Na weken hard werken kan ik het eindelijk zeggen: ik heb vakantie! Ik was eraan toe, man. Even niks aan mijn hoofd, geen deadlines en veel regelen. Heerlijk. Toch bedacht ik me, heeft mama eigenlijk wel vakantie? Het zorgen voor je gezin en het huishouden gaat immers gewoon door. In dit artikel ben ik eerlijk: ook in de vakantie is het hard werken. Benieuwd of ik wel een vakantiegevoel ervaar? Lees dan snel verder.

Heeft mama eigenlijk wel vakantie?

Als mama heb ik de definiete van ‘vakantie hebben’ wel aardig bij moeten stellen. Waar ik vroeger werkelijk niets hoefde te doen, behalve voor mijzelf zorgen, is dat nu wel anders. Ik ben niet meer alleen, ons gezinsleven en het huishouden gaan gewoon door. Net zoals dat bij elke andere moeder het geval is. Vakantie of geen vakantie: uitslapen is er nauwelijks bij voor ons. Ize en Luke zijn meestal rond 7 uur wakker. Al komt het gelukkig ook weleens voor dat ze pas na 8 uur wakker worden, een cadeautje. Mijn nieuwe definitie voor de vakantie is dan ook:

  • geen gehaast meer in de ochtend om iedereen aangekleed én met gevulde lunch box op tijd op school en naar de opvang te krijgen;
  • ook geen tassen inpakken en kleding klaarleggen in de avond ervoor;
  • en het belangrijkste: ik hoef niet 32 uur te werken voor mijn baas.

Toch is het tijdens de vakantieperiode nog steeds aanpoten. In het begin moet iedereen zoeken naar zijn nieuwe ritme en stiekem ben je ook meer tijd kwijt aan het huishouden. Er moeten meer boodschappen gedaan worden, de stofzuiger mag vaker door het huis heen en op de een of andere manier is er nóg meer was. Ik ben blij dat we die zaken thuis goed verdeeld hebben en we allemaal ons steentje bijdragen.

Maar wat ik persoonlijk het pittigste vind, en hopelijk meer moeders met mij, is dat het soms lastig kan zijn om elke dag de kindjes voldoende uitdaging te (blijven) geven en te vermaken. Natuurlijk kunnen ze ook heerlijk zelf spelen maar na drie weken thuis zijn is je creativiteit en motivatie soms ook gewoon ver te zoeken. En niet alleen bij jezelf, want laten we eerlijk zijn: de kindjes zijn ook niet te genieten wanneer ze zich vervelen of doodmoe zijn. Dat komt helaas ook regelmatig voor tijdens de vakantie.

Gelukkig komt aan elke vakantie een einde en toch vinden de meeste van ons het ook weer jammer dat hij dan afgelopen is. Want na een weekje in het dagelijkse ritme verlangen we stiekem weer terug naar de vakantie!

Mijn vakantiegevoel

Ondanks dat onze kindjes relatief vroeg wakker zijn en soms hele dagen de oren van mijn hoofd zeuren heb ik wel degelijk elke dag het vakantiegevoel. Het is voor mij ontzettend rustgevend dat ik niet elke avond met de volgende dag bezig hoef te zijn. Geen tasjes klaarzetten, boterhammen smeren en discussiëren over welke kleding er wel of niet wordt aangedaan. Die rust zet zich in de vakantie ook voort in de ochtend, er is namelijk geen stress om ergens op tijd te moeten zijn. Ik heb zelfs heerlijk de tijd voor een bakkie warme koffie. Met de nadruk op warm.

Mijn ultieme vakantiegevoel is vooral genieten van de kinderen. Want laten we eerlijk zijn: ik heb veel meer de tijd voor ze. En ja, natuurlijk zijn er momenten dat ik ze achter het behang kan plakken, dat ze werkelijk niet willen luisteren of dat ze nergens zin in hebben. Het zijn en blijven kinderen natuurlijk. Maar het is voornamelijk puur genieten van die kids. Genieten van de uitspraken die ze doen, hoe ze stralen wanneer we op pad gaan en hoe ze zich ontwikkelen.

Want man wat gaat die ontwikkeling snel. Zo weten ze aan het begin van een vakantie geeneens wat een frisbee is, aan het einde zijn ze er beter in dan ikzelf. Wat het voor mij ook steeds makkelijker maakt is dat we niet meer gebonden zijn aan vaste eet- en slaapmomenten. Luke wordt in september 3 jaar en is ook een stuk zelfstandiger. We kunnen per dag bekijken waar we zin in hebben en gaan. Dat draagt zeker bij aan mijn vakantiegevoel.

Het is voor mij ook belangrijk dat ik af en toe wat tijd voor mijzelf heb. Dat ik een wandeling kan maken, aan mijn blog kan werken en gewoon even alleen kan zijn. Er staan voor mij nog leuke dingen op de planning, zo had ik van de week een zakelijke fotoshoot en ga ik gezellig uit eten en naar de bios met een vriendinnetje.

Ondanks dat we veel tijd met zijn viertjes doorbrengen en leuke dingen doen proberen we ook zoveel mogelijk tijd voor elkaar te hebben. Samen uit eten, in de avond buiten onder onze overkapping borrelen, een spelletje doen en noem maar op. Doordat we de volgende dag niet hoeven te werken zijn we ook in de avond meer ontspannen en kunnen we echt genieten van de lange dag.

Vakantiegevoel van mamazetkoers lezeressen

Ik vroeg ook (anoniem) aan jullie wat jullie ultieme vakantiegevoel is. In de quotes hieronder deel ik een kleine selectie.

De zon, een middagje strand en dat het gonst buiten.

.

Als de kindjes zelf spelen, dan heb ik echt vakantie. Ook al duurt het soms niet heel lang.

.

Met een wijntje op het terras, totdat er eentje mama roept 😉 .

.

Niet haasten in de ochtend, ook al zijn we vroeg wakker.

.

Wandelen in de bossen of op het strand, lekker met zijn allen!

.

Wijntje en hapjes, lekker borrelen met een vrienden.

.

Naar een kleinschalige speellocatie met de kinderen. Zij spelen, wij op het terras. Het liefste met vrienden en hun kinderen. Dan vermaken de kindjes ook elkaar.

.

Lange zomeravonden buiten.

Heel eerlijk? Vakantie met kinderen is geen vakantie. Althans nooit langer dan voor een paar minuten.

Tot slot..

Zo zie je maar weer dat het vakantiegevoel voor iedereen anders is. Hoewel het met kinderen anders is, heeft mama wel degelijk ook vakantie. Hoe denk jij daarover: heeft mama eigenlijk wel vakantie? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd via de contactpagina een reactie achterlaten.

Wil je extra genieten van je vakantie? Lees dan ook 7 keer een goedkoop dagje uit.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis