Ik weet niet hoe het er bij jullie aan toe gaat maar hier lijkt er nooit een einde te komen aan de was. Fan van wassen ben ik nooit geweest al heb ik er ook geen hekel aan. Er is namelijk iets waar ik wel een afkeer van heb. Ik beken: ik heb een hekel aan strijken! Op mijn rechterhand zit een litteken van een derdegraads brandwond. Als klein meisje heb ik de bovenkant van mijn hand verbrand aan het ijzerwerk van de strijkplank. Hier stond een heet strijkijzer op. Misschien komt mijn afkeer daar wel vandaan, wie weet. Ik strijk dus niet. In dit artikel vertel ik je er meer over. Lees je mee?

Toch een strijkijzer

In dit artikel kom je trouwens niet te weten hoe je strijken leuk kunt maken, want dat is in mijn ogen onmogelijk. Al zijn er mensen die strijken geweldig ontspannend vinden, ik behoor niet tot die groep en jij denk ik ook niet. Of misschien wel, wat prima is natuurlijk. Dat ik niet strijk betekent trouwens niet dat ik geen strijkijzer heb. Die heb ik (helaas) wel. De reden hiervan is misschien wel grappig om te vertellen.

Op een gegeven moment bereik je de leeftijd dat je het huis uit gaat, ik was 21 denk ik. Precies weet ik het niet meer. Ik ging op kamers wonen, welgeteld 1,5 kilometer hemelsbreed van mijn ouderlijk huis af. Als ik iets in mijn hoofd heb, krijg je het er niet meer uit. Dit is daar een prachtig voorbeeld van. Spijt heb ik nooit gehad, van dat strijkijzer misschien een beetje. Wanneer je op kamers gaat wonen is het handig als je een eigen koelkast, combi-magnetron en stofzuiger hebt. Zo gezegd zo gedaan. Nu heeft mijn vader mij geleerd dat er altijd korting te regelen valt bij dit soort aankopen. Mijn missie: ik ging de winkel niet uit zonder korting of een gratis product. Korting kon de beste man me helaas niet geven, maar een strijkijzer was geen enkel probleem.

Mijn moeder vertelde me dat een strijkijzer altijd handig is, met een beetje ontevredenheid ging ik toch akkoord. Dat ik een strijkijzer naar keuze mocht kiezen hielp een beetje, er stond een paarse. Als ik er dan een moet hebben, dan eentje in een hippe kleur. We zijn nu bijna 12 jaar verder, ben ik al twee keer verhuisd (binnenkort weer) en staat het strijkijzer nog steeds naast mijn wasmiddelen stof te vangen. Niet helemaal onaangeraakt, nee ik stof hem weleens af. Ik heb hem echt nog nooit gebruikt, mijn man heeft hem wel een aantal keer gebruikt om een overhemd te strijken. Best goed voor elkaar, misschien ben ik dan toch geëmancipeerd.

Een hekel aan strijken, dit is mijn oplossing!

Voor mijn ”hekel aan strijken” lezers komen hier een aantal waardevolle tips! Heb je een tip die je graag aan dit lijstje toe wilt voegen? Laat het me weten. Bij de afsluiting van dit artikel lees je hoe je dat kunt doen.

Tip 1 & 2: direct uit de wasmachine halen & ophangen

Je herkent het wel: je zet een wasje aan, een paar uren gaan er voorbij en je bedenkt je ineens dat de wasmachine al lang klaar is. Het resultaat is een verkreukte was. Strijken lijkt de enige oplossing om er nog iets van te maken. Lijkt de enige oplossing, in deze situatie zet ik de wasmachine nog een keer aan op een kort (30 minuten) programma. Wel de tijd in de gaten houden natuurlijk 😉 .

Met alleen de was er op tijd uithalen ben je er nog niet. Het goed ophangen van de was kost wat extra tijd maar geloof me: het is het waard. Hang je kleding altijd op met wasknijpers. Wanneer je een t-shirt over de lijn ‘gooit’ krijg je een lelijke streep/vouw in je shirt. Je raad het al: die moet je dan weer wegstrijken. Neem ook de tijd voor het ophangen, haal grote kreukels al uit je kleding door hier met je handen overheen te gaan. Geloof me: het werkt echt. Alle kreukels die er al uit zijn wanneer de kleding nog moet droger, hoe minder kreukels je hebt wanneer je was droog is.

Tip 3: ‘zachte’ wasknijpers

Je hebt van die felgekleurde plastic wasknijpers, houten wasknijpers én wasknijpers met een zacht plastic laagje aan de binnenkant. Die laatste soort moet je hebben. Dan heb je zo je best gedaan met op ophangen en zie je precies waar de wasknijpers hebben gezeten. Mega domper, met de zachte wasknijpers heb je dit veel minder. Zie je ze alsnog? Check dan snel punt 5.

Tip 4: strijkvrije overhemden

Waarom zou je nog een gewoon overhemd kopen als er ook strijkvrije overhemden zijn. Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken! Hieronder een prachtig zwart overhemd van Calvin Klein. Mijn man is erg tevreden met dit overhemd en draagt hem met veel plezier.

mamazetkoers HemdvoorHem Calvin Klein overhemd 2-

Tip 5: een kledingstomer

Zoals je leest zitten de tips vooral in het voorkomen van de kreukels. Nu kun je niet altijd alle kreukels voorkomen, zelfs mij lukt dat niet. Daarnaast heb je ook kleding waarbij je nog zo je best kunt doen, het heeft gewoon een strijkijzer nodig. Nu koop ik dat soort kleding ook niet (tip 6?!), maar ik ben niet alleen. Mijn man draagt daarentegen sinds zijn nieuwe job steeds vaker een polo. Deze stof heeft altijd iets meer liefde nodig. Nu kan mijn man (in tegenstelling tot mijzelf) wel strijken maar hij spaart de te strijken was op. Daar is natuurlijk niets mis mee alleen zie ik alles graag opgeruimd.

mamazetkoers Philips Steam&Go-

Sinds kort ben ik in het bezit van een Phillips Steam&Go, ideaal! Zo hoef ik niet te strijken én kijk ik niet meer naar de stapel ‘te strijken was’ aan. Ben er erg content mee al zeg ik het zelf. Het apparaat is een kledingstomer waarbij je gewone kreukels uit je kleding kunt stomen. Niet alleen handig om de kreukels uit je kleding te stomen maar je kunt er ook je kleding mee opfrissen. Hij verwijdert nare geurtjes en ook de kreukels die in de kleding komen tijdens het dragen. Tevens: mocht er nog een wasknijper zichtbaar zijn, die stoom je ook zo weg. Hij vervangt geen strijkijzer, de tips hierboven moet je dan nog wel toepassen.

Tot slot..

Ik heb dus nog steeds een hekel aan strijken. En jij? Word jij ontspannen van strijken of heb je er net als ik een hekel aan strijken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

volg je me al op Instagram? In de Instagram stories deel ik bovenstaande tips ook.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

mamazetkoersAD: Het strijkvrije overhemd is gesponsord door HemdvoorHem.