Het wordt weer erg warm de komende dagen, al is tropisch misschien wel een betere omschrijving. De voorspelling is dat het kwik meerdere dagen boven de 30 graden Celsius uitkomt. Wanneer je een bezoekje aan het stand brengt is het ideaal weer, maar voor de meeste van ons is het iets te veel van het goede. In dit artikel daarom: 5 keer je huis koel houden. Want waar we het allemaal over eens zijn is dat we de warmte het liefste buiten houden. Hoe zorg jij voor een koel huis? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

5 keer je huis koel houden!

Mijn 5 tips voor een koel huis zónder dat je een airco of aircooler aan hoeft te schaffen.

1. Houdt overdag alle gordijnen zo veel mogelijk dicht.

Dat geldt ook voor al je ramen en deuren. Het lijkt erg verleidelijk om alles open te laten maar dat is het niet. Op die manier komt de warmte direct je huis in. Het is misschien niet gezellig om in het donker te zitten maar op die manier houd je de warmte wel zo veel mogelijk buiten.

Heb je een luifel of andere type zonnescherm? Maak daar dan ook gebruik van.

2. Ventileer in de ochtend en laat in de avond.

Doe ramen en deuren open zodra de temperatuur buiten lager is dan binnen. Ik zet op die momenten alle ramen en deuren tegen elkaar open zodat de warmte naar buiten kan trekken. In de vroege ochtend is het altijd lekker fris buiten en dat geldt ook voor laat in de avond. Maak hier gebruik van. Stijgt de temperatuur? Pas dan direct weer tip 1 toe.

3. Pas je ritme aan.

Je hebt vakantie en ik snap als geen ander dat je liever niet vroeg op staat. Uitslapen is dan erg verleidelijk. Mijn tip: doe het niet en pas je ritme aan. Hoe meer je in huis bent, hoe warmer het wordt. Jouw lichaam geeft immers ook warmte af. Ga er in de ochtend op uit en onderneem dingen. Het is dan nog koel, ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of naar de speeltuin met de kinderen.

Na een ochtend vol activiteiten, want die doe je in de hitte echt niet, heeft iedereen zijn beweging gehad. Het is dan minder erg om de in middag niets te doen. De kinderen zijn dan ook minder vervelend, want een hele dag binnen zitten vindt echt niemand leuk.

Wat je ook nog kunt doen is op het warmst van de dag gaan slapen. Juist doordat je er in de ochtend al op uit bent geweest en vroeg bent opgestaan is dat heerlijk. Je kan dan ook weer genieten van de (lange) avond wanneer het afkoelt. Het is misschien even omschakelen om je ritme zo aan te passen maar tijdens een lange hittegolf is dit een uitkomst. Zeker met kleine kinderen.

4. Speel spelletjes zo dicht mogelijk bij de grond.

Lukt het niet om te slapen en blijf je liever binnen? Probeer dan niet om de bank te gaan zitten, je krijgt het dan snel warm. Onze kinderen (en wijzelf) vinden het erg leuk om spelletjes te spelen. In plaats van aan tafel spelen wij ze op de grond. Dat zie je ook op de foto hierboven. Dit is tevens ook de koudste plek van het huis. Voor wie zijn tegelvloer nog nét iets te fris vindt kan ook een kleed op de grond leggen.

5. Kies voor een koude maaltijd of kook in de ochtend

Ikzelf heb nauwelijks zin in warm eten op zulke dagen. Brood, koude schotel of een lekkere salade zijn mijn keuzes op deze warme dagen. Om nu de hele week brood te eten is ook weer zoiets. Mijn tip: kook in de vroege ochtend je warme maaltijd. De warmte die daarbij vrij komt kan dan nog je huis uit doordat je ramen en deuren nog open staan. Je bewaart je eten vervolgens in de koelkast en warmt het op in de magnetron. Zo sta je ook niet in de hitte achter je fornuis. Want dat is ook niet te doen.

Wat wij ook erg fijn vinden is om in de middag al warm te eten. De kinderen eten dan ook beter. Het voordeel hiervan is ook dat je met een volle buik met warm eten ook weer beter in slaap valt. Een win-win situatie dus. Ben je ook geen fan van eten opwarmen in de magnetron, dan is dit natuurlijk ook een uitkomst.

Tot slot..

Als bonus wil ik je ook nog meegeven dat je op dit soort dagen ongelimiteerd waterijsjes mag eten! Wist je trouwens dat je ook van je ventilator een goedkope airco kunt maken? Zet een bak met ijs voor je ventilator en de koude lucht blaast hij zo je huis rond!

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel, je huis koel houden! Hoe houd jij jouw huis koel op warme dagen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd een berichtje achterlaten via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis