Je kent het wel, een nieuw jaar en dan hebben we allemaal onze goede voornemers om die dit keer écht vol te houden. Ik doe niet meer aan goede voornemens in het nieuwe jaar want elk moment is goed om te starten met iets nieuws of te stoppen met iets anders. Waarom dan toch het artikel ‘fitter en gezonder het nieuwe jaar in’? Gewoonweg om iedereen te motiveren om iets (meer) aan beweging te doen en goed voor zichzelf te zorgen in het nieuwe jaar. In dit artikel vertel ik je meer over fitter en gezonder leven en deel ik makkelijke tips om fitter en gezonder te zijn. Lees je mee?

Wat heb je eraan om fit en gezond te blijven?

Laten we maar meteen met de belangrijkste waaromvraag beginnen: waarom is het belangrijk om fit en gezond te blijven? Hierover kan ik heel kort zijn:

  • je hebt meer energie
  • minder kans op ernstige ziektes zoals hart- en vaataandoeningen en diabetes
  • je voelt je beter en zelfverzekerder en dat straal je dan ook uit
  • de kans is groot dat je ouder wordt én met een beetje geluk mooier oud.

Hoe voel je je gezonder?

Op deze vraag is het lastiger om een antwoord geven, dat is namelijk voor iedereen verschillend. Veel voedingsdeskundige spreken ook elkaar tegen als het gaat om gezonde voeding. Wanneer jij je gezonder voelt is dus helemaal aan jou. Wanneer ik weinig buiten kom, niet sport en de hele dag onder een dekentje op de bank zit voel ik me absoluut niet fit en gezond maar comfortabel. Wat op zijn tijd echt heerlijk is maar niet voor meerdere dagen achter elkaar.

Ik voel me gezonder en fitter wanneer ik voldoende buiten kom, genoeg groenten eet en 150 intensieve minuten beweeg in de week. Deze 150 minuten lijken misschien weinig maar staan gelijk aan 5 dagen 30 minuten intensief wandelen. Geloof me, je hebt wel wat discipline nodig om dit altijd vol te houden. Straks vertel ik hier iets meer over.

Vorig jaar april besloot ik het roer helemaal om te gooien en fitter en gezonder te gaan leven en dat is gelukt! Ondertussen ben ik 12 kilogram afgevallen doordat ik niet alleen meer ben gaan bewegen maar ook omdat ik mijn eetpatroon heb aangepast. Wanneer ik hier dagen van afwijk, voel ik me ook minder fit en ongezonder. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf bekijkt waar jij je goed bij voelt en probeer hier ook realistisch en eerlijk in te zijn tegen jezelf.

Dit kun je doen om je fitter en gezonder te leven!

Er zijn echt een paar dingen die je gemakkelijk kunt toevoegen aan je levensstijl om fitter en gezonder het nieuwe jaar in te gaan. Het mooiste van alles is, is dat het je in de meeste gevallen niets kost of maar een beetje. Je hebt dus geen grote investering nodig, het enige wat je echt nodig hebt is motivatie en die proberen vol te houden. Hier komen mijn tips om gezonder en fitter te zijn.

Wandelen

Het goedkoopste en het gemakkelijkste om fitter en gezonder bezig te zijn is wandelen. Stiekem verbrand je er ook veel meer calorieën mee dan je denkt. Met een uurtje op je gemakje wandelen door de wijk verbrand je zo’n 200 calorieën en met een intensieve wandeling in de bossen (60 minuten) verbrand je maar liefst bijna 300 calorieën. Best veel toch? Zorg wel voor goede (wandel)schoenen, je wilt natuurlijk geen last van je voeten krijgen.

Nu voelt dagelijks een half uurtje wandelen een beetje abstract, want de een heeft een actief beroep terwijl de ander de hele dag naar een beeldscherm staart. Om een goed beeld hebben krijgen of je voldoende beweging hebt gehad of niet is het slim om het aantal gezeten stappen bij te houden. Op de meeste telefoons zit een stappenteller, ideaal. Zorg er voor dat je minimaal 10.000 stappen per dag zet. Wanneer je dit dagelijks doet dan weet je dat je voldoende beweging hebt gehad en helpt je aan dat fitter en gezonder gevoel!

Wanneer je hier actief mee bezig bent zal je merken dat het soms best lastig is om deze hoeveelheid stappen te zetten.

Just Dance 2022

Liever fitter en gezonder én je huis niet uit of blijf je liever dicht bij de televisie? Ook dan kun je bewegen en sporten! Tegenwoordig zijn er diverse spellen verkrijgbaar om te spelen, denk bijvoorbeeld aan Just Dance 2022 (gekregen). Door mee te dansen op muziek ben je op een leuke en goede manier in beweging. Wanneer je fanatiek meedoet en dit ook een uurtje vol houdt verbrand je zo’n 250 calorieën. Dit spel is ook een goed alternatief wanneer het te hard regent of te koud is buiten.

Fitter en gezonder leven mamazetkoers

We hadden Just Dance 2020 al op onze Nintendo Switch maar de 2022 editie is een geweldige variant door de nieuwe nummers en nieuwe dansjes. Ik speel het graag samen met de kinderen maar ook weleens alleen. Heerlijke workout die weer net even anders is. De kinderen hebben er, net als ik, veel plezier in. Dit spel is trouwens ook voor andere gameconsoles verkrijgbaar.

Let op je voeding

Nu is het natuurlijk fijn dat je calorieën kunt verbranden met dansen, hardlopen, fietsen en wandelen maar zoals mijn oma zo mooi kon zeggen: ‘élk pondje gaat door het mondje’. Sinds ik afgevallen ben is er één ding wat ik echt geleerd heb en dat is dat ik minder eten nodig heb dan dat ik altijd dacht. Hoe ouder ik word, hoe minder ik nodig heb (helaas). Dat betekent niet dat ik niet meer geniet van een lekkere snack op de bank in de avond of dat ik geen bakje chips meer neem. Want dat doe ik wel degelijk, alleen over de dag heen bekijk ik goed wat ik wel en niet eet en wanneer.

Een snoepje past gewoon in een gezond eetpatroon zolang ik maar binnen de grenzen blijf van wat ik nodig heb. Voor mij zijn dat zo’n 1850 calorieën per dag.

Workout vanuit je woonkamer of tuin

Maar je fit voelen gaat niet alleen over op je voeding letten. Voor mij is dat gevoel alleen mogelijk door bewegen en sporten. Ikzelf doe dat gemakkelijk vanuit huis: touwtje springen, HIIT (High Intensity Interval Training) en yoga. Wil jij dus net als ik fitter en gezonder het nieuwe jaar in? Ga bewegen vanuit huis! Ideaal omdat ik de workouts kan doen wanneer het mij goed uitkomt. Verschillende spiergroepen komen aan bod en de lessen zijn relatief kort. Past prima bij mij en voel me er echt fitter en gezonder door.

Zorg voor voldoende slaap

Het is misschien een open deur en niet altijd mogelijk maar zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Een goede nachtrust is van belang om je fitter en gezonder te voelen. Niet alleen de duur van je slaap is belangrijk, ook de verdeling van de REM-, diepe- en lichte slaap is belangrijk. Zonder slaaptracker heb je geen inzicht in deze verdeling, zorg er dan voor dat je zeker 8 slaapuren maakt per nacht. Sinds kort ben ik in het trotse bezit van een Garmin sporthorloge. Hiermee kan ik al mijn sportactiviteiten, stappen en mijn slaap bijhouden. Naast al deze zaken heb ik ook inzicht in mijn stressniveau en hartslag. Ik zal binnenkort nog een review schrijven hierover, je ziet hem trouwens op de foto hieronder.

Fitter en gezonder leven mamazetkoers garmin venu 2s

Verhoog je aantal minuten intensieve training

Wanneer je fitter en gezonder wilt leven is het belangrijk om ook je minuten intensieve training in de gaten te houden. Zoals eerder gezegd wordt mijn hartslag continu gemonitord met mijn horloge, ook tijdens een training. De combinatie van de duur van de training én mijn bijbehorende hartslag worden mijn aantal minuten intensieve training berekend. Na een uurtje wandelen heb ik 60 minuten intensief gesport. Wanneer ik een uurtje hardloop, gaat mijn hardslag omhoog en behaal ik hiermee meer minuten intensieve training.

Ga je dus sporten met een hoge hartslag, dan heb je twee keer zoveel intensief getraind. Met een uurtje hardlopen heb je dan 120 minuten intensief getraind. Voor wie zich fitter en gezonder wilt voelen wordt geadviseerd om ongeveer 150 minuten intensief te sporten. Dit kun je bijhouden zoals ik met een sporthorloge maar ook handmatig op een papiertje.

Tot slot..

Ik hoop je met dit artikel ‘fitter en gezonder het nieuwe jaar in’ te motiveren om iets aan je levensstijl te doen en je fitter en gezonder door het leven te laten gaan. Nu ben ik benieuwd, sta jij fit en gezond in het leven? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis