Het wordt weer kouder buiten, zelfs zo koud dat ik in de ochtend al een paar keer mijn autoruiten heb moeten krabben. De ”mooi-weer-fietser” hangt op dat moment zijn tweewieler aan de spreekwoordelijke wilgen totdat de lente weer aanbreekt. In mijn ogen is het altijd fietsweer, mits je de juiste kleding maar aan hebt. De uitzondering is trouwens regen: dat is echt geen fietsweer voor mij. Al laten sommige bikers zelfs de regen geen roet in het eten gooien. Fietsen in de winter dus, maar wat doe je dan aan en hoe blijf je warm? In dit artikel lees je daar meer over en geef ik tips! Hoe houd jij jezelf warm op de fiets in de winter? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Fietsen in de winter, zo blijft je warm

Hieronder een aantal manieren om warm te blijven op de fiets in de winter. Fiets jij in de wintermaanden door? Laat me in de reacties hieronder weten hoe jij je warm houdt! Meer fietsartikelen lezen? Klik dan hier.

Speciale winterfietskleding en thermokleding

Laten we beginnen met thermokleding. Dit is de eerste laag kleding die je lijf warm houdt tijdens het buitensporten. Thermokleding houdt de warmte die je lichaam maakt binnen en de kou buiten. Wijzelf zijn fan van het merk Craft. Waarom? De prijs kwaliteitsverhouding is goed. Het is even zoeken welk merk het beste bij jou past qua maat en isolering. Iedereen produceert namelijk een andere hoeveelheid warmte en thermokleding is daarmee ook erg persoonlijk.

Dan is het tijd voor overkleding. Er is veel keuze. Waar je het beste op kunt letten is de dikte van de stof en of deze gevoerd is. Een shirt met lange mouwen en een broek met lange pijpen wil niet per definitie zeggen dat de set warm is in de winter. Als je voor het eerst winterkleding gaat kopen kun je dit het beste in de winkel doen. Je kunt de stof dan voelen en hem passen. Breekt het zweet je binnen 5 minuten uit? Dan heb je jouw set gevonden. Ikzelf heb deze set van Rogelli, alleen dan in de 2017 uitvoering. Ik ga hem nu voor het 3e seizoen gebruiken en ben er zeer tevreden over.

Let er trouwens op dat je kleding altijd ademend is en niet te strak zit. Het is belangrijk dat je het zweet goed af kunt voeren. Gebeurd dit niet dan wordt je huid vochtig en krijg je het koud. Dat geldt ook voor te strakke kleding, die kleding isoleert dan namelijk niet goed genoeg.

Muts/Sjaal combinatie

Persoonlijk vind ik niets zo verschrikkelijk als een koude nek tijdens het fietsen. Dit irriteert me zo dat ik dan het liefst weer terug naar huis fiets. Is dat trouwens herkenbaar? Ik gebruik daarom een sjaal/muts, erg fijn en warm. Deze van Rogelli kan als sjaal en muts gebruikt worden. Ideaal dus! Bij mij past hij goed onder mijn helm, ook belangrijk. Je moet je helm dan wel wat losser zetten. De fleece binnenvoering van dit kledingstuk zorgt ervoor dat hij goed isoleert en de wind buiten houdt.

Handschoenen

Dit is het eerste wat ik kocht bij de aanschaf van mijn racefiets. Waarom? Er zijn zoveel vormen en maten dat ik deze niet online wilde kopen. De tip die ik je mee wil geven is dat je goed moet letten op de voering. Ik krijg snel koude vingers en vind het daarom belangrijk dat de voering dik en warm genoeg is. Hij mag trouwens ook niet te dik zijn want je moet nog wel genoeg controle uitoefenen (en gevoel hebben) op je remmen. Het is dus zelf even uitzoeken en testen wat je fijn vindt.

Sokken, Overschoenen of Winterschoenen

Als laatste: koude voeten zijn echt killing! Zodra je voeten koud zijn kun je het op de fiets vergeten. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

  1. Warme sokken. Ze moeten natuurlijk niet te dik zijn, anders passen je schoenen niet meer. Er zijn trouwens ook sokken voor alleen je tenen te koop.
  2. Zorg dat je schoenen niet te klein zijn, dan isoleren je schoenen onvoldoende.
  3. Er zijn overschoenen te koop die je over je fietsschoenen aan kunt doen, de wind kan dan niet naar binnen.
  4. Winterschoenen. Tot nu toe heb ik ze gelukkig nog niet nodig gehad maar mijn man wil niets anders meer.

Helpt echt niets?

Dan heb ik over onderstaande opties ooit iets gelezen, de een zweert erbij en bij anderen werkt het totaal niet. Bovenstaande opties zijn voldoende voor mij, soms heb ik het wel koud maar dan fiets ik me vrij snel warm. Helpt echt niets? Probeer dan een van onderstaande opties. Laat me vooral weten of het werkt!

  • Plak de gaatjes van je schoenen dicht met tape.
  • ALU folie om je tenen.
  • of een boterhamzakje om je voeten. Vergeet daarna niet om gewoon sokken aan te doen.
  • Er zijn trouwens ook handschoenen die elektrisch verwarmen (voor als je het echt niet meer weet!)
  • Smeren, smeren en smeren. Je kunt een extra isolerende laag aanbrengen met vaseline of een warmtezalf gebruiken zoals Toco Tholin.

Tot slot..

Je kleden op de winter is erg persoonlijk maar ik hoop toch dat je iets hebt aan mijn tips. Ik wens je veel fietsplezier deze winter. Laat je me nog weten hoe jij je warm houdt en ga jij fietsen in de winter? Dit kan door een reactie hieronder achter te laten, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd via de contactpagina iets laten weten.

Liefs Francis.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share