Grote planten zijn duur in aanschaf, daarnaast is het altijd afwachten of de plant het fijn vindt in zijn nieuwe huisje. Ik vind het geweldig om kleinere planten steeds groter te zien worden, met een grote plant is dat toch anders. Ik weet als geen ander dat het erg lastig is om alle kleine en middelgrote planten een goed plekje in huis te geven. Elke plant heeft natuurlijk andere wensen met betrekking tot licht maar je wilt ook een mooie setting creëren in je interieur. Met een vaas kun je prachtig in de hoogte werken, in dit artikel vertel ik je er alles over: zet eens een plant in een vaas!

Is elke plant geschikt om in een vaas te zetten?

In mijn ogen is elke plant geschikt om te stralen in een vaas. Je moet alleen rekening houden met de plek waar je de vaas neerzet, van welk materiaal hij gemaakt is en of je hem wilt vullen met water of potgrond. Het is dus van belang om te kijken waar in je huis ruimte is voor een vaas. Bij mij staat de vaas in een hoek, ongeveer 3 meter van het raam (noordoost) af. Er komt redelijk wat licht naar binnen maar geen direct zonlicht. Op de foto hieronder kun je dat goed zien.

6. in de woonkamer close up zet eens een plant in een vaas mamazetkoers

Een plant die veel direct zonlicht nodig heeft is de Musa Dwarf (oftewel de bananenplant) en de Strelitzia Nicolai. Wanneer ik deze planten in mijn vaas zet zullen na verloop van tijd de bladeren slap gaan hangen en uiteindelijk sterft de plant. Het is dus belangrijk om eerst de vaas aan te schaffen en die een plekje te geven alvorens je een plant koopt. Een plant die houdt van (veel) indirect licht en het goed doet in de schaduw is de Monstera (de gatenplant). Dit is ook de plant die bij mij staat te stralen in de vaas!

5. in de woonkamer overview

Mijn Monstera is nog een jonge plant, dat kun je zien aan de vele bladeren zonder gaten. Hoe ouder de plant wordt, hoe meer gaten de bladeren krijgen. Mits de verzorging goed is uiteraard. Waarnaar de plant te weinig licht krijgt of onvoldoende water dan zal dat niet gebeuren. Mijn Monstera heeft ondertussen al 3 prachtige grote bladeren met gaten. Ik kan niet wachten totdat het er meer worden en hoop zelfs stiekem op een tweede rij gaten. Maar dat duurt nog even.

Waar moet je nog meer op letten bij een plant in een vaas?

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je een vaas kiest welke bij je interieur past en naar je smaak is. Niet alle vazen hebben namelijk dezelfde opties. Een van de opties die ik belangrijk vind is dat er vazen zijn met een zogenaamde binnenbak/lekbak. Deze bak is veel kleiner dan de vaas zelf. Hierin plaats je direct de plant of zet je een plant met kweekpot in. Ik heb voor de laatste variant gekozen. Op de foto’s hieronder kun je dat goed zien.

9. plant in lekbak van de vaas
10. prachtig hoekje

Ik heb de Monstera met kweekpot (oranje) in de zwarte binnenbak gezet en daarna in de vaas geplaatst. Dit heeft als voordeel dat de vaas veel minder zwaar is. De vaas is dan namelijk niet volledig gevuld met potgrond en daarom kun je hem nog gemakkelijk verplaatsen. Het andere bijkomende voordeel is dat wanneer je te veel water geeft (overkomt de beste) je plant geen natte voeten krijgt. Dit voorkomt wortelrot en zorgt ervoor dat je plant langer mooi én in leven blijft. Voor je beeldvorming zie je hieronder nog een foto van de lege vaas. Op het randje van de vaas blijft de zwarte binnenbak als het ware ‘hangen’.

7. lege vaas zonder bak

Wanneer je een vaas online koopt is het soms lastig om in te schatten wat de afmeting exact is. In een winkel zie je namelijk meteen de grootte van een product. Om een goed beeld te krijgen van de afmeting is het fijn om een rolmaat bij de hand te hebben. Je kunt dan precies zien wat de hoogte is en zien of dat past bij wat jij zoekt. Mijn vaas heeft een hoogte van 65 centimeter en dat is prima. De Monstera is een klimplant en kan met behulp van een mosstok erg hoog worden. Een Sanseveria groeit veel langzamer, je zou er dan voor kunnen kiezen om een hogere vaas te kopen.

2. close-up

3. helemaal

Een plant in water zetten

Bij het lezen van de titel van dit artikel dacht je misschien dat ik bedoelde om een plant in een doorzichtige glazen vaas te zetten. Het laten groeien van een plant in water wordt hydroponie genoemd. Hoewel dit ook erg mooi kan zijn is het wel een lastig karwei. Een plant maakt namelijk verschillende soorten wortels aan. De zogenaamde grondwortels zijn de wortels die de plant aanmaakt in de potgrond. Wanneer je deze wortels in het water plaatst zullen ze uiteindelijk gaan rotten. Je plant overleefd in het water alleen met waterwortels.

Wil je nu graag je plant in het water in een doorzichtige vaas plaatsen? Zorg er dan voor dat je eerst alle potgrond goed van de wortels spoelt. Plaats de plant vervolgens in een schone vaas met lauwwarm water. Na enkele dagen/weken (afhankelijk van het type plant) zal je plant waterwortels aanmaken. Wanneer je plant voldoende waterwortels heeft gemaakt of wanneer je ziet dat de grondwortels gaan rotten: verwijder dan voorzichtig de grondwortels. Dit doe je net zo lang totdat je plant alleen nog maar waterwortels heeft. Ververs elke week het water en in de groeiperiode kun je ervoor kiezen om extra plantvoeding toe te voegen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je plant te veel voeding binnenkrijgt, ververs daarom 24 uur ná het toevoegen van de voeding het water in de vaas. Je kunt dan niet alleen genieten van de mooie bladeren maar ook van de wortels van je plant.

Tot slot..

Ik sluit af met de melding dat ik deze vaas heb ontvangen van Parelmoer Vaas. Helaas gaat deze vaas binnenkort uit de collectie maar de keuze op hun website is gelukkig enorm. Nog elke dag ben ik blij met mijn vaas, het is een echte blikvanger in ons huis geworden. Benieuwd hoe ons huis eruitziet? Check dan snel mijn andere interieur artikelen!

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis