Hoewel ik ook een camera heb, maak ik toch de meeste foto’s met mijn telefoon. Niet alleen omdat ik deze vrijwel altijd bij de hand heb (iets van verslaafd….) maar ook omdat ik de foto’s op mijn telefoon het gemakkelijk kan bewerken én delen. Alle foto’s op mijn sociale media en op mamazetkoers.nl maak ik zelf, en dus bijna allemaal met mijn telefoon. Ook jij kan met deze 8 tips betere foto’s maken met je telefoon. Lees je mee?

8 keer betere foto’s maken met je telefoon

Dit artikel, 8 keer betere foto’s maken met je telefoon, is algemeen geschreven. Het maakt dus niet uit wat voor toestel je hebt.

Tip 1: Camera snel ontgrendelen

Foto’s die spontaan gemaakt zijn vind ik het mooiste, er is namelijk niets nep aan zo’n foto. Om die reden probeer ik ook zo veel mogelijk foto’s en filmpjes met mijn telefoon te maken. Mijn mobiel heb ik namelijk altijd bij de hand. Of-ja, meestal dan 😉 . Op de meeste telefoons kun je de camerafunctie activeren zonder de telefoon te ontgrendelen. Op mijn IPhone werkt dat door naar links te swipen. Je kunt dan direct foto’s maken.

Wat ik ook als tip mee wil geven is dat het maken van foto’s met een zogenaamde flipcase verschrikkelijk is. Althans, dat is mijn ervaring. Bij het maken van een selfie hangt de voorflap van het hoesje in de weg en ik ben meer tijd kwijt met de flap vasthouden dan met het maken van de foto. Niet ideaal dus, met als gevolg dat ik de telefoon er steeds uithaal en dus onbeschermd is. Sinds afgelopen weekend heb ik een nieuw telefoonhoesje, yeah, je ziet hem op de foto hierboven. Het is een iPhone SE telefoonhoesjes van hoesjesdirect. Bij dit hoesje heb je alle voordelen van een flipcase maar door de handige uitneembare hardcase met magneet haal je de telefoon er zo uit. Direct klaar om foto’s mee te maken én is je telefoon altijd beschermd. Wel zo fijn.

7 tips om betere foto's te maken met je telefoon mamazetkoers

Tip 2: Gebruik een raster

Op een klein scherm is het altijd lastig om te zien of een foto recht is of niet. In dit soort gevallen is het fijn om gebruik te maken van een raster. Je kan dan ook direct zien of het object wat je wilt fotograferen in het midden staat en of de foto in verhouding is. Op deze manier heb je ook nooit meer last van een scheve horizon, tenzij je dat bewust wilt natuurlijk!

Het raster kun je aanzetten door naar de instellingen te gaan van je telefoon, zoek daarna naar camera en kies voor ‘raster aanzetten’.

Tip 3: Focus instellen

Het is voor een camera onmogelijk om álles scherp op de foto te zetten, voor de camera op je telefoon al helemaal. Door de focus in te stellen weet je zeker dat het object wat jij op de foto wilt zetten scherp is. Je telefoon doet dit veelal automatisch maar dat gaat niet in alle gevallen goed. Je kunt de focus instellen door met je vinger 1 keer het object op je touchscreen aan te raken. Een kind kan de was doen.

Tip 4: zorg voor voldoende (natuurlijk) licht

De kwaliteit van je foto is erg afhankelijk van licht. Het is belangrijk om daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van (natuurlijk) daglicht. Wanneer het lastig is om buiten foto’s te maken probeer dan zo dicht mogelijk bij het raam te blijven.

Tip 5: Exposure instellen

De hoeveelheid licht dat je lens binnenlaat is op je telefoon ook in te instellen, ook wel exposure genoemd. De belichting kun je aanpassen nadat je de focus hebt ingesteld. Je ziet dan een zonnetje verschijnen naast het vierkantje wat het focusgebied aangeeft. Door het zonnetje naar boven of beneden te verplaatsen kun je bepalen of je foto donkerder of lichter wordt. Op deze manier kun je voorkomen dat je foto te donker of overbelicht is.

Tip 6: Gebruik maken van de burst-functie

Wie herkent het niet, je telefoon vol met onscherpe foto’s van je kinderen, huisdieren en vrienden. Mensen en dieren bewegen, het is daarom extra moeilijk om scherpe foto’s te maken. Ook hier is een oplossing voor, namelijk de burst-functie. Met deze functie maakt je telefoon meerdere foto’s snel achter elkaar. Dikke kans dat er dan wél een scherpe perfecte foto tussen zit. Het is niet moeilijk: je houdt de knop waarmee je de foto maakt langer in. Hoe langer je hem ingedrukt houdt, hoe meer foto’s hij maakt.

Tip 7: Werk vanuit vliegtuigstand

Je zit helemaal in het moment en je hebt bijna de perfecte foto. Je hoeft alleen nog maar op de knop te drukken en dan? Dan komt er een berichtje binnen of je wordt gebeld. Je bent helemaal uit het moment, de focus en de compositie kwijt. Balen! Wie mooie (product) foto’s wil maken zet zijn telefoon op vliegtuigstand. Dan komen er even geen meldingen en telefoontjes binnen en kun jij je concentreren.

Tip 8: Gebruik de zoom-functie niet

Makkelijk dan deze tip wordt het niet, gewoon niet doen. Op een telefoon zit geen lens met een zoom-functie, je kunt alleen digitaal zoomen. Dit resulteert alleen in onscherpe foto’s. Wil je een foto dichterbij maken? Ga dan dichterbij staan 🙂 .

Tot slot..

Het was voor mij enorm zoeken hoe ik met mijn telefoon de beste foto’s kon maken, om die reden heb ik ze voor jou gebundeld in dit artikel. Het gebruiksgemak van mijn nieuwe telefoonhoesje (zie foto hieronder) heeft me al veel mooiere foto’s opgeleverd, ik ben er dan ook erg blij mee. En jij? Ga jij direct aan de slag met deze 8 tips om betere foto’s te maken met je telefoon? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact opnemen via de contactpagina.

03 binnenkant zonder plant

Het telefoonhoesje in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van dit artikel.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis