Journalen en een journal beginnen, je hoort en leest er steeds meer over. Niet heel vreemd, want journalen werkt. Met behulp van een journal kun je meer regie krijgen over je leven door de inzichten die je krijgt. Graag vertel ik je in dit artikel meer over wat journalen is en leg ik uit dat een journal beginnen niet moeilijk of ingewikkeld is. Uiteraard deel ik ook mijn favoriete journal met je én kun jij in jouw journal beginnen met mijn 5 handige tips. Lees je mee?

Journalen, met deze 5 tips een journal beginnen

Wij vrouwen, en ik zeg bewust vrouwen en niet alleen moeders, staan behoorlijk onder druk. Druk die andere ons opleggen maar ook druk die we onszelf opleggen. We willen het allemaal goed en perfect doen. Dit omdat we dat onze moeders misschien hebben zien doen, tegen een vriendin opkijken of misschien ben je zelf iets wat perfectionistisch aangelegd? Dat laatste geldt zeker voor mij, dat was als kind al zo.

Druk bezig met de eventuele verwachtingen van anderen, het perfectionisme en alle emoties die daarbij tot uitging kunnen komen wil je een plekje geven. Of anders gezegd: moeten de ruimte en een plekje krijgen. We zijn snel geneigd om deze gevoelens weg te stoppen en afleiding te zoeken. Maar, voor wie meer met haar leven wilt én zichzelf wil durven zijn is in een journal beginnen raadzaam. Maar wat is journalen nu precies?

Wat is journalen

Bij journalen zet je jouw emoties, gedachten, wensen en zorgen op papier. Je geeft hierbij jouw gevoelens een plekje. Letterlijk. Je kan dit doen in een leeg boekje of in een dagboek zoals je dat vroeger deed. Het is daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van een journal waarin je begeleid wordt. Die begeleiding helpt je om net een stukje dieper te gaan én jezelf persoonlijk verder te ontwikkelen. Meer de regie over jouw leven te krijgen en zelfverzekerder te zijn.

Mijn voorkeur gaat dus uit naar journalen met handvatten, ik gebruik zelf de JA JIJ Journal van Nina van Arum en ben hier erg tevreden over. Wil je meer over haar te weten komen? Check dan even haar website. Veel makkelijker en fijner dan een leeg boekje vind ik. Wil jij ook in een journal beginnen? Ik kan je dan zeker de journal aanraden die ik gebruik. Het invullen is gemakkelijk maar erg effectief, als je hem dagelijks gebruikt. Je ziet hem trouwens op de foto hieronder.

Journalen, met deze 5 tips een journal beginnen mamazetkoers mijn journal

Een journal beginnen

Een journal beginnen, hoe doe je dat eigenlijk? De eerste stap is simpel: je koop een journal. Dat kan de JA JIJ Journal zijn die ik heb, een andere of een leeg boekje. Het is pas bij stap twee waarbij het wat lastiger wordt. Schrijven in je journal kan namelijk best lastig zijn en om die reden gebruik ik dus een invuldagboek waarin ik met het journalen begeleid word.

Bij het journalen draait het allemaal om inzichten krijgen, denk hierbij aan zelfreflectie maar ook aan financiële inzichten. Een verandering in je mindset waarbij je de transitie maakt van ‘kan ik dit wel’ en ‘heb ik hier wel tijd voor’ naar ‘Dit ben ik, kan ik, voel ik én wil ik!’. Het is ontzettend belangrijk om als moeder en als vrouw tijd voor jezelf te maken en jezelf te durven zijn! Door gebruik te maken van een invuldagboek zoals de JA JIJ Journal hoef je zelf geen vragen te bedenken om tot bepaalde inzichten te komen, precies wat voor mijn werkt.

Je kan via deze link ook de bundel kopen: de JA JIJ Journal & Verjaardagskalender.

Een journal beginnen met deze 5 tips

Een journal beginnen is namelijk niet zo moeilijk, maar het volhouden wel! Reflecteren, zeker wanneer het om jouw gevoelens en doen en laten gaat, kan lastig zijn. Een journal beginnen is dus makkelijk met de volgende 5 tips:

Schrijf je doelstellingen op

Een journal beginnen doe je niet zonder reden, je wilt iets bereiken of ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om op te schrijven wat je doelstellingen zijn. Dat kunnen fysieke doelstellingen zijn maar ook mentale, sociale, financiële, persoonlijke of gezin/relatie doelstellingen zijn. Zet daarbij dus een stip op de horizon maar maak ook doelstellingen die dichterbij zijn. Op die manier blijft het haalbaar.

Beloon jezelf

Pure motivatie uit jezelf is leuk, maar jezelf belonen wanneer je een doelstelling haalt maakt het net even wat makkelijker. Spreek met jezelf af én schrijf op wat je beloning is. Dat hoeft niet groot of duur te zijn.

(ochtend)routine

Wist je dat je soms een activiteit wel 60 dagen moet herhalen om dit in je routine te krijgen? Wil je in een journal beginnen? Dan is het dus belangrijk om hiervoor tijd vrij te maken. Ik doe dit elke ochtend tijdens mijn avondroutine of maar je kan het ook op een ander moment van de dag doen. Jij bent belangrijk en maak hier dan ook tijd voor.

Schrijven, reflecteren, schrijven en nog meer schrijven

Het is zaak om elke dag stil te staan bij wat je voelt, denkt, wilt en bereikt. Schrijf dit op en lees het regelmatig terug. Zie je patronen, wil je dingen anders of ben je juist ergens heel blij mee? Sta hier dan bij stil of doe er eventueel iets mee.

Laat los

Loslaten, voor mij wel een van de moeilijkste dingen. Graag heb ik mijn zaakjes goed op orde en de touwtjes in handen. Bij een journal beginnen draait het niet om perfectie, laat dat dan ook los. Taalfouten of geen mooi handschrift? Niet belangrijk, het gaat erom wat er staat en wat je intenties zijn. Niemand anders die het leest, het is namelijk jouw journal dus laat het los!

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over journalen en een journal beginnen. Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel. Ben jij al een journal begonnen en wat vind jij van mijn journal? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

De producten in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. 

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis