Er is veel commotie de laatste maanden, vrouwen zouden net zoveel moeten verdienen als mannen en mannen moeten ook de kans krijgen om de zorg voor hun kinderen op zich te nemen. Gelijke kansen voor mannen en vrouwen dus. Ikzelf vind dit iets wat we voor een gedeelte zelf in de hand hebben. Zo bepalen bijvoorbeeld mijn man en ik in ons gezin zelf wie er wanneer voor de kindjes zorgt. En dat salaris? Tja, in deze wereld moet je daar zelf om vragen en keihard zijn in de onderhandelingen. In het vakgebied waarin ik werk merk ik geen verschil in salaris tussen mannen en vrouwen, wel wie er sterk was in de onderhandelen en wie niet. Ik wil Papablogger Rob bedanken voor de uitdaging om deze vragenlijst in te vullen. Hoe denk jij over emancipatie? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Ben ik een geëmancipeerde jongedame?

Wil je weten of ik een geëmancipeerde jongedame ben en weten hoe wij de verdeling in ons huishouden hebben gemaakt? Lees dan snel de antwoorden op onderstaande vragen!

1. Hoe voeden jullie de kinderen op, gelijkwaardig of traditioneel?

We voeden onze kinderen voornamelijk samen op, dit houdt in dat ik een ‘mama-dag’ heb en Jeffrey een ‘papa-dag’. Gelijkwaardig dus. Waar mijn moeder altijd thuis was bij ons en mijn vader werkte is dat in ons gezin nu anders. Wat wel traditioneel is in onze opvoeding is dat we de normen en waarden die we van onze ouders geleerd hebben doorgeven aan onze kinderen.

2. Ben je een werkende moeder/vader? Waarom wel of niet?

We zijn beide werkende ouders, zowel Jeffrey als ik werken 32 uur in de week. Hier hebben we bewust voor gekozen, net als voor het feit dat we ook beide voor ons gezin willen zorgen en bij de kinderen willen zijn. Zoals je op de vorige vraag al kon lezen hebben we ook beide een dag dat we bij de kinderen zijn. Je merkt aan de kinderen dat ze dat erg prettig vinden. Dit houden we er dan ook lekker in. We zouden wel minder willen werken, helaas is dat financieel gewoon (nog) niet mogelijk.

3. Vraag jij om toestemming voor je een uitgave kan doen?

Om deze vraag moet ik een beetje lachen, we werken samen hard voor wat we hebben en het voelt dan enorm raar om ergens toestemming voor te moeten vragen. Voor grote uitgaven overleggen we altijd wel even, gewoon om te checken of het past. Dit is niet om toestemming te vragen. Natuurlijk komt het weleens voor dat we het niet eens zijn over een bepaalde uitgave maar we nemen hier dan samen een beslissing over. Wanneer ik een jurkje wil kopen (wat ik eigenlijk niet nodig heb) doe ik dat gewoon. Dat geldt ook voor Jeffrey, wanneer hij iets graag wil hebben kan dat gewoon.

4. Wie doet bij jullie thuis de technische klussen?

Vrijwel alle technische klussen doet Jeffrey of hij regelt iemand die het voor ons komt doen. Wanneer er iets opgehangen moet worden, gemaakt of in elkaar gezet moet worden: Jeffrey is de man. Echter wanneer er iets aangesloten moet worden: tv, modem, media-box of iets anders dan neem ik dat voor mijn rekening! Dit is eigenlijk vanzelf zo gelopen, we doen beide de dingen die we leuk vinden én waar we het meeste geduld voor hebben.

5. Wie gaat mee naar belangrijke afspraken voor de kinderen (school en het consultatiebureau)?

Heel eerlijk? Net wie er tijd heeft. Soms is dat Jeffrey maar meestal ben ik dat. Dit komt voornamelijk doordat ik wat flexibeler ben in mijn werktijden. Al zijn de kids nu oud genoeg waardoor dit soort afspraken minimaal zijn. Daarnaast zijn de afspraken op school in de avonduren waardoor we dit samen kunnen doen. Zo ging Jeffrey met Ize het laatste halfjaar naar logopedie en was ik bij de fysio afspraken van Luke. Hier voelen we ons ook gewoon goed bij, we hebben samen gekozen voor ons gezin en willen daar dan ook samen voor zorgen.

6. Wie neemt er vrij als de kinderen ziek zijn en waarom?

We hebben beide een job waarbij er belangrijke afspraken gepland kunnen staan, we overleggen samen wie er het beste thuis kan blijven. Soms is mijn agenda leeg en soms die van Jeffrey. Gelukkig hebben we ook nog een sociaal vangnet die we in kunnen schakelen, toch zijn we liever zelf bij onze zieke kinderen. Tot nu toe hebben we het altijd prima op kunnen lossen. Soms valt het ziek zijn ook op een van onze vrije dagen, dan lost het zich vanzelf op.

7. Wie smeert ‘s ochtends de boterhammen?

Jaren heeft Jeffrey dat gedaan, hij smeerde dan de avond van tevoren zowel zijn als mijn boterhammen. We zijn al meer dan acht jaar samen, en sinds 6 maanden doe ik het regelmatig. Sinds Ize naar school gaat maak ik haar lunch klaar, omdat ik dan toch al bezig ben maak ik ook de lunch voor Jeffrey. Net zo makkelijk.

8. Kunnen jullie je allebei verdienstelijk maken in het huishouden?

Ik hoor weleens andere vrouwen klagen over het feit dat hun wederhelft weinig tot niets doet in het huishouden. Hier is dat een beetje andersom ben ik bang. Ik denk dat Jeffrey weleens klaagt dat ik soms meer mag doen. Het wisselt bij mij nogal, soms doe ik alleen wat ”nodig” is maar er zijn ook periodes bij dat hij aangeeft dat het wat minder mag. Jeffrey kookt elke dag, ik neem dat maximaal 1 keer per week voor mijn rekening. Het huishouden doen we echt samen, zo ontferm ik me over de was, zorg ik dat het huis opgeruimd en schoon is. Jeffrey kookt, verzorgd de boodschappen en neemt de badkamer voor zijn rekening. Het is erg fijn om het samen te doen.

9. Wat leer jij je dochters: knipperen met hun lange wimpers, het nummer van de ANWB of zelf de band verwisselen?

Grappige vraag, men gaat er bij deze vraag gemakshalve vanuit dat alleen vrouwen knipperen met hun lange wimpers om iets gedaan te krijgen. Wij hebben een zoontje en een dochter maar het is toch echt onze Luke die met zijn puppy ogen van alles voor elkaar probeert te krijgen. We proberen onze kinderen zo zelfstandig mogelijk op te voeden. Ik kan ze niet leren om een band te verwisselen, dat kan ik immers zelf niet maar ik ben ook van mening dat je niet alles zelf hoeft te doen. In dit geval mogen ze zelf kiezen tussen de ANWB bellen of zelf de band verwisselen.

Tot slot..

Of ik dus een emancipeerde jongedame ben durf ik uit bovenstaande vragen niet zomaar te concluderen. Heel eerlijk ben ik daar nooit zo mee bezig geweest. Ik vind koken bijvoorbeeld veel minder leuk om te doen dan mijn man, het is dan ook logischer dat hij kookt. Deze verhouding is niet ontstaan omdat ik graag wil ”emanciperen”. Ons huishouden runnen we op onze manier omdat die het prettigst is voor ons: we doen het samen. Geen idee wat anderen ervan vinden, maar dat kan mij in elk geval niets schelen. Ben jij veel met emancipatie bezig? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share