Duurzaam leven met je gezin, is dat mogelijk? Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook het verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Mirjam, in dit artikel vertelt ze ons meer over duurzaam leven met je gezin. Benieuwd hoe zij het moederschap ervaart en combineert met duurzaamheid? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Mama Mirjam over duurzaam leven met je gezin

Het begin van een nieuw jaar is hét moment voor goede voornemens. Individuele doelen zoals stoppen met roken, afvallen en gezonder leven in het algemeen zijn altijd populair. Maar steeds vaker hoor ik dat mensen een milieubewuste lifestyle als doel stellen. Duurzaam leven met je gezin , wij zijn een gezin van 5, wij doen het al een tijdje. Of nou ja, we proberen het in ieder geval. In deze gastblog vertel ik graag mijn hoe wij dat doen.

Onze groene missie, duurzaam leven met je gezin

Mijn naam is Mirjam Hart en ik ben moeder van Noah (14), Eli (6) en Filou (3). Eigenlijk ben ik al vanaf jongs af aan gegrepen door de slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Ik kocht spulletjes het liefst bij winkels als de Body Shop, ging langs de deuren met petities tegen oceaan vervuiling en overtuigde mijn juffen op de basisschool om wegwerpbekers in de klas te vervangen voor milieumokken. Tijdens mijn studententijd raakte ik mijn doel een beetje kwijt en dankzij mijn bijbaantje in een kledingwinkel werd shoppen zelfs mijn nieuwe hobby.

Toch bleven groene initiatieven zoals Kuyichi mijn hart veroveren. Ik at al geen vlees, maar besloot geleidelijk ook steeds meer andere dierlijke producten van het menu te schrappen. Tijdens mijn derde zwangerschap ging het roer om en wilde ik echt weer wat milieubewuster leven. Vooral omdat we met drie kinderen nu eenmaal een flinke impact maken. Maar ook omdat ik mijn kinderen echt het goede voorbeeld wil geven en er alles aan wil doen om de wereld zo mooi mogelijk voor hen achter te laten.

Wasbare luiers

Samen met mijn vriend maakte ik plannen om groener en ‘less waste’ te gaan leven, duurzaam leven met je gezin dus. Mijn vriend stopte bijvoorbeeld met het eten van vlees. Maar een van de grootste beslissingen destijds was het overstappen op wasbare luiers.

We vonden het best wel spannend, maar dat was achteraf gezien nergens voor nodig. We baalden zelfs dat we ze niet veel eerder zijn gaan gebruiken! Op mijn blog vind je heel veel informatie hierover en geef ik antwoord op de meest gestelde wasbare luier vragen.

Milieubewust leven met kinderen

Onze kleine kinderen groeien met onze groene visie op, dus die hebben er geen moeite mee. Onze oudste vindt het soms wel lastig. Hij vindt bijvoorbeeld kaas en vlees heel lekker, maar bij ons vind je alleen de vegan variant in de koelkast. We houden af en toe proeverijtjes voor vleesvervangers, zodat hij wel kan aangeven wat hij dan graag zou willen eten. Dat houdt het enigszins leuk.

Naar de H&M of Primark gaan we niet. Noah krijgt kleedgeld en besteed dat nu vaak aan tweedehands merkkleding die hij koopt via Vinted of Marktplaats. Dat scheelt hem een hoop geld en omdat wij dit willen stimuleren betalen we vaak de helft van zijn aankopen. We verbieden hem zeker niet om te winkelen bij fast fashion ketens, maar hij weet wel dat we dat liever niet hebben. En aangezien hij dol is op dure merken, heeft hij inmiddels wel door dat het voor hem aantrekkelijker is om deze preloved op de kop te tikken. Hij heeft zelfs een aantal vrienden ook enthousiast gemaakt om wat vaker op Marktplaats te shoppen, wat ik echt onwijs leuk vind.

Duurzaam leven met je gezin ingewikkeld?

Duurzaam leven met kinderen vinden veel mensen ingewikkeld, maar het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Met kleine aanpassingen maak je namelijk ook al een groot verschil. Schrap bijvoorbeeld de pakjes drinken of voorverpakte snoepjes van je boodschappenlijstje en investeer in goede drinkbekers en meeneembakjes voor onderweg, die je thuis vult met lekkers. Dat scheelt echt een heleboel afval.

Ga je naar een fastfood restaurant? Laat de kinderen dan eens de vegetarische snacks proeven. Door minder dierlijke producten te eten of drinken maak je ook gelijk een positieve impact op het klimaat. Als je van jongs af aan al leert dat kinderen geen ballonnen of andere freebies in winkels aannemen, zullen ze het niet eens missen. Ik leg mijn kinderen ook uit waarom we dat beter niet kunnen doen. Als je zegt dat het in de natuur terecht kan komen en dieren zich er in kunnen verslikken, begrijpen ze dat echt wel en is zo’n ballon opeens een stuk minder leuk.

Met kleine dingen maak je al een groot verschil

Onze kinderen dragen veel tweedehands kleding. Vooral voor de twee jongste kinderen kan ik via Marktplaats of de Facebook verkoopgroep van onze wijk nog prachtige spullen kopen die als nieuw zijn. Meestal zijn dat dan kledingstukken en schoenen die niet meer gedragen worden vanwege een groeispurt.

Wat betreft speelgoed hebben natuurlijke materialen mijn voorkeur. Maar voor LEGO en DUPLO maak ik graag een uitzondering, omdat dit gewoon oersterk en tijdloos speelgoed is. Toch kijken we vaak wel of bepaalde sets niet tweedehands te krijgen zijn, want dat scheelt toch weer. Verkleedkleding koop ik het liefst tweedehands. Dat bestaat bijna niet duurzaam (behalve als je het zelf maakt en ik ben niet zo handig) en ze groeien er ook zo uit dus ik wil er dan niet teveel geld aan uitgeven.

Ben je benieuwd welke stappen wij nog meer nemen om milieubewuster te leven of heb je vragen aan mij over duurzaam leven met je gezin? Op mijn blog deel ik heel veel zero waste tips, ideetjes voor duurzame traktaties en ideetjes voor een vakantie in Nederland. Kom je ook eens een kijkje nemen op mijn groene blog? Ik hoop dat je ik je heb kunnen inspireren met mijn verhaal. Welkte tips voor duurzaam leven met een gezin kun jij nog delen?

Liefs, Mirjam.

Tot slot..

Dank je wel Mirjam voor het delen van jouw eerlijke en mooie verhaal duurzaam leven met je gezin. Ik hoop dat je met jouw verhaal andere moeders hebt weten te inspireren. Wil jij trouwens ook graag je verhaal delen op mamazetkoers als gastblogger? Stuur me dan een mailtje op Francis@mamazetkoers.nl of laat een berichtje achter via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis