De kogel is door de spreekwoordelijke kerk, een paar weken terug hebben we een airco laten plaatsen in ons huis! Hoewel we gedacht (en misschien gehoopt) hadden dat we in dit huis de warmte goed buiten de deur konden houden bleek afgelopen zomer helaas het tegendeel. In dit artikel vertel ik je meer over waarom wij een airco hebben laten plaatsen, waar hij hangt én deel ik onze ervaring na een tropische week. Lees je mee?

Wil jij ook een airco kopen? Laat je dan goed informeren wat voor jouw woning en wensen de beste optie is.

Wat was het warm afgelopen zomer

Het lijkt wel elke zomer warmer én langer warm te zijn. Misschien is het zo, maar misschien kan ik er ook gewoon slechter tegen nu ik ouder ben. Hier in Nederland lijkt het of te regenen of is het 30 graden of meer in de zomermaanden. Het kan hier niet ‘gewoon’ lekker 23 graden zijn, helaas. In ons oude huis konden we heel slecht de warmte buiten houden. De achterkant van het huis stond de gehele dag in de zon en na anderhalve dag was het binnen net zo warm als buiten. Ondanks alle tips om je huis koel te houden.

Het huis waar we nu wonen is ontzettend goed geïsoleerd, is voorzien van rolluiken en staat veel minder lang in de volle zon. Onze hoop was dan ook dat we hier de warmte wel buiten konden houden. We twijfelde al wel over het kopen van een airco maar wilde ook eerst de zomer afwachten. Ervaren hoe het is en dan pas verder kijken. De zomer van 2020 was heet, benauwd en hield lang aan. Toen het buiten eindelijk afkoelde merkte we direct een nadeel aan ons goed geïsoleerde huis: de warmte ging er niet zomaar uit waardoor het nog langer warm en benauwd binnen was.

Waarom een airco kopen?

Uiteraard is het laten plaatsen van een airco een luxe, maar de belangrijkste reden voor het kopen van een airco is toch wel dat we normaal en goed willen slapen in de zomer. Zonder goede nachtrust en het feit dat je je warmte niet goed kwijt kunt vind ik verschrikkelijk. En niet alleen ik slaap slecht op warme zomeravonden: het hele gezin slaapt slecht. Terwijl we allemaal onze slaap zo hard nodig hebben.

Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht. Je hebt last van de warmte, slaapt slecht en daarna heb je nóg meer last van de warmte. Je bent dan doodmoe, er komt niets uit je handen en de gezelligheid is ver te zoeken. Dit wilde we doorbreken en was onze belangrijkste reden om een airco te laten plaatsen. Ik vertel je straks meer over onze ervaringen maar kan alvast verklappen dat we blij met onze keuze zijn.

Airco laten plaatsen, de ideale plek

Elk huis is anders, iedereen zijn wensen zijn anders en er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het plaatsen van een airco. Om die reden hebben we ook meerdere offertes opgevraagd en op diverse plekken ons goed laten adviseren. Voordat je die stap neemt is het belangrijk om te bepalen wat je het liefste wilt en wat je budget is. Voor ons was dat het koelen van de slaapkamers. De rest is mooi meegenomen maar wilde we niet extra voor betalen. Een goed uitgangspunt dus.

Samen met een specialist hebben we bekeken welke plek voor ons het meest geschikt is voor het plaatsen van de airco. Omdat we alle kamers willen koelen met één unit was de enige mogelijkheid om de airco op de overloop te hangen. Door het goed afstellen van de snelheid en de hoek waarin de koude lucht verplaatst wordt kunnen we echt alle kamers koelen. De buitenunit van de airco is geplaatst op het dakterras. De airco en de buitenunit hangen op dezelfde hoogte en er zit nog geen halve meter ruimte tussen. Hierdoor werkt de airco optimaal én hebben we niet een heel leidingnetwerk door ons huis. Onze airco hangt er nu drie weken en hebben hem vorige week al intensief gebruikt met het tropische weer.

Kies een partij die bij je past

Het belangrijkste advies wat ik je kan geven is: ga opzoek naar een partij met veel inhoudelijke kennis met betrekking tot elektronica, die behulpzaam is en de tijd voor je neemt. Uiteindelijk moet het voor je gevoel kloppen. Elke aanbieder heeft misschien een andere specialisme of prijzen. Ben je opzoek naar goede aanbieding van een airco? Kijk dan eens op de website van Knibble, het is mogelijk om de zogenaamde ‘Knibbel-wekker’ in te stellen. Je ontvangt dan een seintje zodra een product in de aanbieding is of de door jouw ingestelde budgetprijs heeft bereikt. Ideaal.

Onze ervaringen na een tropische week

Na een week veel regen en fietsen door de modder was hij ineens daar: de eerste tropische week van 2021. Mijn eerste gedachte was: ‘waarom kan het niet gewoon 23 graden zijn’. Het maakt trouwens niet uit wat je denkt, het verandert niets aan de situatie. Het was wel meteen de ideale gelegenheid om onze nieuwe airco te testen en te kijken of hij aan onze verwachtingen voldoet.

De kamers koelt hij super goed. De benauwde lucht is daar weg en het wordt er echt 5 graden koeler dan zonder airco. We doen de deuren van de kinderkamers zelfs eerder dicht omdat het anders te koud wordt. Maar dat is nog niet alles, we kunnen zelfs de zolder en de benedenverdieping koelen met deze airco, en juist dat hadden we niet verwacht!

Hoe dit kan? Omdat de airco op de overloop hangt, dat is dus precies in het midden van ons huis. We hebben daarnaast alleen open trappen waardoor de koude luchtstroom dus richting zolder ingesteld kan worden, naar de slaapkamers en zelfs naar beneden. Het is uiteraard niet mogelijk om alle woonlagen tegelijkertijd te koelen. Op zolder kunnen we temperatuur zeker met 5 graden verlagen en beneden wordt het niet warmer dan 24 graden. Het fijne aan de airco is niet alleen de lagere temperatuur maar vooral het feit dat het niet meer benauwd is in huis. Op die manier kunnen we goed met de warmte omgaan en slapen we prima!

Tot slot..

We merken aan onze kinderen dat ze minder last hebben van de warme dagen en wijzelf hebben ook meer energie. Wanneer we buiten zijn kunnen we ook beter tegen de warmte en gaan we ook sneller buiten sporten. Waar we voorheen verhit op de bank zaten zijn we nu niet meer geveld door de warmte. Ik heb dan ook absoluut geen spijt van deze investering. De airco die we hebben kan in de wintermaanden de ruimtes ook verwarmen, ideaal wanneer de kindjes op de slaapkamers of zolder gaan spelen.

Dit was hem dan, mijn artikel over onze ervaringen met de airco. Nu ben ik benieuwd hoe jij met de warmte omgaat op tropische dagen en of jullie een airco hebben. Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis