Waar je een paar geleden nog moest lachen wanneer een van je vrienden in bezit was van elektrische fiets is dat nu wel anders. De elektrische fiets is niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. In dit artikel vertel ik je meer over elektrische fietsen. Wat is een elektrische fiets, hoe werkt deze en laat ik je het enorme aanbod zien. Heb jij een elektrische fiets? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Wat is een elektrische fiets?

Laat ik eerst eens beginnen met uit te leggen wat een elektrische fiets precies is. Een elektrische fiets is een fiets welke het fietsen gemakkelijker maakt door middel van trapondersteuning. Je moet bij een elektrische fiets nog altijd zelf trappen, echter door de trapondersteuning kost dit minder moeite. Je kunt het zien alsof je altijd fietst met de wind in je rug. Het fietsen op een elektrische fiets kost je minder energie en je haalt met gemak een hogere snelheid.

Een elektrische fiets werkt altijd me een sensor, een motor en een accu. De sensor op de trapas ziet wanneer je start met fietsen en start vervolgens de trapondersteuning. Dit werkt ook andersom: wanneer je stopt met trappen wordt ook de trapondersteuning uitgeschakeld. De accu is de batterij die de motor aandrijft. Hoever je met de elektrische fiets kan fietsen is volledig afhankelijk van de accu. Dit wordt ook wel de actieradius genoemd. Natuurlijk heeft je gewicht, het type wegdek en de kracht van de trapondersteuning ook invloed op de actieradius, echter wanneer je een hogere actieradius wilt moet je voor een hogere accucapaciteit kiezen.

Waarom een elektrische fiets?

Iedereen gebruikt de elektrische fiets met een ander doel. Wanneer je de fiets elke dag gebruikt om een flinke afstand naar je werk te fietsen heeft trapondersteuning een ander doel dan wanneer je in je vrije tijd graag een recreatief ritje maakt. Tegenwoordig zijn de meeste bakfietsen ook uitgerust met trapondersteuning, gewoonweg omdat fietsen met een volle bakfiets erg zwaar is. Door voor een elektrische bakfiets te kiezen is het fietsen gemakkelijker.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische mountainbikes en racefietsen. Door veel recreatieve sportfietsers wordt hier weleens lacherig over gedaan. In mijn ogen zonde. Ik zie het als een mogelijkheid om altijd te kunnen blijven fietsen, wat er ook gebeurt. Mocht ik in de toekomst op leeftijd raken of bepaalde lichamelijke ongemakken ontwikkelen dan biedt een fiets met trapondersteuning zoveel meer mogelijkheden. Hoe gaaf zou het zijn als je op latere leeftijd nog altijd een ritje op je mountainbike of racefiets mag maken, ook al is dat dan met trapondersteuning. Het gaat om de beweging en het plezier, niet wat anderen ervan vinden.

Welke type elektrische fietsen zijn er?

In de alinea’s hierboven heb ik er al kort een aantal genoemd: een ‘gewone’ fiets, een bakfiets en elektrische sportfietsen. Hieronder benoem ik de meest voorkomende elektrische fietsen en waarvoor deze gebruikt worden:

Elektrische stadsfiets met middenmotor

De elektrische stadsfiets met middenmotor is de meest populaire fiets met trapondersteuning. Het voordeel van een fiets met een middenmotor is dat het zwaartepunt dicht bij de grond ligt, hierdoor heb je een stabielere wegligging. De elektrische stadsfiets is vaak ook uitgerust met een lagere instap. Zo is op- en afstappen super makkelijk. Deze fiets wordt doorgaans gebruikt voor korte afstanden en ‘boodschappen ritjes’.

Elektrische hybride fiets

Wil je de fiets gebruiken voor langere tochten? Dan is een elektrische hybride fiets een goede keuze. Deze fiets is in het algemeen een stuk lichter dan een elektrische stadsfiets maar deze fiets heeft ook een sportievere look en is uitgerust met meerdere versnellingen.

Elektrische 45 km/u fiets

Wie snel met de fiets op het werk wil komen doet er goed aan om voor een speed pedelec te kiezen, oftewel een elektrische fiets die de 45 kilometer per uur haalt. Op deze fiets ben je zo snel dat deze fiets voor de wet als een bromfiets gezien wordt. Het is dan ook verplicht om gebruik te maken van de rijbaan, dien je de fiets te voorzien van een verzekeringsplaatje en moet je een helm dragen. Deze elektrische fiets is erg populair onder forenzen voor woon-werkverkeer.

Elektrische bakfiets

Net als de elektrische stadsfiets wordt ook de elektrische bakfiets voornamelijk gebruikt voor korte afstanden binnen een stad of dorp. Het voordeel van een bakfiets ten opzichte van een stadsfiets is dat je er veel meer mee kunt vervoeren. Hij wordt voornamelijk gebruikt om meerdere kinderen op de fiets te vervoeren. Op een gewone fiets kan er voorop en achterop een zitje, maar dan houdt het op. In een bakfiets kun je meerdere kinderen én veel boodschappen vervoeren. De elektrische bakfiets is vooral populair onder jonge ouders.

Elektrische sportfiets, mountainbike en racefietsen

Als laatste: er zijn ook nog elektrische sportfietsen zoals een mountainbike en een racefiets. Deze fietsen zijn ideaal voor mensen die veel hoogtemeters maken, extra van het fietsen willen genieten of minder in staat zijn om de sport nog volledig op eigen kracht te kunnen beoefenen. Deze fietsen zijn identiek aan een ‘gewone’ mountainbike of racefiets maar zijn extra uitgerust met trapondersteuning.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een elektrische fiets?

Het is vooral belangrijk dat je goed voor ogen hebt waarvoor je fiets wilt gebruiken. Dit heeft namelijk veel invloed de aanschafprijs van je fiets en of je er uiteindelijk happy mee bent of niet. Het laatste advies wat ik je mee wil geven is: probeer de fiets in de winkel eerst uit voordat je hem koopt. In mijn ogen is er niets zo vervelend als fietsen op een fiets die niet lekker zit en daar kom je maar op één manier achter.

Tot slot..

Wist jij dat er zoveel keus was in elektrische fietsen? Ik hoop dat je veel aan dit informatieve artikel hebt gehad. Ik heb (nog) geen elektrische fiets, jij wel? Vertel me bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram waarom je juist wel of niet voor een elektrische fiets hebt gekozen. Je mag ook altijd via de contactpagina iets laten weten.

neem ook eens een kijkje bij mijn andere artikelen over fietsen en de fietssport.

Liefs Francis.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

Foto is afkomstig van de 12GO Biking website en is hier met toestemming geplaatst.