In mijn vorige persoonlijke update sloot ik af met nieuws: we hebben een nieuw huis gekocht. We zijn zo blij maar wat was het een rollercoaster! Voordat ik daar meer over ga vertellen wil ik je eerst bedanken. Mijn persoonlijke artikelen worden enorm goed gelezen en daar ben ik dankbaar voor. Deze artikelen komen recht uit mijn hart. Een uniek kijkje in mijn leven en mijn gedachten welke ik vanaf nu maandelijks met jullie ga delen. In dit artikel vertel ik je meer over de rollercoaster de we net achter de rug hebben: een nieuw huis kopen. Al blijft het daar niet bij, ons huidige huis moet natuurlijk ook verkoop klaar gemaakt én verkocht worden. In dit artikel vertel ik je hoe dit voor mij geweest is, inclusief alle spanningen en onzekerheden. Lees je mee, huis kopen en verkopen? Heb jij weleens een huis gekocht/verkocht?

Rollercoaster

De term rollercoaster benoemde ik trouwens bewust in mijn inleiding. We hebben namelijk in vijf (!!) weken tijd besloten te gaan verhuizen, een nieuw huis gekocht, ons huidige huis verkoop klaar gemaakt, de nieuwe hypotheek rond gekregen én ons huidige huis verkocht. Het is een hele mond vol en heel eerlijk? Ik sta nog even te knipperen met mijn ogen met betrekking tot het feit dat het zo goed en snel is gegaan. Het voelt nu allemaal nog zo onwerkelijk. Onwerkelijk dat alle stress en onzekerheid zo snel plaats heeft gemaakt voor blijdschap en opwinding.

Onze adviseur liet ons een beetje met een perplex gevoel op de bank achter. We gaan verhuizen, iets wat we nooit voor mogelijk hadden gehouden toen we naar Drunen verhuisden. Besluiten om te verhuizen doe je niet zomaar na een gesprek maar achteraf waren we er al langer mee bezig. Onbewust, want het besluit kwam niet alleen voor de mensen om ons heen maar ook voor onszelf als een verrassing. En nu? Eerst verkopen of toch eerst kopen, en in welk tijdsbestek?

Een droomhuis

Na een gesprek met onze aankoop- en verkoopmakelaar besloten we eerst opzoek te gaan naar ons nieuwe droomhuis. Het is in deze tijd moeilijker om een huis te kopen dan te verkopen. In de opvoeding die ik gehad heb voelt dat wel erg dubbel. Je geeft namelijk pas geld uit wanneer je het hebt. Daarnaast bleef ook de gedachte: ”wat als ik straks met twee huizen blijf zitten?!” in mijn hoofd rondspoken. De verhalen van enkele jaren geleden ben ik nog niet vergeten, dat men hun oude huis aan de straatstenen niet verkocht kreeg. Het is een doemscenario maar wel de keiharde werkelijkheid geweest. Vol vertrouwen en met wat gezonde spanning maakten we de sprong.

Dat een huis kopen lastig was werd al snel duidelijk: vrijwel alles was al verkocht onder voorbehoud van financiering. Zelfs de huizen die maar een paar dagen op Funda stonden. Begrijp me niet verkeerd, we hadden geen haast maar wel fijn als je de tijd krijgt om een huis te kunnen bezichtigen. Uiteindelijk zijn we bij drie huizen gaan kijken maar het huis wat we nu gekocht hebben sprong er echt uit qua oppervlakte, ligging en afwerking. Huis gevonden dus, nu nog bemachtigen. Wat een stress is dat zeg!

De huizenmarkt is tegenwoordig zo booming dat er veel meer kopers dan huizen zijn. Een hoge vraag in combinatie met een laag aanbod zorgt niet alleen voor hogere prijzen en een snelle omloop maar ook dat je pas 100% zekerheid hebt wanneer de handtekeningen zijn gezet onder het voorlopig koopcontract. Binnen twee dagen zijn we mondeling overeengekomen. Waar je vroeger niet bang hoefde te zijn om overboden te worden is dat tegenwoordig wel anders. We vertelden niemand dat we in onderhandeling waren of dat we een mondelinge overeenstemming hadden. Ik was enorm bang dat iemand anders meer zou bieden en het huis aan onze neus voorbij zou gaan. Gelukkig konden we snel de koopovereenkomst tekenen en krijgen we 22 november bij de notaris de sleutel. Het huis is van ons! Mijn stressniveau zakte hierdoor gelukkig weer naar een normaal niveau, al was het maar voor even.

Een nieuwe hypotheek en levensverzekering

Je leest het goed, het was even rustig. Even maar, want het is leuk die koopovereenkomst tekenen maar uiteindelijk moet je wel met geld over de brug komen. Het huis moet je ook betalen. Om dat voor elkaar te krijgen moesten we een nieuwe hypotheek en levensverzekering afsluiten. Ik ben er ondertussen al wel achter dat er niet alleen veel veranderd is in de huizenmarkt maar ook in de hypotheekwereld. Zo kun je tegenwoordig niet meer lenen dan de taxatiewaarde van het huis en omdat wij al eens eerder een huis hebben gekocht komen er extra regels om de hoek kijken.

In de koopovereenkomst is opgenomen dat we zes weken de tijd hebben om de financiering te regelen. Wanneer dat niet lukt, kun je goed gedocumenteerd, kosteloos onder de koopovereenkomst uit. Uiteraard mogen we de koop altijd door laten gaan maar mocht het dan op de een of andere manier niet lukken betaal je 10% van de koopsom als boete. Dat wil natuurlijk niemand.

Van tevoren hadden we ons huiswerk gedaan: we zijn kredietwaardig en kunnen de maandlast aan. Ikzelf vond het vooral spannend omdat je afhankelijk bent van de taxatiewaarde van het huis en de levensverzekering. We zijn ”gewoon” gezond, dat is het probleem niet. Ik heb alleen een tijdje met een burn-out thuis gezeten. Op zichzelf is dat niet spannend, maar dit moest ik dus wel invullen bij de aanvraag. Mijn verstand zei wel dat dit geen probleem was maar dit bracht toch wel onzekerheid met zich mee. Ik heb mooi een vreugdedansje gemaakt toen we groen licht kregen van de levensverzekering! De financiering was door onze goede voorbereiding binnen vier weken rond, wederom enorm snel. Dat gaf een ontzettend goed gevoel.

Onze huidige woning verkopen

Hoe graag ik hier ook nog wil vertellen over de verkoop van ons huidige huis merk ik dat dit artikel al over de 1200 woorden zit. Het moet ook niet te langdradig worden. Daarom volgt er binnenkort een artikel met tips over hoe je het beste je huis verkoop klaar maakt én verkoopt. De tips werken overigens: ons huis is verkocht en ook nog eens supersnel. Namelijk binnen 7 dagen! Op maandag zette de makelaar ons huis in de ”sneak preview” op Facebook en op vrijdag schitterde hij op Funda. De maandag daarna hadden we met de kopers de koopovereenkomst getekend en is het huis dus verkocht. Moet je nagaan dat ik in het begin nog bang was dat we het huis niet zouden verkopen. Hoe stressvol alles ook was, het is het meer dan waard geweest en ik kan niet wachten om jullie in november mee te nemen in onze klus- en verhuiswerkzaamheden.

Tot slot..

Het voordeel van een rollercoaster is wel dat de spanning niet te lang duurt. Voordat je het weet is het ritje alweer voorbij. Dat geldt zeker ook voor onze situatie nu. Toen we er nog middenin zaten moest ik soms echt tegen mezelf zeggen dat het allemaal wel goed komt en dat stress echt geen effect heeft op de snelheid van het proces en de uitkomst. Ik bedoel daar dus mee dat ”je gemak houden” gewoon prima is en je weinig invloed hebt op alles. Jezelf druk zitten maken heeft geen zin. Gelukkig is Jeffrey een stuk relaxter en houdt hij mij met beide benen op de grond. Daarnaast hebben we ook een natuurlijke taakverdeling. De onderhandelingen en de gesprekken met de makelaar nam Jeffrey voor zijn rekening omdat ik gewoonweg soms te ”angstig” ben en te snel toe neig te happen. Daarnaast krijg ik veel energie om de financiën te regelen en zo doen we beide ons ding maar het hele avontuur wel samen.

De foto in dit artikel is trouwens het huis wat we gekocht hebben. Er is niet veel op te zien, want dat bewaar ik voor later. Heb jij al eens een huis gekocht of verkocht? Hoe stressvol vond je dat? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share