Sinds het stijgen van de gas- en energieprijzen in januari 2022 is je huis verduurzamen belangrijker dan ooit. We hebben allemaal last van deze steeds maar stijgende maandelijkse kosten en dan moet de winter nog komen. Denk je na over je huis verduurzamen? In dit artikel deel ik 5 manieren voor duurzaam wonen en hoe jij je huis kunt verduurzamen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
5 keer je huis verduurzamen
Investeren in je woning verdien je met deze gas- en energieprijzen sneller terug dan ooit. Het is daarom dan ook nu dé tijd om te bekijken of je huis verduurzamen voor jouw woning een optie is. Je huis verduurzamen hoeft trouwens ook niet ingewikkeld te zijn, met relatief kleine aanpassingen kun je al direct een groot verschil maken. Hieronder 5 manieren om duurzamer te gaan wonen.
1. Spouwmuurisolatie
De eerste stap naar duurzaam wonen en je huis verduurzamen is je huis isoleren. Het is namelijk ontzettend zonde om de warmte die je opwerkt meteen weer te verliezen via de buitenmuren. Een makkelijke manier om je huis te isoleren is door middel van spouwmuurisolatie. Is je huis gebouwd tussen 1920 en 1980? Dan is de kans groot dat je nog geen geïsoleerde spouwmuur hebt. Het isoleren van je spouwmuur gebeurt van buitenaf waardoor je er binnen geen last van hebt. Je huis verduurzamen is op deze manier dus ontzettend makkelijk.
Wanneer je toch aan het isoleren bent? Ga je huis verduurzamen door ook je dak én je vloer te isoleren!
2. LED verlichting
De verlichting in huis heb je stiekem veel vaker aan dan dat je denkt. Daarnaast, tel het aantal lichtbronnen in je woning eens. Hier thuis kom ik al snel uit op zo’n 30 lampen. De afgelopen jaren hebben we alle halogeen lampen vervangen door een LED variant. Hiervoor heb ik alleen de lichtbron vervangen en niet de gehele lamp. Wanneer je alleen gebruik maakt van LED verlichting kun je wel 20% tot 50% besparen op je verbruik ten opzichte van hallogeenverlichting!
De kosten voor het vervangen hoef je natuurlijk niet in een keer op te brengen, een LED lamp is namelijk wel iets prijziger dan een halogeenlamp. Gaat er een lichtbron kapot? Vervang deze dan door een duurzamere. Zo verdeel je de kosten en deze manier van je huis verduurzamen is het goedkoopste.
3. Ga voor triple glas
Naast dat je woning warmte verliest door de muren, het dak en de vloer verlies je ook ontzettend veel warmte door je ramen en kozijnen. Iedereen houdt van licht in zijn woning waardoor de oppervlakte aan glas snel groot is. Het is dus slim om ook je ramen en kozijnen goed te laten isoleren.
Heeft je woning nog enkel glas? Denk er dan eens over na om je ruiten te laten vervangen door triple glas. Triple glas is glas wat bestaat uit, zoals de naam al zegt, drie glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het ontzettend goed isoleert. Beter dan dubbelglas of HR++ glas.
Tegenwoordig kun je trouwens ook online glas bestellen en berekenen hoeveel besparing het jou op gaat leveren. Wanneer je huis het eerste dubbelglas heeft kan het ook raadzaam zijn om te kijken naar de morgelijkheden van triple glas. De isolerende werking is in de laatste jaren ontzettend verbeterd.
In de winter wil je natuurlijk je warmte binnen houden, maar je woning koel houden in de zomer doe je met deze 5 tips!
4. Vervangen van huishoudelijke apparaten
Huishoudelijke apparaten worden steeds zuiniger, en gelukkig maar want we gebruiken ze ook steeds meer. Een zuinig(er) apparaat herken je aan het energielabel wat op elk apparaat zit. Hoe groener de kleur op dit label, hoe zuiniger het apparaat is. De afgelopen twee jaar hebben we sinds we in dit huis wonen ook de meeste huishoudelijke apparaten vervangen. Denk hierbij aan de wasdroger, wasmachine, oven, het koffiezetapparaat, de waterkoker en de afzuigkap. De vaatwasser moeten we nog vervangen. We hebben een slimme meter en ik zie dat we door deze investeringen significant minder stroom zijn gaan verbruiken.
Wil je trouwens nóg meer besparen op het gebruik van je wasdroger? Check dan deze 10 energiebesparende tips voor de wasdroger.
5. Mechanische ventilatie
De meeste huizen die gebouwd zijn na 1980 zijn uitgerust met mechanische ventilatie. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn is ventilatie belangrijker dan ooit. Zo’n ventilatie unit is dan ideaal. Het nadeel is dat tot voor kort de meeste apparaten werkte op wisselstroom en dat zorgt voor een hoge energierekening. Onze mechanische ventilatie unit stamt uit 2008 en werkte dus nog op wisselstroom. Vorige jaar hebben we deze uit vervangen en verdienen we binnen 2 jaar weer terug. Heb jij dus een verouderde unit of nog een unit op wisselstroom? Vervang deze dan.
Tot slot..
Ik had natuurlijk de warmtepomp ook kunnen benoemen in dit lijstje. Echter is dat in mijn ogen niet alleen een flinke investering maar het is ook de in de meeste woningen niet zomaar gedaan of haalbaar. Daarom in dit artikel juist 5 manieren je huis verduurzamen die iets toegankelijk zijn. Uiteraard kosten alle opties wel geld maar verdienen zichzelf in de loop der jaren zeker terug. Ben jij bezig met duurzaam wonen en hoe doe je dat? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.
Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:
Lieve lezer, beste hardwerkende mama,
Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!
Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?