Tijd voor jezelf maken, even helemaal niets moeten. Een gevoel van ultieme rust, ontspanning en even niets aan hoofd. Kun je dat gevoel nog herinneren? Voor de meeste moeders is dat gevoel en die rust helaas alweer lang geleden en dat geldt vast ook voor jou. Je weet het misschien nog wel van voordat je moeder werd, zo’n middagje lui op de bank. Even niets, geen huishouden, geen lijstje met zaken die nog ‘moeten’, het zorgen voor je gezin of afspraken. Nee, enkele uren die alleen voor jou zijn! Toch is het erg belangrijk, dat tijd voor jezelf maken. Maar, hoe doe je dat als moeder? In dit artikel vertel ik je daar meer over, lees je mee?

Tijd voor jezelf maken is belangrijk!

Veel moeders die ik spreek vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf vrij te maken. Toch is tijd voor jezelf maken niet moeilijk, je moet alleen ergens beginnen en het jezelf niet te moeilijk maken. Nu is dat makkelijk geschreven, maar ik heb zelf ook bijna 6 jaar nodig gehad om hier mijn weg in te vinden. Maar waarom vinden wij moeders dit dan zo lastig en is het een ‘ding’ geworden? Dat komt door ons oer-gevoel.

Ons oer-gevoel is zorgen

Een mama staat altijd ‘aan’, dat is 24 uur per dag en 7 dagen per week. Op de een of andere manier is dat de modes waarin we komen zodra we zijn bevallen. We willen alles goed blijven doen voor iedereen en vergeten daarbij onszelf. We houden onszelf voor dat tijd voor jezelf maken later komt of dat alleen de wekelijkse boodschappen halen ook onder me-time valt.

Daarnaast zijn we bang dat alles in het honderd loopt zodra we even van huis zijn of ons een uurtje in de badkamer opsluiten. Het is misschien wat lastig om de regie uit handen te geven, maar geloof me: de wereld vergaat niet en je gezin zal het heus wel overleven.

Tijd voor jezelf maken is beter in je vel zitten

Voldoende rust nemen is belangrijk voor onze gezondheid. Je hebt namelijk die rust en die tijd nodig om je batterij weer op te laden. Alleen voldoende slapen is niet voldoende, al halen de meeste moeders dat ook niet eens. Wie tussendoor even kan opladen, kan ontsnappen aan het drukke leven en het oer-gevoel van constant zorgen wordt weerbaarder en veerkrachtiger. Dat klinkt misschien stom, maar simpel gezegd kun je de drukte, het zeuren en de dagelijkse waslijst aan zaken die je nog moet doen beter hebben.

Je bent dan minder snel uit het veld geslagen en de positieve energie die je in jezelf hebt gestoken straal je ook uit. Hoe beter ik in mijn vel zit, hoe makkelijker de dag verloopt en hoe beter de sfeer in huis is. Kinderen voelen je naadloos aan. Wanneer ik mijn dag niet heb kunnen ze hier echt strontvervelend zijn. Het is een wisselwerking, en alleen daarom is tijd voor jezelf maken zo belangrijk. Het is positief voor iedereen om je heen!

mamazetkoers lifestyle blog voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Tijd voor jezelf maken, hoe doe je dat als moeder?

Als jij als moeder tijd voor jezelf neemt, is dat niet hetzelfde als lui zijn en voel je er alsjeblieft nooit schuldig over. Mannen doen dan toch ook niet? Die trekken soms met het grootste gemak de deur achter zich dicht of gaan even rustig iets voor zichzelf doen in huis. Stiekem was ik hier lang jaloers op, totdat ik besefte dat ik het eigenlijk helemaal zelf in de hand heb. Tijd voor verandering, maar tijd voor jezelf maken: hoe doe je dat als moeder?

Begin klein, verweef het in je dag

Soms is het gewoon lastig om te beginnen maar ook omdat je bijvoorbeeld de hele dag de kinderen om je heen hebt en standaard een volle agenda hebt. Tijd voor jezelf maken betekent niet dat je een hele dag in de sauna moet gaan zitten. Mij niet gezien overigens, maar sommige zweren erbij. Begin klein, want zoals met alles: het zijn de kleine dingen die ertoe doen.

Ik kan je niet vertellen wat jij ‘moet’ doen voor jezelf, dat is namelijk voor iedereen anders en het is belangrijk dat je iets vindt wat bij je past. Wel kan ik je laten weten hoe ik het doe. Ik ben graag thuis, voor me-time wil ik dus liever niet van huis weg zijn. Om die reden ben ik lid geworden van GoodieBox. Het gaat daarbij niet zozeer om het uiterlijk, maar de tijd die ik aan mijzelf besteed. Kleine momentjes. Zo begin ik mijn dag altijd eerst met een kopje koffie voordat ik iets anders ga doen. De boel stort hier echt niet in en de wereld kan best even 5 minuutjes wachten.

Ondertussen is mijn bullet journal binnen. Hiermee wil ik ook een klein momentje voor mijzelf creëren. Door simpel op te schijven waar ik die dag het meeste van genoten heb. Stilstaan bij de mooie en positieve dingen, het is daarnaast ook erg leuk om dit achteraf nog eens terug te lezen. Het allemaal een beetje leuk vormgeven geeft mij ook rust. Zal hier later meer over laten zien.

Jezelf de tijd gunnen

Misschien kun je zo 3 kleine dingen opnoemen die je rust geven waarmee je tijd voor jezelf maakt, maar: je moet het jezelf ook gunnen en daadwerkelijk doen. Wij moeders verzinnen zoveel smoesjes en zijn ontzettend goed in uitstellen. Nogmaals, de wereld vergaat niet en het is ook niet erg als het een keertje niet volgens ‘jouw planning’ loopt. Het leren loslaten geeft je zoveel meer rust, ontspanning én tijd voor jezelf.

Wanneer je vrijwel nooit tijd voor jezelf maakt is het ook belangrijk om het hier eens met je man over te hebben. Uiteraard niet om toestemming te vragen maar hij kan het wel gek vinden als jij je ineens 15 minuten opsluit in de badkamer. Daarnaast, als je dan niet gestoord wilt worden is het ook belangrijk om deze verwachtingen te managen bij je partner. Praat er samen over, misschien kan hij je zelfs helpen om tijd voor jezelf te nemen. Want, gek genoeg denken de meeste mannen dat we die niet nodig hebben omdat we hier nauwelijks de tijd voor nemen. Mannen doen dit wel, op dit vlak kunnen we dus nog best wat van ze leren 😉 .

Tot slot..

Ik hoop dat ik je op deze manier heb kunnen inspireren om tijd voor jezelf te maken. Maak jij weleens tijd voor jezelf en waarom? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Heb je vragen over tijd voor jezelf maken? Je mag me altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis