De tijd van zelf stoofperen maken is weer aangebroken. Vanaf half september tot en met januari wordt deze herfst/winter delicatesse veel gemaakt en gegeten. Stoofperen kun je bij ontzettend veel gerechten eten. Zo is het een smaakvolle toevoeging aan een wild gerecht, kun je er compote van maken maar ook serveren bij een nagerecht. Ik eet mijn stoofperen het liefste met een bolletje vanille-ijs of tijdens de lunch met kwark en muesli. Wil jij ook zelf stoofperen maken? Lees dan snel verder.

Recept: zelf stoofperen maken

Het maken van stoofperen is niet moeilijk, zeker niet als je alle stappen in dit artikel volgt. Dan kun je daarna snel genieten van een stoofpeertje bij je wildstoof, door de aardappelpuree of net als ik: met een grote bol vanille-ijs.

Hoewel stoofperen niet het gezondste fruit is ben ik van mening dat je zeker af toe ook moet kunnen kiezen voor iets extra’s. Een stoofpeer met twee eetlepels kookvocht levert al snel 165 calorieën. Maar, wanneer je deze met een grote bak kwark (200 gram) en muesli (25 gram) eet heb je een lekkere lunch van 370 calorieën. De totale calorieën vallen dan reuze mee, lekker én vullend! Je snapt nu waarom de stoofpeer bij mijn favorieten hoort!

Boodschappenlijstje

  • 10 stoofperen
  • liter zoete witte wijn, bij voorkeur een Spätlese
  • 200 gram rietsuiker
  • vanille stokje
  • kaneelstokje, een grote
  • steranijs
  • 3 stuks kruidnagel

Met dit recept maak je meerdere stoofperen, ongeveer tien stuks. Ik hanteer één stoofpeer met wat kookvocht als portie. Uiteraard kun je altijd meer peren stoven. Kijk hierbij goed naar de grote van je van je pan, wanneer er meer peren in de pan passen hoef je de verhouding van de andere ingrediënten niet aan te passen. Je kunt het kookvocht ook opnieuw gebruiken bij zelf stoofperen maken.

Zelf stoofperen maken doe je zo

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de kooktijd
Extra nodig: een meloenboor is handig

  1. snijd het vanillestokje doormidden en schraap deze leeg, doe het stokje én het schraapsel in een pan
  2. doe er daarna alle overige ingrediënten bij, behalve de peren. Vuur eronder en wachten tot het mengsel kookt. Zet zodra het vocht kookt het vuur uit.
  3. schil ondertussen de peren en verwijder de kroost met een meloenboor. Laat het steeltje eraan zitten
  4. voeg de peren toe aan de pan met het mengsel en laat alles met een deksel erop zachtjes 5 tot 10 minuten op een laag vuur door pruttelen
  5. zet het vuur uit en laat de peren in de warme pan met deksel langzaam gaar worden
  6. peren gaar? Verwijder het vanillestokje, de kaneel, steranijs en de kruidnagel uit het kookvocht
  7. doe de peren met de helft van het kookvocht in een afgesloten bakje
  8. kook de andere helft van het vocht in tot een dikkere saus of stroop.

Het kookvocht en stroop kun je invriezen om de volgende keer weer stoofperen mee te maken of is te gebruiken als extra garnering in je stoofpeergerecht.

Eventuele dieetaanpassingen

Uiteraard zijn deze stoofperen vrij van gluten en lactose en is dit recept volledig vegan. Wil je om de een of andere reden toch minder suikers consumeren? Dan kun je ook zelf stoofperen maken met een zoetstof. Kijk per zoetstof goed wat dan de verhouding moet zijn.

Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten!

Recept zelf stoofperen maken mamazetkoers lunch suggestie

Zelf stoofperen maken voor in de kwark met muesli (370 kcal)

Voedingswaarden

Hieronder een uitsplitsingen van de macro nutriënten, vezels en zout per portie zelfgemaakte stoofperen. Wanneer je iets aan het recept veranderd veranderen natuurlijk ook de voedingswaarde. In dit recept is één stoofpeer met twee lepels kookvocht een portie.

Energie: 165 kcal
Vet: 0,4 gram
waarvan verzadigd vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 45 gram
waarvan suiker: 42 gram
Vezels: 2,8 gram
Eiwitten: 0,25 gram
Zout: 0,01 gram

Let erop dat je de stoofpeer en het kookvocht altijd ergens bij eet, het blijft dus niet alleen bij deze calorieën. Wil je een lange verzadiging? Zorg er dan voor dat je er veel eiwitten bij eet. Dit door de stoofbeer te eten met kwark of te serveren bij een vleesgerecht, zoals een wildstoof.

Bewaaradvies

Zelf stoofperen maken is dus niet moeilijk én je kunt zo ook nog eens gemakkelijk bewaren. Je kunt ze samen met het kookvocht invriezen (consumeren binnen 2 maanden) of samen met het kookvocht in een afgesloten bak bewaren in de koelkast, consumeren binnen een week. Wel bewaren in het kookvocht, anders drogen de stoofperen uit.

Je kunt de stoofperen voor consumeren ook nog even verwarmen in een pannetje met wat kookvocht, lekker bij die bol ijs, of natuurlijk koud eten. Zelf stoofperen maken is niet alleen leuk maar ook ontzettend lekker.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn recept om zelf stoofperen te maken. Nu ben ik nieuwsgierig, ben jij dol op stoofperen en ga jij zelf stoofperen maken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis