In het hele land is de zomervakantie in volle gang. Tijdens de vakantie is er minder regelmaat voor de kinderen: er is geen school en onze gastouder geniet ook van een welverdiende vakantie. Ik merk aan onze kinderen dat ze uitdaging nodig hebben, ze kunnen zich thuis gewoonweg niet zelf vermaken. In elk geval geen zes weken, een paar dagen lukt natuurlijk wel. Voor deze vakantie besloot ik daarom te zoeken naar een goedkoop dagje uit. Zo kun je met de kindjes iets leuks plannen maar is het wel budget proof! In dit artikel dus 7 keer een goedkoop dagje uit! Hoe vermaak jij de kids in de zomervakantie?

7 keer een goedkoop dagje uit!

Vorig jaar schreef ik ook al een artikel over de leukste dagjes uit, nu dus de goedkoopste! Hier komen ze:

1. Zet een speurtocht uit

Je kan het doen in je achtertuin (kleine kinderen) of in een parkje in de buurt. Ter voorbereiding doe je twee dingen:
– neem je een klein kistje welke je vult met snoep. Iets anders kan natuurlijk ook, kijk wat je in huis hebt liggen.
– maak foto’s van dingen uit de omgeving en maak hier een ‘schatkaart’ van door de foto’s in de juiste volgorde te plaatsen.
Je start met de kinderen bij de eerste foto en ze lopen vervolgens van foto naar foto met als eindbestemming de schat.

Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt, je kan het perfect afstemmen op de leeftijd van de kinderen en de grootte van de groep. Op internet zijn trouwens genoeg leuke én goedkope ideeën te vinden.

Tip: doe dit samen met een vriendin en sluit af met tafelfriet. Succes geregardeerd.

2. Bloemen plukken

Wie houdt er nu niet van bloemen? Iedereen kan een mooie bos bloemen waarderen. Hoe leuk is het dan om met de kinderen je eigen bos te plukken? Verser kan niet. Er is vast een pluktuin bij jou in de buurt! Kosten? Je betaalt per geplukte bloem en je kunt het dan ook zo duur maken als je zelf wilt.

Tip: bedenk thuis met de kinderen wat voor bos jullie willen maken. Zo geniet je thuis al van de voorpret.

3. Fietsen: kijk welke dieren je allemaal tegenkomt

Ik ben in het trotse bezit van een zogeheten ‘mamafiets’. Mijn zoontje gaat in het zitje voorop en mijn dochter achterop. We fietsen dan graag naar het buitengebied. Overal komen we dieren tegen. Denk hierbij aan schapen, paarden, kippen, geiten en koeien. We doen dan een spelletje: welke dieren zien we allemaal. Ze gaan dan helemaal uit hun dak. Voordat je het weet heb je er alweer 10 kilometer opzitten. Ik sluit altijd af met een bezoekje aan een speeltuintje in het dorp.

Tip: neem iets te eten en drinken mee onderweg. Zo kun je ergens nog even stoppen zonder dat het je veel geld kost.

4. Wandelen: blotevoeten- of kabouter pad

Ik wandel graag met de kinderen, dit doen we dan ook bijna dagelijks. Wandelen is goed voor de motoriek, conditie en ook nog eens gezellig. Nu zijn niet alle kinderen dol op wandelen maar ik weet zeker dat een blotevoeten pad bij iedereen in smaak valt. Een blotevoeten pad is een speciale route door de natuur die je op blote voeten loopt. Zo loop je bijvoorbeeld over gras, houtsnippers, kiezels, door het water, modder en klim je over palen. De gemiddelde lengte van blotevoeten pad is ongeveer 1500 meter. Er zit vast een pad bij jou in de buurt! Kosten? Ongeveer 5 euro per persoon.

Tip: neem een handdoek en schone kleding mee. Trek ook kleding aan die vies en/of nat mag worden.

5. (waterpret) Toernooi

Wanneer het heerlijk warm buiten is zijn er ook tal van waterspelletjes die je met de kinderen kunt doen. Doe eens gek en maar er een heel toernooi van. Bedenk een aantal spellen waarmee ze punten kunnen halen, degene die op het einde de meeste punt heeft wint. Bekijk wat je thuis hebt liggen en maak daar de spelletjes mee. Denk bijvoorbeeld aan:- waterballonnen gooien, wie gooit het snelste 10 ballonnen stuk?
– vul twee frisdrankflessen met water, ga een aantal meter uit elkaar staan en probeer met een kleine bal de fles om te gooien. Degene met de fles die het eerste leeg is heeft verloren.
– snoepjes happen uit het water. Wie kan er in 1 minuut zoveel mogelijk snoepjes uit het water halen. Zonder handen natuurlijk.
– beker vullen met een spons. Wie vult de beker het eerste met water? De beker vullen ze door steeds een spons nat te maken en boven de beker uit te knijpen.
Misschien bedenk je nu ter plekke nog meer leuke activiteiten!

Tip: met slecht weer kun je dit ook binnen doen met activiteiten zonder water.

6. Picknicken

Er is niets zo leuk dan ergens anders te gaan eten. Een picknick kun je helemaal zelf in elkaar zetten en regelen. Laat de kinderen helpen bij de voorbereidingen. Zo maak je samen een lijstje met wat je nodig hebt, zoek je samen de spullen bij elkaar, doe je de boodschappen en maak je de picknickmand gereed. Vraag ook aan de kinderen of ze een leuke plek weten waar je gezellig kunt zitten. Door de kinderen er volledig bij te betrekken zit het plezier er vanaf het begin goed in en zorg je er meteen voor dat het uitje langer duurt dan alleen de lunch.

Tip: neem een bal mee. Doe je na de picknick nog een potje voetbal.

7. Knutselen

Mooi weer of slecht weer: knutselen kan altijd. Wanneer het buiten heerlijk is sjouw je alle knutselspullen gewoon mee naar buiten. Bij de Action kun je heel goedkoop aan veel knutselspullen komen. Je kan de creativiteit de vrije loop laten of je vraagt ze iets na te maken. Om er meer een dagje uit van te maken kun je ook ergens in een parkje gaan zitten of verhuizen naar de plaatselijke bieb. Wel alles netjes achterlaten natuurlijk.

Tip: je kunt ook zaken combineren. Maak bijvoorbeeld met de kinderen een verrekijker en gebruik deze tijdens de speurtocht. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tot slot..

Hier in het ‘zuiden’ van Nederland hebben we de eerste vier weken van de zomervakantie er al op zitten. Stiekem gaat de tijd toch snel voorbij, zeker met een goedkoop dagje uit! Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren met dit artikel. Hoe kom jij de zomervakantie met kinderen door? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share