Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ons huis puilt uit van het speelgoed. Wanneer de feestdagen of de verjaardagen eraan komen weten we geeneens wat we ze voor hun verjaardag willen geven, laat staan vragen. Toch zie ik wel een duidelijke lijn terug in het speelgoed wat we in huis hebben, ruim 80% is educatief speelgoed. Educatief speelgoed is speelgoed waarmee de kinderen kunnen spelen én leren.

Het leren kan op verschillende manieren, denk daarbij aan spelmateriaal wat bijdraagt aan de stimulering van de creativiteit, motoriek en het concentratievermogen van je kindje. In dit artikel deel ik 5 manieren om te spelen én leren met educatief speelgoed. Lees je mee?

5 x spelen en leren met educatief speelgoed

Wist je dat bijna al het speelgoed op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en in de kleuterklas educatief speelgoed is? De reden is eenvoudig: spelend leren is de makkelijkste én leukste manier om iets te leren. Het is daarom goed om thuis ook educatief speelgoed aan te bieden. Dikke kans dat je dat misschien onbewust al in huis hebt, zo niet? Dan kun je onderstaand educatief speelgoed als inspiratie gebruiken voor de komende feestdagen of verjaardag.

Puzzels

Wij hebben verschillende puzzels in huis, van brandweerman Sam tot Frozen in allemaal verschillende afmetingen en moeilijkheidsgraad. Een puzzel maken is niet alleen leuk, maar ook goed voor de fijne motoriek van je kindje. Het oppakken, neerleggen en passend maken van de stukjes helpt onder andere bij een goede hand-oog-coördinatie. Daarnaast, hoe oud je kindje ook is: hij leert door te puzzelen probleemoplossend denken. Wil je je kindje een puzzel cadeau doen? Kijk dan goed naar de leeftijd, die staat altijd op de doos vermeld.

Duplo

Als ik heel eerlijk ben, ben ik geen fan van plastic speelgoed. Toch maak ik voor een aantal items een uitzondering. Duplo is er daar zeker een van. Het speelgoed gaat generaties mee en stiekem is het ook leuk om er nog zelf mee te spelen. Waarom is Duplo goed voor de ontwikkeling? Het stimuleert het creatieve denkvermogen van je kindje. Je kindje is namelijk constant bezig met een rollenspel en verkennend spelen. Daarnaast draagt dit speelgoed ook bij aan de motorische vaardigheid, taalvaardigheid en sociaal emotionele vaardigheden van je kindje. Je snapt dus wel waarom ik hiervoor een uitzondering maak.

Balans speelgoed

Zit je kindje op gym of gaat hij naar de kinderopvang? Dan is de kans groot dat er ook ‘balans speelgoed’ wordt aangeboden. Dit kan zijn door middel van een hindernisbaan of parachute. Helaas is dit niet erg praktisch voor thuis, ik kan het in elk geval hier niet kwijt. Wil je graag je kindje spelenderwijs zijn evenwicht en grove motoriek stimuleren én verbeteren? Dat kan gemakkelijk met het balans speelgoed van Gonge. Er zijn diverse materialen verkrijgbaar die je thuis, zowel binnen als buiten, kunt gebruiken. Ik weet zeker dat je kindje er erg blij van wordt.

Loco

Mijn kinderen spelen graag spelletjes, dit spel kunnen ze alleen spelen. Ideaal, want helaas heb ik niet de hele dag de tijd om spelletjes te spelen. Er zijn twee varianten, Bambino Loco voor peuters en Mini Loco voor de oudere kinderen. Het spelen met Loco draagt bij aan het concentratievermogen van je kindje en is een voorbereiding op school (peuters) en groep 3 (kleuters). Wat ikzelf erg mooi vind aan dit educatieve speelgoed is het aanleren van het zelfcorrigerend vermogen. Je kindje kan namelijk zichzelf controleren door de Loco om te draaien en het plaatje te vergelijken met zijn werkje.

Het geeft een gevoel van zelfvertrouwen als de plaatjes kloppen en zo niet? Dan leert je kindje van zijn foutje. Ideaal.

Tekenen en Knutselen

Wat wij hier in huis veel stimuleren is tekenen en knutselen. Onze oudste is er gelukkig ook dol op. Tekenen, op welke manier dan ook, is het begin van schrijven. De fijne motoriek in de hand is erg belangrijk om straks goed te kunnen schrijven. Daarnaast draagt tekenen en knutselen enorm bij aan de creatieve vaardigheden van je kindje.

Aan de creaties van mijn dochter kan ik precies zien wat haar bezig houdt en waar ze het op school over hebben gehad. We proberen haar op deze manier ook te leren dat alles wat ze maakt goed is, dat ze onze goedkeuring van ”mooi” niet nodig heeft. Dat ze kan en mag maken wat ze wil en dat het altijd goed is. Op die manier proberen we haar zelfvertrouwen te geven die uit haar zelf komt. Een emotionele vaardigheid die we belangrijk vinden.

Ben jij trouwens werkzaam bij een kinderopvangorganisatie of werk je als gastouder en ben je opzoek naar educatief speelgoed? Neem dan eens een kijkje op de website van Kinderspel. Het aanbod om educatief te spelen is er groot.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel met 5 manieren om te spelen en leren met educatief speelgoed! Nu ben ik benieuwd, heb jij educatief speelgoed in huis? Laat het me dan weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis