Hoe kouder het buiten wordt, hoe moeilijker ik van de bank af kan komen. Onder mijn dekentje is het heerlijk warm. Dat het in de winterdag vroeger donker wordt is ook niet erg motiverend. Je kent het vast wel: op een mooie lentedag heb je gewoon meer zin om een stuk te gaan lopen dan in de winter. Erg jammer want hardlopen in de winter is niet alleen mooi (zie bovenstaande foto) maar ook erg fijn! In dit artikel vertel ik je alles over hardlopen in de winter, hoe je warm blijft en waar je nog meer op moet letten. Lees je mee?

Hardlopen in de winter

Loop je nog niet hard? De winter is ook een ideaal seizoen om te starten met hardlopen. Het gaat in de winter namelijk niet om de afstand die je loopt of je snelheid maar om het feit dát je gaat. De meer ervaren lopen weet het misschien wel: hardlopen in de winter is een stukje zwaarder dan op een mooie zomerdag. De lucht is dikker, je lichaam moet meer moeite doen om zichzelf warm te houden en de motivatie is lager. Toch is hardlopen in de winter heerlijk! Hieronder enkele tips om rekening mee te houden en warm te blijven.

Je warming-up is nóg belangrijker

Te snel van start gaan is nooit aan te raden maar op een winterdag kan dit voor extra vervelende blessures zorgen. Zorg voordat je gaat hardlopen in de winter voor een extra goede warming-up waar je de tijd voor neemt. Mijn warming-up bestaat verschillende oefeningen zoals: Jumping Jacks, touwtje springen, stretchoefeningen en een klein stukje wandelen, daarna start ik pas mijn hardloopronde. Ik sluit ook altijd af met een stukje wandelen en stretchoefeningen.

Zo blijf je warm!

Laat ik vooropstellen dat dit voor iedereen anders is, sommige lopers zie ik met -2 graden Celsius nog in een korte broek voorbij komen maar dat gaat met echt te ver. Ik krijg het al koud bij de gedachte alleen al. Het slimste is om tijdens het hardlopen in de winter te werken met verschillende laagjes.

Ondershirt

Je begint natuurlijk als vrouw bij de eerste laag: je sport-bh maar daarna is het tijd voor je ondershirt. Een goed ondershirt zorgt voor een goede zweetafvoer, voelt niet nat aan tijdens het sporten, zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid en beschermt je bovenlichaam tegen de kou. Ik gebruik een ondershirt die gemaakt is van 100% polyester en geschikt is voor temperaturen tussen de 5 en 15 graden Celsius. Ideaal voor het hardlopen in de winter.

Thermokleding

Thermische kleding is vooral geschikt wanneer de temperatuur onder het vriespunt duikt en wanneer het niet warmer is dan 10 graden Celsius. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, ik heb er alleen een shirt met lange mouwen van. Ideaal wanneer er een frisse wind staat en het koud is buiten. Ik draag mijn thermoshirt altijd over mijn eerdergenoemde ondershirt. Wanneer het echt guur en koud is buiten voeg ik deze laag toe maar liever niet.

Wanneer er niet veel wind staat en het rond de 10 graden Celsius is dan draag ik trouwens geen thermokleding. Ik kan dan erg moeilijk mijn warmte kwijt maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. Ga jij hardlopen in de winter? Probeer dan even uit wat het beste bij jou past. Normaal moet thermokleding direct op de huid gedragen worden. Persoonlijk vind ik dat niet fijn omdat mijn thermoshirt het vocht vasthoudt in plaats van afvoert. Vandaar dat ik er voor kies om mijn ondershirt onder mijn thermokleding te dragen. Voor mij een ideale combinatie.

Hardloopkleding

Dan is het tijd voor mijn bovenste laag. Wanneer ik ga hardlopen in de winter heb ik over mijn ondershirt of thermokleding een speciale hardlooptrui aan. Deze trui houdt geen vocht vast en is winddicht. Ideaal. Daarnaast draag ik een 3/4 hardloopbroek. Ik heb geen speciale winteruitvoering en draag het hele jaar door deze broek, alleen op warme dagen niet. Nu denk je misschien: dan krijg je koude enkels maar niets is minder waar. Ik ga namelijk de deur niet uit zonder mijn compressie sokken. Deze zijn niet alleen super ondersteunend maar ook lekker warm op koudere dagen. Uiteraard sluit ik af met mijn hardloopschoenen!

In de winter kan het ook zomaar een paar dagen warmer zijn dan normaal. Wanneer de temperatuur rond de 15 graden Celsius is vervang ik mijn hardlooptrui met een T-shirt.

Handschoenen en een BUFF

Wanneer je online kijkt zijn er nog ontzettend veel hardloopaccessoires te vinden om te kunnen hardlopen in de winter. Je hebt echt niet alles nodig, dit is erg afhankelijk van jouw warmteafvoer en of je het snel koud hebt of niet. Wanneer ik ga hardlopen op koude dagen heb ik misschien de eerste kilometer last van koudere vingers, maar daarna zijn mijn handen ontzettend warm. Op die manier kan ik mijn warmte goed kwijt en kies daarom bewust niet voor handschoenen. Dit terwijl de ander misschien niet zonder handschoenen kan gaan lopen.

Heb je last van een koude nek, oren of beide? Kies dan voor een BUFF. Een BUFF is een multifunctioneel stukje stof die je kan dragen als muts, hoofdband of lekker warm om je nek. Ideaal, ik gebruik deze vooral tijdens het fietsen. Draag je trouwens geen compressie sokken? Kies dan voor speciale hardloopsokken en vermeid katoen. Katoen houdt zweet/vocht vast en bezorgt je alleen maar koude voeten tijdens het hardlopen in de winter.

Val op in het donker

Ga je vroeg in de ochtend of na het avondeten lopen? Zorg er dan voor dat je goed opvalt in het verkeer. Dit kan met behulp van reflecterende kleding en lampjes, denk hierbij aan hesje of riem met actieve LED verlichting. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en het omdoen van een vest met lampjes is echt een kleine moeite. Ikzelf merk niet dat ik hem aan heb maar ben dus wel goed zichtbaar!

Wat is je doel?

Het is op koude dagen moeilijker om de motivatie te vinden om te gaan hardlopen dan op een mooie warme dag. Op de bank is het lekker warm en de gedachte ”ik ga morgen wel” maakt het er ook niet beter op. Het helpt echt wanneer jij jezelf een doel stelt. Mijn doel is om minimaal 150 minuten intensief te trainen per de week, hardlopen is daar een onderdeel van. Een half uurtje hardlopen levert me al snel 60 intensieve trainingsminuten op. Bepaal jouw doel en het wordt gemakkelijk om van de bank af te komen en je hardloopronde te maken deze winter.

Hardloopmaatje?

Is het toch nog lastig om je hardloopschoenen aan te trekken? Ga dan eens kijken of je een hardloopmaatje kunt vinden. Nu loop ik graag alleen, op mijn eigen tempo, met mijn eigen muziek en gedachten maar een hardloopmaatje kan erg gezellig en de stok achter de deur zijn om wel te gaan. Zoals ik al eerder aangaf: het gaat niet om de snelheid maar om het feit dat je gaat!

Drink voldoende

Wie actief bezig is verbruikt veel energie en verliest vocht (zweet). Wist je dat je tijdens een hardloopronde in de winter net zoveel vocht kan verliezen als in de zomer? Het is daarom belangrijk om ook in de winter voldoende te drinken! Dit wordt vaak vergeten, bij dezen dus een kleine reminder om tijdens en/of na je run goed te drinken.

Neem af en toe een pauze

Veel hardlopers, zeker bij langere afstanden, nemen weleens een korte pauze tijdens de run. In de winter kan dit nog steeds, let er dan wel op dat je blijft bewegen om onderkoeling te voorkomen. Op een koude dag kun je snel afkoelen. Blijf daarom altijd in bewegen tijdens het hardlopen in de winter, ook in je pauze. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te gaan wandelen en ga dus vooral niet stilstaan. Klaar met je run? Ga dan meteen naar binnen en spring onder de douche of trek droge kleding aan. Wil je gezellig blijven kletsen met je hardloopmaatje? Doe dat dan binnen waar het lekker warm is.

Tot slot..

Tot slot sluit ik af met een laatste tip voor tijdens het hardlopen in de winter: pas op bij gladheid. Zowel na regen als wanneer de temperatuur rond het vriespunt schommelt kan het op sommige plekken glad zijn. Nu ben ik benieuwd, loop jij hard en wat vind jij van hardlopen in de winter? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis