Het is tijd voor een nieuw interieurartikel. Elke maand geef ik je weer een nieuw kijkje in ons nieuwe huis, dit keer laat ik jullie onze overkapping zien! Ik vertel je waarom we deze hebben laten plaatsen, voor welke opties we zijn gegaan en hoe we hem hebben ingericht. Als laatste sluit ik af met onze toekomstplannen voor de achtertuin. Lees je mee?

Meer zien van ons nieuwe huis? Lees dan deze artikelen.

Waarom een overkapping?

Onze tuin is relatief klein. De diepte is in principe prima met zijn ruim 8 meter lang. Helaas is de tuin niet erg breed omdat hij schuin afloopt. Zo is de tuin aan de kant van het huis circa 5,5 meter breed maar bij de poort maar een kleine 3 meter breed. Toch hebben we geen moment getwijfeld over het plaatsen van een overkapping, ook wel een veranda genoemd. 

Enkele mensen om ons heen waren in het begin wel een beetje sceptisch, misschien bang dat onze tuin nóg kleiner aan zou voelen? Aan de ene kant snap ik dat, maar zonwering  (zoals een parasol of luifel) maken je tuin ook niet kleiner. We zijn een overkapping gewend, zo heeft ons oude huis een overkapping en mijn ouders hebben er ook al jaren een. We weten hoe fijn het is om op warme natte zomerdagen nog steeds buiten te kunnen zitten. Ondanks de tropische temperaturen wonen we nog steeds in Nederland en droog weer is niet gegarandeerd. Daarnaast sjouw je ook niet al je natte spullen mee naar binnen na een flinke regenbui!

Natuurlijk is het mogelijk dat je tuin kleiner aanvoelt, echter is dat helemaal afhankelijk van de keuzes die je maakt. Gelukkig zijn de opties eindeloos en kun je de overkapping helemaal naar wens laten samenstellen. Als laatste nog een voordeel: de kinderen kunnen op deze manier het gehele jaar buitenspelen. Wie wil dat nou niet 😉 .  

Onze overkapping

Omdat ons vorige huis ook een overkapping had wisten we al snel wat we wel en vooral niet wilden. Het belangrijkste is dat het dak lichtdoorlatend moet zijn. Het oude huis heeft namelijk een overkapping waarvan het dak bedekt is met dakleer. Dit neemt veel licht weg waardoor het erg donker is in huis. Om te voorkomen dat de tuin kleiner of hokkerig aan gaat voelen is het belangrijk om het ruimtelijk te houden, dat kan prima met een lichtdoorlatend dak!

Wat minstens zo belangrijk was, is de keuze van het materiaal. Een overkapping van hout vergt veel onderhoud en deze kosten en tijd willen we vooral besparen. Om die reden hebben we gekozen voor een aluminium overkapping van Verasol, de Greenline uitvoering, met lichtdoorlatende polycarbonaat platen. Hieronder op de foto is een voorbeeld te zien.

Greenline-veranda mamazetkoers

Het aluminium is voorzien van een krasvaste, antraciet matte structuurlak. Dit geeft een strakke moderne uitstraling én is volledig onderhoudsvrij.  Onze overkapping is tegen het huis geplaatst en is aan beide zijdes dicht gemaakt, zoals de wand aan de linkerkant op de foto hierboven. Doordat de zijwanden helemaal gesloten zijn tocht het niet en creëer je een echte knusse zithoek.

Als laatste is onze overkapping voorzien van 8 LED-spots die ook nog eens dimbaar zijn. Zo kunnen we ook in het donker heerlijk buiten zitten en genieten. Er zijn trouwens mensen die onze overkapping verwarren met een tuinkamer. Echter zijn alle zijdes bij een tuinkamer gesloten, bij ons is de voorkant helemaal open. Door de lichtdoorlatende polycarbonaat platen en de open voorkant voelt de tuin nog steeds erg ruimtelijk aan. Precies zoals we het wilden!

De inrichting en onze tuinwensen

De reden dat ik de gehele tuin niet laat zien is omdat hij nog niet naar onze wens en smaak is. De bestrating is lichtgrijs wat de tuin een koude uitstraling geeft. Om de relatief kleine tuin ruimtelijk te maken is het belangrijk om te spelen met verschillende kleuren en vormen. Dit is precies wat we gedaan hebben met de inrichting van de overkapping. Het resultaat zie je op de eerste foto in dit artikel. Goed gelukt vind je niet?

In het najaar willen we andere bestrating leggen en meer met kleur gaan werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schilderij aan de schuur. We zijn er nog niet helemaal uit wat we willen, behalve dan dat we het gaan aanpakken. Tips mag je altijd doorgeven via de contactpagina.

Tot slot..

Het laten plaatsen van een overkapping is echt maatwerk, zeker onze overkapping met een schuine grensafscheiding, maar hij stond binnen één dag. We zijn erg blij met het eindresultaat en zitten er dan ook graag. Ik kan niet wachten totdat onze tuin helemaal naar wens is. Uiteraard ga ik dat met jullie delen. Wat vind je van onze overkapping? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis