Havermout is veelzijdig, je ziet het op mijn blog en sociale media ook steeds meer voorbij komen. Eerder schreef ik al een artikel over gezond eten maar in dit artikel wil ik graag stilstaan bij de veelzijdigheid van havermout. Je kan er werkelijk van alles mee maken, het is een prima alternatief voor wie om medische redenen glutenvrij moet eten én het is ook nog eens gezond. In dit artikel vertel ik daar dus meer over en waar je op moet letten. Lees je mee?

De veelzijdigheid van havermout

Havermout is tegenwoordig weer helemaal hip en voor de meesten, door de veelzijdigheid van havermout, niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Dat laatste geldt voor mij in ieder geval zeker, ik wil niet meer zonder. Maar wat is havermout nu precies en wat kun je er allemaal mee? Waarom is havermout gezond en eten we het dus massaal? Ik hoop je in dit artikel van die antwoorden te kunnen voorzien. Dus ben jij nog geen havermout fan of wil je gewoon weten wat havermout is en wat de veelzijdigheid van havermout is? Lees dan snel verder.

Haver en havermout

Havermout is dus populairder dan ooit, maar wat is havermout eigenlijk? Havermout wordt gemaakt van de graankorrels van de haverplant. Havermout ontstaat nadat de haverkorrels gewassen, gestoomd, geplet, geknipt en gedroogd worden. Hoewel beide termen door elkaar worden gebruikt moet je havermout niet verwarren met havervlokken. Havervlokken worden niet geknipt waardoor de havervlokken groter zijn dan de havermout. Tot slot zijn er ook nog haverzemelen, dit is alleen de buitenste laag van de haverkorrels.

De Engelse benaming voor havermout is trouwens oats of oatsmeal. Havermout is geen zogenaamde superfood maar is wel ontzettend goed voor je en valt daarmee dus in de categorie van gezond eten.

Voedingswaarden van havermout

Havermout is dus gezond, havermout is dan ook niet voor niets opgenomen in de schrijf van vijf van het Voedingscentrum. Maar wat maakt havermout dan zo gezond? Dat zijn in elk geval de voedingswaarden, de voedingswaarden van havermout per 100 gram is als volgt:

Energie: 366 kcal
Vet: 6,2 gram
waarvan verzadigd vet: 1 gram
Koolhydraten: 61 gram
waarvan suiker: 1,2 gram
Vezels: 9,7 gram
Eiwitten: 12 gram
Zout: 0,01 gram

Net als alle andere granen bestaat havermout voornamelijk uit koolhydraten maar havermout onderscheidt zich van andere graansoorten doordat het rijk is aan eiwitten en vetten. Havermout bevat daarnaast ook nog mineralen en vitamines zoals: fosfor, vitamine B1, magnesium en zink. In theorie is havermout ook van nature glutenvrij, maar daar kom ik zo nog even op terug.

De voedingswaarden van de havermout kan natuurlijk per merk verschillen maar die verschillen zijn niet groot. Ik gebruik zelf de glutenvrije havermout van My Protein.

Vezels en verzadiging

Gezond eten en een gezond eetpatroon bevat voldoende vezels, is laag in suikers en geeft een goede verzadiging. Havermout is nu precies een product die hieraan voldoet. Graag leg ik je uit hoe dat werkt. Met verzadiging bedoel ik een verzadigd gevoel voor een langere tijd behouden. Je krijgt honger of trek, je eet vervolgens iets en daarmee stopt je honger of trek. Je bent dan verzadigd. Hoelang deze verzadiging duurt is afhankelijk van het voedsel wat je eet.

Suikers en minder complexe koolhydraten zorgen voor een korte verzadiging. Dit komt omdat de suiker snel worden opgenomen door ons lichaam. De bloedsuikerspiegel stijft snel én neemt daarna ook weer snel af. Het dalen van de bloedsuikerspiegel zorgt weer voor honger en trek. Op deze manier kun je dus gemakkelijk een grote zak snoep eten zonder een vol gevoel te krijgen. We kunnen dit blijven eten.

Havermout is laag in deze suikers en bevat veel complexe koolhydraten, vezels en eiwitten. Deze voedingsstoffen worden langzaam opgenomen door ons lichaam waardoor er een langere tijd een iets hogere bloedsuikerspiegel ontstaat. Hierdoor heb je geen hoge piek en daarna ook geen sterke daling. Dit zorgt voor een langere verzadiging en voorkomt het constante ‘zin in eten’ gevoel.

Glutenvrij

In het begin vertelde ik al dat alle haver in theorie glutenvrij is, dit komt omdat het graan van nature geen gluten bevat. Helaas is vrijwel alle haver besmet met tarwe, en dus gluten. Dit gebeurt al op het land maar ook in de verwerkingsprocessen daarna. Moet je dus, net als mijn zoontje, glutenvrij eten? Zorg er dan voor dat je glutenvrije gecertificeerde havermout koopt.

Havermout, gezond of niet?

De veelzijdigheid van havermout zit hem niet alleen in de diverse gerechten waarin je hem kunt verwerken, maar is ook op meerdere vlakken goed voor je gezondheid. Hierboven benoemde ik al het verzadigende effect van havermout maar wist je dat havermout ook de kans verlaagd op hart- en vaatziekten? Daarnaast heeft havermout een positief effect op mensen met diabetes, dit komt natuurlijk door het minimale effect op de bloedsuikerspiegel én havermout is ook nog eens goed voor je stoelgang. Hiermee kunnen we dus wel stellen dat havermout gezond is.

Toch zijn er ook tegengeluiden, dit komt omdat havermout fytinezuur bevat. Niet alleen havermout bevat overigens fytinezuur, het zit ook in andere graansoorten, peulvruchten, noten en zaden. Wanneer je havermout kookt (pap van maakt), laat weken (overnight oats) of bakt wordt het grootste gedeelte van het fytinezuur afgebroken. Wanneer je geen kilo’s havermout op een dag eet, zit je dus wel goed.

Veelzijdigheid van havermout: recept inspiratie

Je kunt ontzettend veel maken van havermout, fan of niet: probeer een van onderstaande recepten en ik weet zeker dat er ook een lekker gerecht voor jou bij zit.

Baked oats

Bij baked oats bak je de havermout bijvoorbeeld in een oven. Je kan zowel gebruik maken van havermout als van havermoutmeel. De structuur is dan alleen wat anders. Deze gezonde baked oats oreo is zeker de moeite waard om eens te proberen.

Meer fan van bakken in de pan? Maar er pannenkoeken van of wat dacht je van wafels?

Havermoutpap

Havermout op de ouderwets manier is de havermout gewoon bereiden in een pannetje. Dit is de snelste manier om een gerecht met havermout te maken. Probeer eens deze warme havermout met appel en kaneel of deze heerlijke tiramisu. Een van mijn favorieten wanneer ik weinig tijd heb.

Overnight oats

Het maken van overnight oats is niet alleen makkelijk maar kost je ook ontzettend weinig tijd. Een avond eerder meng je alles, een nachtje in de koelkast laten staan én de volgende dag kun je genieten van dit heerlijke gerecht. Heb je twijfels? Probeer dan eens mijn overnight oats met lotus speculoos of de variant met banaan en walnoten.

De veelzijdigheid van havermout

De veelzijdigheid van havermout

Glutenvrije vervanger voor bloem en meel

Hierboven beschreef ik al de veelzijdigheid van havermout in verschillende recepten, probeer deze dan ook zeker eens uit! Wist je dat je havermout ook in een blender kan vermalen tot meel? Deze havermoutmeel kun je dan vervolgens overal voor gebruiken. Je kan het gebruiken als basis voor paneermeel, bindmiddel in een saus of je visje ermee insmeren zodat hij een krokant korstje krijgt!

Tot slot..

Tot slot wordt havermout ook vaak toegevoegd aan de lekkerste granola. Dit was hem dan, mijn artikel over de veelzijdigheid van havermout. Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren om net zo’n fan van havermout te worden als ik! Nu ben ik nieuwsgierig, ga je een van mijn recepten uitproberen en heb ik je kunnen overtuigen van de veelzijdigheid van havermout? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief 100
Facebook 252
Instagram 1k
Pinterest 20
LinkedIn 1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis