Een maand geleden kon je lezen dat Luke met 10 maanden al glutenvrij dieet heeft. Op dat moment kon ik er niet verder op in gaan waar hij precies last van had. Nu zijn we enkele weken verder en is er meer duidelijk. In dit artikel leg ik je uit wat gluten zijn, het verschil tussen coeliakie – sensitiviteit en allergie en vertel ik je meer over Luke. Wat is er nu duidelijk, hoe gaan we verder en wat betekent dit voor hem. Eet jij zelf glutenvrij, heb je een heerlijk recept of de ultieme tip voor de beste glutenvrije producten? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

Een glutenvrij dieet, wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit. Dit eiwit is aanwezig in tarwe, rogge en gerst. In bijna alle producten die van tarwe, rogge en gerst gemaakt worden zit gluten. Bij een glutenvrij dieet worden er geen gluten gegeten. Vaak wordt er dan gekozen voor een glutenvrij alternatief, zoals glutenvrije pasta en brood. De reden waarom iemand geen gluten eet kan verschillende redenen hebben. Een glutenvrij product is een product waar geen gluten (meer) in zit. In een ander artikel zal ik hier verder op ingaan.

Coeliakie

Coeliakie (uitgesproken als seu-lia-kie), is een auto-immuunziekte. Een gluten intolerantie. Zodra iemand met coeliakie gluten eet ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Er worden als het ware antistoffen gemaakt tegen het eigen weefsel. In dit geval het darmslijmvlies. In bijna alle gevallen bevat het bloed antistoffen tegen gluten én is het darmslijmvlies aangetast. Je kunt alleen coeliakie hebben als je hiervoor het gen bezit. Niet alle mensen met deze genafwijking hebben Coeliakie, maar mensen zonder het gen kunnen nooit coeliakie hebben.

Tarwe allergie

Als je wel klachten krijgt na het eten van brood en pasta, maar heb je geen Coeliakie? Dan behoort een tarwe allergie tot de mogelijkheid. Het zal je misschien verbazen maar een gluten allergie bestaat niet, een tarwe allergie wel. De symptomen en klachten van een tarwe allergie kunnen gelijk zijn aan die van Coeliakie. Een tarwe allergie kan aangetoond worden in het bloed door middel van het aantonen van antistoffen. Er is alleen spraken van een tarwe allergie als de antistoffen aangetroffen worden. Bij een tarwe allergie wordt het darmslijmvlies niet aangetast. Dit is een groot verschil ten opzichte van coeliakie.

Glutensensiviteit

Het kan zo zijn, dat na alle onderzoeken er geen coeliakie of een tarwe allergie wordt vastgesteld. Er zijn dan geen antistoffen tegen gluten en tarwe gevonden en ook in het darmslijmvlies wordt niets afwijkends gevonden. Indien iemand klachten heeft na het eten van gluten én verdwijnen de klachten met een glutenvrij dieet? Met behulp van een diëtist kan dan glutensensiviteit worden vastgesteld. Glutensensiviteit wordt ook wel Non-Celiac Gluten Sensivity (NCGS) genoemd. Over NCGS is nog niet veel bekent. Er is nog niet duidelijk waarom mensen met glutensensiviteit last krijgen van gluten. Wel is vastgesteld dat bij een glutenvrij dieet de klachten verdwijnen.

Zowel bij coeliakie als bij glutensensiviteit is een glutenvrij dieet de enige oplossing om klachtenvrij te zijn. Bij een tarwe allergie is het voldoende om alleen tarwe uit je dieet te schrappen. Rogge er gerst kunnen dan wel gewoon gegeten worden.

Een glutenvrij dieet voor Luke

Luke heeft enkele weken geleden elk allergie onderzoek gehad wat ze met zijn leeftijd konden doen. Daar is niets uitgekomen. Althans, er zijn in zijn bloed geen antistoffen aangetroffen tegen gluten en tarwe. Helaas hebben ze het gen-onderzoek niet gedaan waardoor we Coeliakie niet helemaal hebben kunnen uitsluiten. Voor de kinderarts en de diëtiste staat vast: glutensensiviteit. Er bestaat een kleine kans dat hij alsnog Coeliakie heeft. Om dat aan te kunnen tonen moeten we hem enkele weken veel gluten houdende producten geven. Wanneer de klachten/symptomen weer zo erg zijn wordt er alsnog een gen-onderzoek uitgevoerd. Niet dat gluten eten beter is voor dat onderzoek maar het moet om voor het onderzoek in aanmerking te komen. Wij vinden hier Luke nog te klein voor. Het is belangrijk dat hij zich eerst verder ontwikkeld en goed groeit. Voor zijn tweede verjaardag (september 2019) zullen we hem weer eens gluten geven en kijken wat er gebeurd.

De toekomst

Klachten krijgen van gluten is erg vervelend en pijnlijk, ondanks dat de klachten per persoon verschillend zijn. Er zijn zelfs mensen die er pas op latere leeftijd achter komen. Luke krijgt het aankomende jaar glutenvrije producten. Dat is erg goed te doen. Als we pasta eten, eten we allemaal glutenvrij en het is even opletten met welke ingrediënten we koken. Voor Luke zelf wordt het pas lastig wanneer hij naar de peuterspeelzaal gaat. Traktaties mogen dan vaak niet, omdat we niet zeker weten of er gluten in zit. Hetzelfde geldt met uit eten gaan en feestjes. Nu is het allemaal nog makkelijk en krijgt hij er weinig van mee. We willen hem niet onnodig op een glutenvrij dieet zetten, vandaar dat we de laatste bevestiging pas doen over een jaar.

Tot slot

Dank je wel dat je een bezoekje bracht aan mijn blog en het lezen van dit artikel over een glutenvrij dieet. Wil je meer over dit onderwerp weten? Dan verwijs ik je naar de website van de Coeliakie vereniging, je mag ook altijd mij een vraag stellen hierover. Als labelspecialist en voedingsmiddelentechnoloog weet ik er genoeg van. Eet jij glutenvrij of iemand in jouw gezin? Hoe gaan jullie daar mee om? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je kunt ook altijd contact zoeken via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis