Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat elke moeder zichzelf durft te zijn. Ik vind het daarom belangrijk om naast mijn eigen verhaal, ook het verhaal van andere moeders te delen. We zijn immers allemaal verschillend en er is geen goed of fout. Deze maand is het de beurt aan Gastblogger mama Kirsten, in dit artikel vertelt ze ons meer haar scheiding en dat dit geen strijd hoeft te zijn. Benieuwd hoe zij het moederschap ervaart en combineert na haar scheiding? Neem een kijkje in haar leven en lees mee.

Een scheiding hoeft geen strijd te zijn

Hoi ik van Kirsten, mama van twee meiden en woont samen met Sebas en onze drie honden in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ik blog over allerlei zaken op Mamagisch.nl en neem je dagelijks mee in haar leven via de stories op Instagram. Wist je dat één op de drie huwelijken eindigen in een scheiding. Dat zijn best wel harde getallen als je het zo ziet staan. Maar eerlijk, ik behoor ook tot die een-van-de-drie. En hoewel ik toen ik trouwde, nooit had gedacht dat mijn huwelijk in een scheiding zou kunnen eindigen, is het toch gebeurd.

Je hebt het niet altijd in de hand en gelukkig kun je niet in de toekomst kijken, want ik denk dat anders heel veel stellen nooit zouden trouwen. Uit dit huwelijk heb ik ook een dochter waarover wij nu een goedlopend co-ouderschap over hebben. Hoe dat gaat vertel ik je in deze blog.

Uit elkaar gaan doe je niet zomaar

Wij ging uit elkaar na een relatie van 10 jaar en ik kan er lang of kort over zijn: onze relatie was op. Er zijn dan stellen die ervoor kiezen om bij elkaar te blijven en op deze manier door te gaan maar ik wilde meer dan dat. Ik gun mezelf een leuker leven en dat gunde ik hem vooral ook. Uiteindelijk zijn wij in goed overleg uit elkaar gegaan. Natuurlijk speelden er allerlei emoties en was het soms heel pittig maar met behulp van een hele fijne mediator zijn wij er samen goed uitgekomen.

Dat we op een normale manier uit elkaar zouden gaan was voor ons beiden erg belangrijk. Onze dochter was op dat moment nog geen jaar oud en wat wij beiden het allerbelangrijkste vonden, was dat haar welzijn voorop moet staan. Door de hulp van de mediator hebben we een heel duidelijk ouderschapsplan opgesteld en afspraken gemaakt die het voor ons allemaal makkelijker maken om voor haar te zorgen en met grote beslissingen om te gaan.

Een goed ouderschapsplan is key

Inmiddels hebben we allebei ook een nieuwe partner en wonen we ook nog eens 30 kilometer bij elkaar vandaan. Dat komt erop neer dat we allebei flink wat tijd in de auto doorbrengen, maar we hebben het ervoor over. Op papier staat dat wij een 50/50 verdeling van de tijd nastreven maar in de praktijk kwam het erop neer dat onze dochter de eerste jaren meer bij mij was.

Dit compenseerden we in vakanties of met de feestdagen. Nu ze naar school gaat, is ze iets meer bij haar vader omdat ze in zijn woonplaats op school zit. Het begin van de week is ze bij hem, vanaf donderdagmiddag is ze bij mij. Dus ja, ik maak wel wat kilometers om haar op te halen en op vrijdag weer naar school te brengen, maar het werkt goed, dus dan heb ik het ervoor over.

Contact houden na de scheiding

Al vanaf het moment dat we uit elkaar zijn, hebben we een groepsapp waarin we allerlei leuke foto’s en video’s delen van onze dochter. Dat heeft er absoluut voor gezorgd dat ik nooit een gevoel van gemis heb ervaren. Inmiddels zitten ook onze partners in deze app en gebruiken we ‘m ook om over bepaalde dingen te praten of om even wat advies te vragen. Voor mij is het belangrijk dat onze partners zich ook betrokken voelen omdat zij ook opvoeders zijn. Uiteindelijk maken wij de keuzes, maar zij hebben ook zeker inbreng.

Het is heus niet altijd leuk en gezellig

Natuurlijk hebben we ook wel eens een meningsverschil en ja, er is ook wel eens knallende ruzie geweest. Echter weten we allebei dat we voor onze dochter ons eigen ego opzij moeten zetten. En ja, dat is ook echt weleens heel lastig. Het lijkt erop dat veel gescheiden stellen dat nogal eens vergeten.

Op een normale manier uit elkaar is beter voor iedereen

Uit elkaar gaan is een ding maar als je er samen voor hebt gekozen om kinderen op deze wereld te zetten, ben je er ook samen verantwoordelijk voor dat zij op een eerlijke manier worden behandeld en dat zij geen last ondervinden van een scheiding. Daarom zou ik ook echt iedereen die plannen heeft om te scheiden aanraden om een mediator in de arm te nemen. Iemand die er voor jullie beiden is, om soms als filter te fungeren maar er ook zeker voor zorgt dat jullie beider belangen en vooral die van je kinderen worden behartigd.

Iemand die je dwingt om vooruit te kijken, voorbij je eventuele boosheid, en samen met jullie een plan opstelt. In ons geval zijn er aan de scheiding geen advocaten te pas gekomen. Er is door ons geen modder gegooid en ook kunnen we allebei alle vrienden en familie nog in de ogen kijken. We vieren de verjaardag van onze dochter gezamenlijk, drinken nog regelmatig een kop koffie bij elkaar thuis en gaan gewoon allemaal tegelijk naar een verjaardag.

Een scheiding hoeft helemaal geen ellendige strijd te zijn. In ons geval was het genoeg om te accepteren dat we een leuk stel waren, maar misschien nog wel leuker zijn als we geen stel zijn. Gun elkaar een nieuw leven, stel je open voor een eventuele nieuwe partner en wees blij dat je allebei het geluk weer hebt gevonden. Dat maakt de situatie zoveel makkelijker. Voor je kind maar vooral ook voor jezelf!

Liefs Kirsten.

Tot slot..

Dank je wel Kirsten voor het kijkje in jouw leven en de scheiding. Ik hoop dat je met jouw verhaal andere moeders hebt weten te inspireren. Heb jij ook een scheiding meegemaakt en wil jij hier jouw verhaal over je scheiding delen als gastblogger? Stuur me dan een mailtje op Francis@mamazetkoers.nl of laat een berichtje achter via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis