De meningen of dat hardlopen gezond is lopen uiteen. De een zweert bij hardlopen, waarbij de ander juist weer aangeeft dat de impact van het hardlopen op ons lijf te groot is. Wie heeft er gelijk? In dit artikel geef ik antwoord op de vraag of hardlopen gezond is en deel ik enkele tips wanneer jij ook wilt beginnen met hardlopen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Is hardlopen gezond en hoe begin je met hardlopen?

Dat hardlopers zijn doodlopers zijn, heb je vast weleens ergens gehoord of gelezen, maar klopt dat wel? Het is wel zo dat er jaarlijks in Nederland zo’n 300 mensen overlijden aan hartfalen tijdens het sporten, maar dat zijn uiteraard niet allemaal hardlopers.

Vaak is het sporten zelf niet de oorzaak, de bekendste risicofactoren zijn namelijk: roken, een hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, overgewicht, verkalking van de aders, te weinig bewegen of een combinatie hiervan. Helaas heb je jouw gezondheid niet volledig zelf in de hand, erfelijke factoren spelen namelijk ook een belangrijke rol, net als de (buiten) temperatuur en de luchtvochtigheid.

De gezondheidsvoordelen van hardlopen

Lichaamsbeweging is goed voor je, daar is iedereen het over eens, maar is hardlopen gezond? Naar deze vraag is veel onderzoek gedaan. Al deze onderzoeken laten zien dat hardlopers een betere conditie hebben, minder kans hebben op diabetes, depressie, overgewicht en hart- en vaatziekten. Hardlopen is heerlijk, zodra je je draai erin hebt gevonden. Wanneer je jouw eerste 5 kilometer aaneengesloten kunt maken. Hoe je start met hardlopen vertel ik je later in dit artikel, eerst vertel ik je nog een aantal gezondheidsvoordelen van hardlopen. Dan kun je daarna zelf bepalen of hardlopen gezond is, of juist niet.

Hardlopen voor een beter geheugen

Uit een onderzoek is gebleken dat wie hardloopt, of dagelijks 15 min op een loopband beweegt, beter scoren in een geheugentest. Het tempo waarop je dit doet is niet van belang. Hoe dit kan? Hardlopen heeft een positief effect op de aanmaak van neuronen in onze hersenen en deze hebben weer invloed op ons geheugen!

Hardlopen versterkt de bloedvaten

Bloedvaten verzorgen de zuurstoftoevoer naar onze spieren en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Onderzoek wijst uit dat de bloedvaten van hardlopers gezonder en sterker zijn dan niet-hardlopers.

Hardlopen maakt je gewrichten sterker

Hoewel hardlopen ook zorgt voor een grotere spanning op je gewrichten zoals de knieën en enkels maakt hardlopen de spieren, pezen en kapsels rondom je gewrichten wél sterker. Zorg wel voor goede hardloopschoenen en let op je looptechniek en ondergrond. Vanuit persoonlijke ervaring kan ik ook zeker speciale compressiesokken aanbevelen.

Hardlopen maakt gelukkig

De belangrijkste reden waarom hardlopen gezond is, is toch wel omdat hardlopen gelukkig maakt! Wanneer je nog niet bent gestart met hardlopen is dat misschien moeilijk te geloven maar het is echt zo. Het begin is altijd zwaar maar daarna: het gevoel van vrijheid en de hoeveelheid endorfine die vrij komt is verslavend. Wist je dat tijdens het hardlopen je lichaam endorfine aanmaakt en juist dit hormoon zorgt voor een gelukkig en blij gevoel? Als dit geen goede reden is om te beginnen met hardlopen dan weet ik het ook niet meer.

Dus, is hardlopen gezond? Ja maar, uiteraard kan hardlopen ook ongezond voor je zijn. Te veel hardlopen zorgt onder andere voor blessures.

Zo begin je met hardlopen

De stap om weer te gaan hardlopen was niet makkelijk, eerder schreef ik hier al een artikel over, maar ik ben blij dat ik die stap heb genomen! Wil jij beginnen met hardlopen en ben je net als ik overtuigd van het feit dat hardlopen gezond is? Lees dan vooral verder en begin, want je hebt niet veel nodig om van start te gaan:

  • een beetje motivatie is handig
  • goede hardloopschoenen
  • kleding die passen bij het weer en jaargetijden, kijk hier voor tips in de zomer en winter.
  • een hardloopschema

Een hardloopschema is van belang wanneer je succesvol wilt blijven hardlopen. Niemand loopt namelijk vanuit het niets ineens een aantal kilometers weg. Het is dus verstandig om dit rustig op te bouwen. Een hardloopschema kun je gemakkelijk vinden op internet. Wil je iets meer dan een papiertje? Dan zijn er ook meerdere apps die je tegen betaling kunnen helpen.

Ben je opzoek naar iets meer dan alleen een standaard hardloopschema? Kijk dan eens op de website van Hardlopen.nl. Hier lees je alles over waarom hardlopen gezond is, heb je toegang tot basis schema’s en nog veel meer. Wanneer je lid wordt van dit platform ontvang je ook nog eens een mooie box met hardloopitems. Je zit alle items op de foto bovenaan in dit artikel. Naast deze items ontvang ik ook nog 3 hardloopmagazines.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over waarom hardlopen gezond is en hoe je kunt beginnen met hardlopen. Waar ik twee jaar geleden ben met hardlopen heb ik nu alweer een paar mooie runs morgen lopen. Hier vertel ik je in een ander artikel later meer over. Nu ben ik nieuwsgierig, doe jij aan hardlopen of juist niet? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis