Wist je dat variëren met gevriesdroogd fruit ontzettend eenvoudig is? Je kunt namelijk gevriesdroogd fruit gebruiken in verschillende gerechten. In dit artikel vertel ik je meer over wat gevriesdroogd fruit precies is én hoe je het makkelijk aan al je baksels en andere gerechten toevoegt. Nieuwsgierig geworden naar gevriesdroogd fruit gebruiken? Lees dan snel verder.

Gevriesdroogd fruit gebruiken in verschillende gerechten

Gevriesdroogd fruit kent ontzettend veel toepassingen, zo kun je gevriesdroogd fruit gebruiken als kleurstof in diverse baksels, kun je het toevoegen aan je havermout of muesli en is het een ideale toevoeging aan diverse andere bereidingen. Maar, wat is gevriesdroogd fruit precies, hoe kun je gevriesdroogd fruit gebruiken en is het gezond? Deze vragen beantwoord ik hieronder.

Wat is gevriesdroogd fruit

Gevriesdroogd fruit is niet hetzelfde als bevroren fruit in je vriezer. Het diepvriesfruit wordt na het plukken direct verpakt en ingevroren. Gevriesdroogd fruit is fruit wat houdbaar is gemaakt door het met een speciale techniek (vriesdrogen) te drogen: al het water wordt uit het fruit gehaald.

Nu denk je misschien, maar ik kan ook gedroogd fruit kopen in de supermarkt, is dat dan niet hetzelfde? Het klopt, gedroogd fruit is te koop in diverse winkels maar dit is niet hetzelfde als gevriesdroogd fruit. Bij gevriesdroogd fruit wordt namelijk ál het water uit het fruit gehaald, bij gedroogd fruit niet. Juist door al het water uit het product te halen krijg je een luchtig, knapperig en lang houdbaar én smaakvol product.

Nu je weet wat het is vertel ik je nu graag meer over gevriesdroogd fruit gebruiken in verschillende gerechten.

Hoe gevriesdroogd fruit gebruiken

Welke vorm je van gevriesdroogd fruit gebruikt is afhankelijk van je toepassing. Gevriesdroogd fruit kun je in verschillende vormen kopen:

  • grove stukjes of plakjes
  • kleine stukjes
  • poeder

Gevriesdroogd fruit in poedervorm gebruiken

De poedervorm is ideaal om te gebruiken in baksels, denk hierbij aan taartjes, cake en koekjes. De poeder geeft een intense smaak én kleur aan je product zonder dat het water toevoegt. Zo kun je de poeder gebruiken in plaats van suiker voor de bereiding van stoofpeertjes, toevoegen aan je warme havermout of pannenkoekjes. Wist je dat je deze poeder zelfs kunt toevoegen aan je koffie om deze een exotischere smaak te geven? Nu wel.

Kleine en grove stukjes of plakjes gevriesdroogd fruit gebruiken

De mogelijkheden voor deze twee vormen zijn eindeloos. Ik gebruik de stukjes vooral om veel gerechten mee te decoreren. Zo voeg ik ze toe aan mijn favoriete zelfgemaakte granola en zijn ze onmisbaar in mijn havermoutjes. Je kan er je ijsjes mee garneren, toevoegen aan je chocolade of brownie bites en ga zo maar door. Gebruik het wel met mate, dus niet te veel. Dat geldt natuurlijk voor alles. In de laatste paragraaf leg ik je graag uit waarom.

Gevriesdroogd fruit gebruiken in verschillende gerechten

Gevriesdroogd fruit gebruiken in verschillende vormen

Is gevriesdroogd fruit gezond?

Bij het vriesdrogen worden er geen stoffen toegevoegd aan het fruit, het blijft dus fruit alleen dan zonder het water. Aan de voedingswaarden veranderd in principe niets, echter moet je wel rekening houden met het feit dat het gewicht wel veranderd. De voedingswaarden voor één framboos blijft hetzelfde maar de voedingswaarden per 100 gram gevriesdroogd fruit is hoger dan bij vers fruit. Water levert namelijk wel gewicht maar geen energie. Consumeer (fruit)suikers dan ook met mate. Ik gebruik gevriesdroogd fruit dagelijks alleen in kleine hoeveelheden.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over gevriesdroogd fruit gebruiken in verschillende gerechten. Ik voeg de stukjes het liefste toe aan mijn kwark en havermoutjes. Nu ben ik benieuwd: ken jij gevriesdroogd fruit al en gebruik jij het in gerechten? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

De producten in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. 

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis