In de tijd waarin we leven gaan we maar door en hebben we het altijd druk. Soms is het lastig om even een momentje voor mezelf te hebben. Met een peuter van bijna 3,5 jaar en een baby in huis is het momentje voor mezelf schaars. In alle rust naar het toilet is er niet meer bij, voor je het weet hoor je een stemmetje in de gang:

Waar is mama nou?!

Mama wilde in alle rust plassen, weer mislukt. Soms zeg ik tegen mijn dochter dat ”mama even iets boven gaat pakken”. Stiekem ga ik boven naar het toilet. Toch nog even in alle rust. Zodra ik thuis ben is ”mama” het woord wat door mijn dochter het meest wordt uitgesproken. Vaak gevolgd door een vraag. In dit artikel neem ik jullie mee hoe ik zorg voor kleine momentjes voor mezelf terwijl ook de kindjes thuis zijn. Lees je weer mee?

Definitie van het momentje voor mezelf

Allereerst zal ik duidelijkheid scheppen wat ik bedoel met een momentje voor mezelf terwijl de kindjes thuis zijn. Verwacht niet dat je ineens 10 pagina’s in je boek kunt lezen, want zo werkt het niet. Wat is het dan wel? Een paar minuten voor jezelf waarbij je kinderen je even niet storen. Al lijkt dat even voor de kinderen een eeuwigheid te duren.

Niet alleen thuis heb ik af en toe een momentje voor mezelf nodig, maar ook op het werk. Al is dat ook lastig als je werkt in een kantoortuin (lees heel veel bureaus en af en toe een plant), want dan is rust ver te zoeken. Nu hoeft het voor mij niet stil te zijn, als mensen me gewoon even met rust laten is dat voldoende. Dat is ook een hele uitdaging: men staat graag aan mij bureau voor inhoudelijke zaken en gezellige klets. Maar hoe zorg je er nu voor thuis én op het werk dat je even voor jezelf hebt?

Koffie

Voor mij is dat een koffie drinken, een ”latte macchiato”. Het is niet de koffie die de truc doet maar het verhaal eromheen. Voordat ik mama werd was mijn eerste koffie ook mijn momentje op het werk. Je was van harte welkom om een koffie mee te drinken in alle rust en wanneer die op is mogen de vragen losbarsten. Nu was het niet heel erg moeilijk om mijn collega’s zover te krijgen mij op dat moment met rust te laten: mijn werkdag startte immers om 07:30. De kantoortuin was dan praktisch leeg. Makkie dus!

Een klein momentje voor mezelf, hoe

Nu is dat wel even anders. Ik start nu een half uurtje later met werken, nog steeds geen populaire tijd overigens. Maar de hectiek van de dag is dan al wel begonnen. De laatste tijd heb ik dat momentje met mijn koffie op het werk verwaarloosd. Meteen begonnen met de hectiek en maar proberen zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Ik zeg niet dat als ik het momentje wel had volgehouden ik niet even thuis was komen te zitten. Dat weet je nooit, maar het geeft je wel even rust. Ik heb me voorgenomen om weer elke dag zo te starten op mijn werk. Dan horen ze me weer zeggen met een knipoog: ”de koffie is bijna op, en dan gaan we aan de slag!”.

Met kleine kinderen

Nu is tegen een volwassenen zeggen dat ze even moeten wachten iets heel anders dan tegen een peuter en een baby. Je hoopt dat je peuter een paar minuten wachten op kan brengen maar een baby snapt er helemaal niks van. Toch kan het wel. Dan laten we vallen, stoten, ziekte en alle andere huilmomenten even buiten beschouwing: want dan wil je er gewoon zijn voor je kinderen. Maar ze kunnen best even wachten voordat je kijkt naar 3 duplo blokjes op elkaar gestapeld of antwoord geeft op de vraag: ”waar is Ize nou?” terwijl ze voor je staat.

Ja maar, hoe dan? Door het uit te leggen. Dat klinkt simpel maar daar gaat wel even wat tijd overheen. Voor de peuter – de baby begrijpt het uiteraard nog steeds niet. Elke keer als ik rustig van mijn koffie geniet thuis (twee keer per dag) zeg ik tegen de kindjes:

Sssst.. Mama koffie.

Wel met een knipoog, het moet leuk blijven. Nu had dat uiteraard in het begin mega weinig effect en de kleine meid vuurde haar vragen nog steeds op me af. Ik leg haar dan uit dat ze even moet wachten totdat de koffie op is en dat ik haar help waarbij me ze dan ook nodig heeft. Het resultaat? Als mijn baby nu begint te huilen terwijl ik koffiedrink roept er een enthousiaste peuter door het huis: ”Ssst.. Mama koffie!” Super schattig. Ik merk ook dat Ize dan bij mijn zoontje aandacht gaat vragen, dit zorgt er ook meteen voor dat ze elkaar bezig houden tijdens mijn koffie momentje. Ideaal. Mocht dit bij jou helaas niet helpen? Dan kun je altijd nog voor afleiding zorgen: een koekje en even op YouTube doet wonderen!

met ize klein momentje voor mijzelf

Tot slot.. en jij, heb jij een momentje voor jezelf?

Iedereen heeft een momentje voor zichzelf nodig om de dag goed door te komen. Ook al is het even alleen rustig naar het toilet (stiekem) en een goede koffie. Hoe zorg jij voor een momentje voor jezelf of lukt het niet? Is dat net zoals bij mij een koffie of totaal iets anders? Laat het me weten bij de reacties!

Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Laat me weten wat je van het artikel vindt door hieronder een reactie achter te laten of like mijn bericht op Facebook. Je kunt ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis