van planten gaan houden. Met alleen maar liefde blijven ze helaas niet in leven en daarom kijk ik op YouTube verschillende video’s hoe ik mijn planten het beste kan verzorgen. Ik leer ontzettend veel en dat is erg leuk. Wat wil jij graag nog leren?

9. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Er zijn maar weinig mensen die zich comfortabel voelen bij een huishouden à-la Jan Steen. Voor de grootste groep geldt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ik ken namelijk maar weinig mensen die super relaxt op de bank kunnen zitten tijdens een verbouwing of wanneer de afwas tegen het plafond opgestapeld is. Zonder de hele dag als een idioot alle troep op te ruimen is het wel degelijk mogelijk om een opgeruimd huis te hebben mét kinderen. Ruim af en toe even op, niet te veel maar een beetje. Geloof me: het geeft echt rust.

10. Zeg vaker nee.

In dit artikel heb ik het al vaker benoemd, het is erg belangrijk dat je de balans zoekt. Niet alleen tussen werk en privé maar ook in je huishouden. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor jezelf. De enige manier om dit te bereiken is om vaker ‘nee’ te zeggen. Niet alleen tegen je man, kinderen of je collega maar ook tegen jezelf. Klinkt misschien raar, maar als ik naar mijzelf kijk ben ik toch echt zelf degene die ervoor zorgt dat ik bezig blijf met het huishouden. Ik mag best vaker wat dingen tot de volgende dag laten liggen. Zeg daarmee ook vaker ‘ja’ tegen een boek of een tijdschrift. Wanneer er tijd over is kun je altijd nog de was opruimen.

Tot slot..

Ik hoop dat ik je met deze tips geïnspireerd heb voor een gezonde leefstijl. Ga jij de tips toepassen? Laat het me hieronder weten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd een berichtje achter op de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis