Laat ik vooropstellen dat waar ”te” voor staat, nooit gezond is. Dat geldt voor alles en spreekt voor zich. Granola is tegenwoordig helemaal hip, je kunt het tegenwoordig overal kopen maar is ook gemakkelijk zelf te maken. Ik vertel je in dit artikel alles over granola, wat het is en geef ik antwoord op de vraag of granola gezond is of juist niet. Als laatste deel ik nog twee linkjes naar een lekker en makkelijk recept om zelf granola te maken. Eet jij weleens granola? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Granola, gezond of niet?

Laat ik eerst beginnen met wat granola is. Granola is een mengsel van onder andere granen (voornamelijk havermout), zaden, noten, pitten en gedroogd fruit. Granola behoort in de supermarkt bij de familie van de ontbijtgranen zoals muesli. Het grote verschil tussen de andere ontbijtgranen en granola is dat granola wordt geroosterd met olie en of honing. Granola wordt voornamelijk gegeten met yoghurt of kwark. Ikzelf geef de voorkeur voor kwark.

Havermout, noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, meervoudige onverzadigde vetzuren en essentiële vitamines. Deze voedingsstoffen hebben we dagelijks nodig en zijn gezond. Helaas is het wel zo dat door het verhitten van de ingrediënten een klein gedeelte van deze vitamines verloren gaat. Dit is sterk afhankelijk van de tijd dat je het mengsel verhit. Vaak wordt daarom onterecht gedacht dat granola ongezonder is dan muesli. Toch bevatten veel muesli’s veel toegevoegde suikers wat de muesli ongezond maakt. Ook aan granola wordt suiker, in de vorm van honing, toegevoegd. De hoeveelheid toegevoegde suiker (of honing) bepaalt of granola gezond of ongezond is. Granola past wat mij betreft wel in een gezond eetpatroon. Mijn advies is alleen dat je let op de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan het product.

Recept

Sta je te trappelen om nu zelf aan de slag te gaan? Onlangs deelde ik al een lekker recept van granola op Instagram, je vindt het recept hier. De hoeveelheid toegevoegde honing is erg laag waardoor het niet alleen lekker maar ook gezond is. Nu vond ik onlangs ook een goed recept op de webpagina van Ze.be. Het leuke van zelf granola maken is dat je eindeloos kan variëren met de verschillende fruitsoorten en noten. Wanneer je een van deze recepten maakt vind ik het leuk als je me laat weten wat je ervan vond! Ik houd van granola met veel hazelnoten en walnoten. Het fruit laat ik liever achterwege. Ik voeg liever vers fruit toe aan de kwark. In gedroogd fruit zit namelijk ook veel suiker, wat de granola weer wat ongezonder maakt.

Tot slot..

Zoals ik het artikel begon sluit ik hem ook af: alles waar ”te” voor staat is nooit gezond. Eet daarom waar je je goed bij voelt maar nooit te veel. Eet jij weleens granola en wat is jouw favoriete combinatie? Laat het me dan bij de reacties hieronder weten. Dat kan uiteraard ook altijd op Facebook, Instagram of via de contactpagina.

Liefs Francis

Neem ook eens een kijkje bij mijn artikelen over voeding en gezondheid.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share