Moeder zijn, het is niet altijd even makkelijk. Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal over moeder zijn, ook het verhaal van andere mama’s te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Debby, in dit artikel vertelt ze ons meer moeder zijn en ondernemen. Benieuwd hoe zij het moederschap ervaart en combineert met het ondernemerschap? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Mama Debby over moeder zijn en ondernemen

Ik stel mezelf even voor. Ik ben Debby, 33 jaar, verloofd met mijn fantastische vriend en mama van 2 geweldige kinderen. Lina is 13 jaar en een echte puber met 2 verschillende hobby’s. Tibo is 8 jaar en een echte typische jongen waarvoor ik 2x per week naast het voetbalveld sta. Ik ben fulltime zelfstandig kapster aan huis en daarnaast run ik een webshop met baby en kinderartikelen. In dit gastartikel vertel ik je meer over moeder zijn en ondernemen.

Ik hoor je al denken? Hoe dan? Is dit allemaal te combineren?
JA. Het kan! NEE, niet altijd hoe je het zou willen.

Ik heb vooral geleerd dat ik me niet schuldig moet voelen als mijn huis eens een puinhoop is, als de kinderen eens een uurtje later naar bed gaan of als we een diepvriesmaaltijd eten als het niet anders kan. Want hey, wij mama’s zijn ook maar gewoon mensen.

Starten als ondernemer

7 jaar geleden heb ik besloten om mijn baan als kapster in een kapsalon op te zeggen. Ik was heel graag kapster, maar ik miste veel van de kinderen. Dus ik heb toen de stap gezet om kapster aan huis te worden. Zo kon ik mijn mooi vak blijven doen maar toch zelf mijn uren kiezen. Een jaar geleden ben ik ook gestart met mijn webshop. De perfecte combinatie om soms buitenshuis te werken en soms thuis.

Sindsdien heb ik mij een agenda aangeschaft. Een goede ouderwetse papieren agenda. Hierin staat perfect genoteerd welke uren ik klanten aanneem, wanneer ik thuis voor de webshop werk, en wanneer ik even gewoon tijd maak voor de kinderen.

Een agenda

Een mama moet soms aan zoveel dingen denken. Schoolfotograaf, hobby’s, verjaardagfeestje,…
Dit kan niemand perfect onthouden. Dus,… schrijf alles meteen op. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan als bijvoorbeeld de schoolfotograaf komt en je kind heeft zijn haren niet eens gekamd. De hobby’s van de kinderen staan er ook elke week in, zo kan ik daar rekening mee houden. Ook kan ik zo het huishouden een beetje bijhouden. Zie ik in mijn agenda dat ik even 2 uurtjes tijd heb, rijd ik naar huis en zet ik een was aan, dweil ik de vloer even of ga ik langs de winkel. Net wat nodig is.

Besteed dingen uit

Onze huishoudelijke hulp is onmisbaar. Ik probeer wel wat zelf te doen, maar ben zo dankbaar dat de huishoudhulp één keer per week komt om alles eens grondig te doen. Tegenwoordig heeft elke winkel wel een bezorgservice. Gewoon op de laptop bestellen, en 2 dagen later wordt het geleverd. Kan het makkelijker? Dus alles wat je kan uitbesteden, besteed dat dan ook uit als het financieel kan. Het helpt echt om je gezin en werk makkelijker te combineren.

Je staat er niet alleen voor

Bij ons thuis heb ik de ochtendshift met de kinderen. Mijn vriend begint om half 7 met werken, dus die is al weg als wij opstaan. Ik ben altijd jaloers op vrienden die zeggen dat hun tieners meteen opstaan. Bij ons is dit een hel, 5 keer roepen en dan hopen dat ze eindelijk opstaan. Als we dan allemaal klaar zijn stapt Lina op de fiets en ze is weg. Ik breng dan Tibo met de auto weg. Ik begin pas met werken vanaf 9 uur, zo moet Tibo nooit naar de vooropvang.

Het van school halen gebeurt de ene dag door mij en de andere dag door mijn vriend. En als we beiden niet kunnen is er nog altijd mijn mama, een tante of een vriendin die ik even kan inschakelen. Dus durf hulp te vragen. Die ene mama aan de schoolpoort zal met plezier jouw kleintje wel even meenemen of een tante voelt haar misschien wel vereerd om aan de schoolpoort te staan.

Denk aan jezelf

Af en toe plan ik een momentje voor mezelf in. Mijn nagels laten doen is voor mij echt een relax moment. En 2 keer per jaar ga ik met vriendinnen een weekend weg. Even geen mannen, geen kinderen en even geen moeder zijn. Door goed voor jezelf te zorgen kun je alles echt veel beter volhouden. Plan daarom ook echt tijd voor jezelf in.

En onthoud vooral dat iedereen eens fouten kan maken in het moeder zijn. Maak het voor jezelf niet moeilijker. Er gaat vast wel eens iets mis, dat kan gebeuren. Leer van je fouten en ga verder! Mama zijn en ondernemen is dus goed te combineren voor mij, ik hoop ook voor jou. Dank je wel voor het lezen, liefs Debby!

Tot slot..

Dit was het dan, Debby haar gastblog over moeder zijn en ondernemen. Ik weet als geen ander dat het soms lastig kan zijn om naast moeder zijn, een baan in loondienst ook te ondernemen. Maar zolang je overal voldoende energie uithaalt en ervan geniet dan is het goed. Nu ben ik benieuwd, combineer jij het moeder zijn nog met een onderneming of iets anders? En hoe ervaar jij het moeder zijn? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis