Sporten, het is heerlijk en het geeft me een geweldig gevoel. Helaas is sporten met warm weer iets minder euforisch. Toch is niet gaan sporten helemaal geen optie voor mij en daarom heb ik 6 tips voor het sporten met warm weer voor jou op een rijtje gezet. Want hoewel het met warm weer even een drempel is, ik ben na het sporten wél altijd erg blij. Benieuwd naar mijn 6 tips voor het sporten met warm weer? Lees dan snel verder.

6 tips voor het sporten met warm weer

Heb je trouwens geen zin om te sporten bij temperaturen boven de 25 graden Celsius? Dan is dat uiteraard helemaal prima, dan sla je dit artikel gewoon lekker over. Voor wie wel wil sporten met warm weer en hogere temperaturen, in de sportschool of vanuit huis, dan volgen hier mijn 6 tips voor het sporten met warm weer.

Luister naar je lijf

Laat ik maar direct met het begin, ook al is het een open deur, beginnen: luisteren naar je lichaam. Op warme dagen kost het je lijf meer energie en moeite om dezelfde prestatie te kunnen leveren. Dit komt omdat je lichaam harder moet werken om zijn warmte kwijt te kunnen. Sporten kost energie en bij het leveren van deze energie komt warmte vrij.

Voel jij je niet fit genoeg? Dan wordt het voor jouw lichaam nog moeilijk om die warmte kwijt te kunnen. Belast je lichaam dan dus niet extra met een workout, sla gewoon een dagje of weekje over.

Sport in de vroege ochtend of later op de avond

Ik schreef net al dat je lichaam zijn warmte moeilijker kwijt kan, zorg er dan ook voor dat je niet op het warmste van de dag gaat sporten. Relax lekker aan het zwembad, lees een boek of doe een middag dutje tussen 12 en 4 uur. Sporten kun je namelijk het beste doen in de vroege ochtend of later op de avond. Ikzelf zet graag een wekker in de vroege ochtend en start mijn workout dan rond een uurtje of zeven. In de middag eventueel een klein dutje en in de avond weer naar het terras. Ideaal als je het mij vraagt.

Laat op de avond is het ook prima om nog even je workout te doen of een rondje te hardlopen: het is alleen in de ochtend minder benauwd en wat frisser. Wil je toch op het heetst van de dag sporten? Doe dat dan in een sportschool (met airco) of in huis wanneer het daar lekker koel is, bijvoorbeeld wanneer je een airco hebt.

Drinken, drinken en nóg meer drinken

Altijd slim om te doen maar op warme dagen kun je nooit te veel water drinken. Start voordat je aan je workout of ronde begint dan ook met een groot glas water. Drink ook tijdens het sporten tussendoor genoeg water, neem dus altijd een bidon mee! Tijdens het sporten met warm weer verlies je meer vocht door transpiratie, het is ontzettend belangrijk om dit zoveel mogelijk op pijl te houden. Wacht niet totdat je dorst krijgt, dan heb je eigenlijk al een tekort gecreëerd. Drink ook na je workout minimaal nog een groot glas water.

Wil je precies weten hoeveel je moet drinken tijdens het sporten? Ga dan voor het sporten op de weegschaal staan. Bij terugkomst moet je exact hetzelfde wegen. Weeg je bijvoorbeeld 0,5 kg minder? Dan heb je een halve liter te weinig water gedronken. Drink deze dan alsnog.

Draag ademende kleding

Probeer tijdens je workout of ronde zo veel mogelijk luchtige kleding te dragen. Nu doe ik dat eigenlijk altijd wel maar voor tijdens het sporten met warm weer is dat extra belangrijk. Op die manier kan je lichaam de overtollige warmte veel beter afvoeren. Mijn advies is om ook te kiezen voor zogenaamde ‘dry-cell‘ kleding. Deze kleding houdt geen warmte en vocht vast waardoor je optimaal kunt presteren.

Trek daarnaast ook aan wat fijn zit én goed voelt. Het is niet belangrijk of het er modieus uitziet of wat anderen ervan vinden! Ik draag op deze warme dagen een korte top zonder mouwen, op die manier kan ik mijn warmte het makkelijkste kwijt.

Houdt het hoofd (en je lichaam) koel

Probeer tijdens de workout jezelf ook af te koelen. Doe dit door zoveel mogelijk in de schaduw te bewegen, kleding nat te maken of af en toe water over je hoofd te gieten. Ga je hardlopen? Loop dan ook eens een stukje door het water. Na afloop kun je ook thuis even in het zwembad gaan liggen, een natte handdoek in je nek te leggen of een voetenbadje te nemen.

Bescherm jezelf tegen de zon

Als laatste maar zeker niet het minst belangrijk wanneer je gaat sporten met warm weer: bescherm je lijf tegen de zon. Smeer jezelf goed in met een hoge factor zonnebrandcrème en draag een ademende pet. Deze pet houd je hoofd koel en beschermt je gezicht tegen het felle zonlicht. Om die reden heb ik onlangs een pet van Nike gekocht.

Zorg er trouwens wel voor dat je geen vettige zonnebrandcrème koopt en smeert wanneer je gaat sporten met warm weer. Deze laat een niet ademend laagje achter en door het zweten kan deze uitlopen. Dit zorgt niet alleen voor minder bescherming maar kan ook in je ogen terecht komen. Ik spreek uit ervaring: dit is erg pijnlijk en komt je sportprestatie echt niet ten goede.

Tot slot..

Natuurlijk is het ook belangrijk om te starten met een goede warming up en af te sluiten met een cooling down. Zo kan je lichaam langzaam wennen en de warmte en de inspanning en kan je lijf na afloop ook je bloeddruk beter reguleren. Sporten met warm weer kan dus prima, wees alleen lief voor jezelf en houdt bovenstaande 6 tips in je achterhoofd. Nu ben ik benieuwd, ga je net als ik ook thuis sporten met warm weer of sla jij over? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis