Denk jij weleens: ”Help er is een orkaan door mijn huis gegaan!” Die gedachten heb ik namelijk weleens. Ik vind het een voorrecht om mama van twee kindjes te zijn, en ik gun ze natuurlijk alles. Helaas ziet mijn huis er vaak uit als een speelgoedwinkel, let wel: geen gewone speelgoedwinkel maar één waar er een orkaan doorheen is gegaan. Herkenbaar? Bij mij zijn dat twee orkanen trouwens: mijn lieve mini’s. In dit artikel deel ik tips met jullie hoe ik voorkom dat mijn huis alleen maar bestaat uit rondgeslingerd speelgoed (of dat ik alleen maar opruim). Een opgeruimd huis met kinderen: het kan! Ik houd namelijk van een opgeruimd huis. Dat wil niet zeggen dat het altijd opgeruimd is (was dat maar waar), maar hoe je de orkanen een beetje kan afzwakken naar een milde storm. Een zomerbriesje is denk ik iets te veel van het goede. Ruimen jouw kindjes mee op? Laat het we weten bij de reacties hieronder en hopelijk werken deze tips ook voor jou.

Een opgeruimd huis met kinderen mamazetkoers het kan

Zorg voor een kinderhoekje en een ‘’mama/papa-hoek”

Ik merk dat het erg fijn is dat ik twee ‘’hoekjes’’ heb gecreëerd in onze woonkamer. Namelijk een kinderhoek en een hoek voor onszelf. Dat klinkt een beetje vreemd maar eigenlijk komt het er op neer dat speelgoed praktisch overal mag liggen behalve in de mama/papa hoek. Hoe pas ik dit toe vraag je je misschien af. Eigenlijk is het heel simpel: waar de bank staat mag je wel tv kijken maar niet spelen.

De ruimte tussen de tv en de bank is dan ook speelgoedvrij. Er is genoeg overige ruimte waar ze zich helemaal uit kunnen leven. Nog een voordeel: er is in elk geval één hoek in huis die de orkaan mist. Het kost wel even wat tijd, je kinderen moeten wel leren dat er twee hoekjes zijn. Na ongeveer 2 weken hadden onze kids het door. De kinderhoek is de hoek naast de bank. Er staat een leuk huisje, wat speelgoed en een speelkleed (zie bovenstaande foto). Ze hebben ruimte genoeg en het ziet er ook nog eens leuk en gezellig uit. Ik merk nu ook dat de orkaan voornamelijk daar toeslaat en niet meer op de hele beneden verdieping.

Zoek speelgoed uit en doe dingen weg

Ze zijn jarig, krijgen tussendoor nog wat, is het kermis, Sinterklaas, Kerst en noem maar op. Voordat je het weet ben je weer bergen speelgoed en spullen rijker. De berg groeit eigenlijk alleen maar. Daarom zoeken we 1x per jaar alles uit, meestal doen we dat in de novembermaand.

 • Kapot? Dat gaat in de prullenbak.
 • Zijn ze er te oud voor? Ik kijk of ik het kan verkopen of er iemand anders er blij mee kan maken.
 • Wordt het niet meer gebruikt? Speelgoed wat bij mij al 1 jaar niet meer aangeraakt is gaat in een zak, samen met het speelgoed wat ik niet heb verkocht of weg heb gegeven. De zak breng ik elk jaar naar de speelgoedbank.

Ik doe natuurlijk niet alles weg, maar speelgoed bewaren om het te bewaren is niet aan mij besteed. En trouwens: hoe kom je anders van het speelgoed af waarvan je niet eens wilde dat het je huis in kwam? Minder speelgoed in huis betekent ook een minder groot orkaaneffect. De milde storm: zo we komen er wel!

Opbergbakken

Zoals ik net al aangaf: minder spullen binnen handbereik zorgt voor minder troep die je orkanen achter kunnen laten. Wat ik erg prettig vind is om speelgoed in bakken te doen. Al het houten speelgoed bij elkaar, alle duplo bij elkaar, alle treinonderdelen bij elkaar etc. Met alleen alles in bakken doen ben je er nog niet. De helft van de bakken berg ik op, in een kast of onder de trap. In elk geval uit het zicht maar niet te ver weg zodat je er gemakkelijk bij kunt én ze ermee blijven spelen. Het liefste zet ik de bakken zo weg dat ze hem altijd zelf kunnen pakken of aanwijzen. De andere helft staat in de speelhoek (de kinderhoek dus). Bij ons is de regel dat je maar met 1 bak tegelijk mag spelen. Ze mogen hem omkiepen, erop zitten of wat dan ook, maar zodra ze met speelgoed uit een andere bak willen spelen, moeten ze eerst alles opruimen. Ze willen immers niet voor niets met wat anders spelen: dan het andere ook opruimen. Dit werkt ook zo op de opvang en op school dus waarom niet thuis?! Dit is echt een geval van consequent zijn en doorzetten maar uiteindelijk heb je er echt plezier van. Niet opgeven hè!

In de speelhoek ligt trouwens ook nog los speelgoed, zoals je op de foto ziet. Hier mogen ze altijd mee spelen, de ”bakken-opruim-regel” geldt voor dit speelgoed niet. Ik wil namelijk ook niet de creativiteit afnemen waardoor ze speelgoed niet meer combineren. In de bakken zit speelgoed waar veel van is, bijvoorbeeld: alle Zoef-Zoef onderdelen en toebehoren. Alle knutselspullen zitten trouwens ook in dit soort bakken.

Laat ze zelf opruimen

De laatste tip: laat kinderen 2x per dag de hoek zelf opruimen. Ik doe dat samen met de kindjes voor het middageten (dus het moment voordat de kleinste naar bed gaat) en voor het avondeten. Na het avondeten mogen ze van mij nog tv kijken, een boekje lezen of uiteraard rustig spelen. Ik merk alleen wel dat de orkaan in hun ook vermoeid is en het daarna niet meer zo’n troep wordt in huis. Zodra ze op bed liggen, dan ruim ik zelf het laatste beetje op. Zo zorg je er dus voor dat er nog steeds heerlijk gespeeld wordt in huis maar er echt veel minder speelgoed rondslingert. Na een lange dag verdien jij ook tijd voor jezelf. De tijd die je eerst bestede aan alles opruimen kun je nu lekker een serie kijken of een vriendin bellen!

Tot slot..

Een opgeruimd huis met kinderen, het kan dus met deze tips! Heb a.u.b. niet de illusie dat je woonkamer altijd Insta-waardig is met deze tips, maar je visite kan tenminste binnen komen zonder haar nek te breken. Dat is toch al heel wat! Ruimt jouw kindje nog niet mee op? Geen zorgen, soms heeft het tijd nodig. Ik probeer er ook een spelletje van te maken. Luke laat ik blokken in een bak doen en met Ize tel ik het speelgoed wat we opgeruimd hebben. Het opruimen hoeft namelijk niet saai te zijn. Hopelijk heb je iets aan deze tips, laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
LinkedIn1k

 


14 reacties

Manon · juni 2, 2019 op 09:30

Vooral de apart kinderhoek en volwassene hoek vind ik erg slim! Ik denk altijd maar zo een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

  Victor Huiting · juni 3, 2019 op 13:45

  Zelf opruimen mag nog wel gestimuleerd worden hier, want rommel maken kunnen ze dan weer wel. Een kinderhoekje werkt inderdaad goed,dan is het echt hun plekje..

   Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:42

   Dat stimuleren is als ouder echt doorzetten. Ze doen het helaas niet zomaar. Ze vinden hier hun eigen plek helemaal geweldig.

  Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:41

  Dat werkt bij mij in elk geval zo Manon.

Joanne · juni 2, 2019 op 10:57

Wat een supergoede tips. Zo’n speelvrije zone werkt niet alleen thuis, maar ik werk in de kinderdagopvang en daar werkt dit ook perfect. Geen speelgoed bij de tafels (waar we eten) verder mogen ze overal spelen, maar niet daar. Ideaal!

  Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:43

  Jammer Joanne dat de niet speel zone niet bij je thuis werkt. Ik wist niet dat ze dit ook toepaste in de kinderopvang, grappig. Het is hier gewoon zo ontstaan.

Sandra · juni 2, 2019 op 12:41

Toen onze kinderen klein waren, hadden we in de woonkamer een aparte speelhoek. Proficiat met je nominatie, ik heb ondertussen voor jou gestemd!

  Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:43

  Dank je wel Sandra, super lief en dank je wel voor je stem!

Mandy · juni 3, 2019 op 11:36

Goede tips! Lijkt me inderdaad heel lastig straks een opgeruimd huis met kinderen haha, ik ga ze onthouden

  Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:44

  Thanks!!

Simone · juni 3, 2019 op 12:15

Opbergbakken, staat genoteerd. Ik heb geen kinderen maar heb in drukke tijden het zelf al heel lastig mijn huis opgeruimd en netjes te houden. Ik heb ook echt teveel kleding en accessoires waardoor het al snel troeperig wordt doordat het eigenlijk allemaal net niet past. Een paar nieuwe opbergbakken zouden nog wel eens een kleine lifehack kunnen zijn!

  Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:44

  Leuk Simone, sommige tips kun je idd ook voor jezelf toepassen 🙂

Stefaan De Winter · juni 3, 2019 op 17:42

Zelf geen kids, maar wel een sloddervos, toch wanneer ik snel tussendoor effe thuis ben om me te verfrissen tussen 2 afspraken door dan laat ik soms wel is een spoor na! Dus ik ga zeker wat tips meenemen 🙂

  Francis | Mamazetkoers · juni 3, 2019 op 20:45

  Heel herkenbaar Stefaan, het is hier ook altijd een enorme klus om mijn kledingkast opgeruimd te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.