Neem van mij aan, dat we met de huidige energieprijzen, dat allemaal wel 10 energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger kunnen gebruiken! Van alle elektrische apparaten in ons huis slurpt onze wasdroger het meeste aan energie zodra ik hem aanzet. Wil jij ook besparen op je energierekening? Dat kan met deze 10 energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger. Lees je mee?

10 energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger

Natuurlijk is het zo dat als je de wasdroger niet aanzet je het meeste aan energie bespaart. Makkelijk geschreven maar je hebt zo’n wasdroger niet voor niets aangeschaft natuurlijk. We vinden het allemaal fijn om gebruik te maken van super zachte handdoeken en hebben geen plek om het beddengoed op te hangen. Dan laat ik de hoeveelheid wasgoed die we wekelijks hebben nog buiten schot. Mijn wasmand is namelijk nooit leeg. Toch kun je met deze 10 energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger zeker energie besparen én je wasdroger gebruiken.

1. Draai een volle trommel

Je kent het vast wel, je draait ‘even’ snel een kleine was en zet vervolgens voor een paar items alsnog de droger aan. Toch is het slimmer om dit niet te doen, het is energiezuiniger om een volle trommel te draaien in plaats van een paar keer een halve trommel (of nog minder).

2. Filters schoonmaken

Ondanks dat het op vrijwel elke droger staat aangegeven doen we het massaal te weinig: het schoonmaken van de filters. Hoe schoner het filter, hoe sneller je was droog is én hoe zuiniger je droger is. Daarnaast is het niet schoon maken van je filters ook nog eens erg gevaarlijk: deze stofdeeltjes kunnen zo heet worden dat het ineens gaat branden, met alle gevolgen van dien.

3. Gebruik drogerballen

Mijn grootste ergernis is het droger van ons beddengoed in de wasdroger, het is dat ik geen andere keuze heb maar het is een verschrikking. Althans, dat wás het. Geen idee of jij daar ook last van hebt maar ik moet mijn wasdroger altijd twee keer aanzetten omdat alles in het overtrek gaat zitten. Heb dan een grote bal wasgoed wat voor geen meter droogt. Niet erg duurzaam ook als je hierdoor je wasdroger tweemaal aan te moeten zetten.

Ik heb nu een geweldige tip voor je als je hier ook last van hebt: ga drogerballen gebruiken. Deze zijn gemaakt van 100% schapenwol en gooi je met het grootste gemak bij je wasgoed. Het is echt ontzettend simpel. Bij een volle droger (wat dus aan te raden is) gebruik je 6 ballen, bij een bijna volle droger 4 stuks en bij een beetje 2 ballen. Van alle energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger is dit denk ik wel de meest energiebesparende. Waarom? Ik hoef mijn droger niet tweemaal aan te zetten want het wasgoed draait niet meer in elkaar maar het droogprogramma is ook nog eens twee keer zo snel klaar. Wat wil je nog meer?!

Kan nog wel een voordeelpuntje opnoemen, je wasgoed komt ook met minder kreukels uit de droger. Scheelt je ook nog eens een boel strijkwerk. Of in mijn geval: kleding stomen is ook bijna niet meer nodig. Hoewel dit misschien wel mijn beste tip was, mogen de volgende energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger zeker niet ontbreken.

4. Op tijd de trommel leeghalen

Heel eerlijk? Soms vergeet ik gewoon dat ik de droger heb aangezet. Dan blijft hij nog vrij lang in een anti-kreukstand doordraaien. Dit vreet dus ook enorm veel energie en de tip is dan ook: zet je droger uit en haal hem leeg zodra het programma klaar is. Te simpel misschien maar je bespaart er wel energie mee!

5. Combineren van wasgoed

Voor je droger maakt het eigenlijk niet uit of je droogt op ‘kastdroog’ of het ‘strijkdroog’ programma. Het wasgoed kun je dus prima combineren in een volle trommel. Hoef je hem dus maar één keer aan te zetten.

6. Onderhouden van je wasdroger

Elk apparaat heeft eens in de zoveel tijd een beetje liefde en aandacht nodig in de vorm van onderhoud. Een goedonderhouden apparaat verbruikt altijd minder stroom. Kijk daarom goed in het instructieboekje wat je moet doen om je droger zo optimaal mogelijk te laten presteren.

7. Type wasdroger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers, de ene droger is energiezuiniger dan de andere. Is het tijd om een nieuwe wasdroger aan te schaffen, dan is het goed om niet alleen naar de prijs maar ook slim om naar het verbruik te kijken. Zo kan een goedkope wasdroger toch onder aan de streep duurder uitvallen omdat je maandelijks meer aan kwijt bent aan stroom. Ikzelf heb een condensdroger met warmtepomp. Een wasdroger met warmtepomp is de zuinigste in zijn klasse!

8. Centrifugeer je was op een hoger toerental

Je was droogt sneller in de droger wanneer de was droger uit je wasmachine komt. Hoe je dat doet? Simpel: door je was op een hoger toerental te laten centrifugeren.

9. Inhoud van de droogtrommel

Zorg ervoor dat de inhoud van je droogtrommel gelijk is aan die van je wasmachine. Wanneer die van je wasmachine groter is dan van je wasdroger moet je de wasdroger altijd vaker aanzetten dan je wasmachine. En geloof me, een wasdroger met een grotere trommel verbruikt niet significant meer stroom dan een kleinere variant. Zeker niet als je die laatste vaker moet aanzetten.

10. Kies voor een automatisch programma

Dan zijn we nu aangekomen bij de laatste tip van mijn energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger. Tegenwoordig kun je op een relatief nieuwe droger kiezen tussen een standaard of een automatisch droogprogramma. Als je de mogelijkheid hebt: kies dan altijd voor een automatisch droogprogramma. Dan stopt je wasdroger namelijk automatisch met draaien wanneer je wasgoed droog is. Ideaal toch? Wel de droger meteen uitzetten natuurlijk.

Tot slot..

Ik gebruik mijn droger ongeveer één keer per week en voornamelijk voor mijn beddengoed. Gelukkig kan ik alle bovenstaande energiebesparende gebruikstips voor de wasdroger toepassen en kost het drogen van mijn was minder energie. Nu ben ik benieuwd, welke van bovenstaande 10 tips ga jij toepassen? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis