Laat ik maar direct eerlijk zijn: ik ben telefoonverslaafd. Zo het hoge woord is eruit na een flinke tijd in de ontkenningsfase durf ik het nu toch hardop te zeggen. Moet er ook niet meer aan denken om zonder smartphone door het leven te moeten gaan, ik gebruik dat ding werkelijk overal voor. In dit artikel vertel ik je meer over wanneer je telefoongebruik ongezond is, wat ik allemaal met mijn telefoon doe en deel ik een paar tips om je telefoongebruik te minderen wanneer je daar behoefte aan hebt. Lees je mee?

Dit zijn de signalen dat je telefoonverslaafd bent

Wij maken er thuis wel eens grapjes over, zeker wanneer we te veel op onze telefoon zitten. Zo komt het wel eens voor dat ik een stuk van een serie mis omdat ik even afgeleid werd door sociale media of meldingen op mijn telefoon. Ach, moet af en toe kunnen toch? Gemiddeld gebruik ik mijn telefoon zo’n 2,5 uur per dag. De een vindt dat misschien veel, maar ik vind het wel meevallen. Het is geen zware telefoonverslaving laten we maar zeggen. Althans, dat vind ik dan hè.

Het liefste zou ik graag een nieuwe telefoon willen, de iPhone 14 Pro Max bijvoorbeeld. Hierop zit een geweldige camera waarmee ik prachtige foto’s voor mijn sociale media en website kan maken. Want hoewel ik eerder al diverse tips deelde om betere foto’s te maken met je telefoon is een goede camera wel van belang. De telefoon die mij nu in mijn telefoonverslaving voorziet heeft niet de beste camera. Al zal mijn telefoongebruik er niet minder van worden wanneer mijn telefoon een upgrade krijgt 😉 .

Hiervoor gebruik ik mijn telefoon

Ik breng dus 2,5 uur van mijn dag door met mijn telefoon. Dat is bijna 16% van mijn totale dag, slaap niet meegerekend uiteraard. Er zijn dagen dat ik serieus tijd tekort komt, misschien verstandig om dan eens na te denken om mijn telefoongebruik te verminderen. Al gebruik ik mijn telefoon ook voor belangrijke dingen (vind ik zelf). Niet alleen maar telefoonverslaafd dus, hieronder een opsomming waar ik mijn telefoon zoal voor gebruik:

 • mijn onderneming, zo komt er mijn zakelijk mail op binnen en gebruik ik Facebook en Instagram natuurlijk ook voor mijn bedrijf
 • WhatsApp, ik stuur berichtjes en foto’s sturen naar familie, mijn man, dochter en vriendinnen. Als ik de statistieken van mijn mobiel mag geloven spendeer meer dan 50% van die 2,5 uur aan WhatsApp. Logisch, voor alles is tegenwoordig een WhatsApp groep: van de sport, school, kinderfeestjes en noem maar op. Al kan ik ook met vriendinnen aardig wat wegtikken in een gesprek
 • internet, we zoeken ook regelmatig wat op
 • foto’s maken en bewerken doe ik allemaal op mijn telefoon
 • Spotify, ik zet graag een muziekje in huis aan en onderweg
 • bedienen van de Cv-ketel en Airco, gaat ook allemaal digitaal tegenwoordig
 • internetbankieren, ook belangrijk toch?

Het klinkt nu een beetje alsof ik mijn telefoonverslaving goed zit te praten en niet telefoonverslaafd ben, maar goed. Telefoonverslaafd of niet, ik voel nog niet de behoefte om er iets aan te doen. Maar wanneer je telefoongebruik ongezond wordt, is het wel verstandig om je telefoongebruik te verminderen.

Telefoonverslaafd: signalen dat je telefoongebruik ongezond is

Maar wanneer neemt je telefoongebruik ongezonde vormen aan en wanneer ben je telefoonverslaafd? Het eerste signaal is natuurlijk wanneer je omgeving het als zeer storend ervaart wanneer jij de hele tijd op je telefoon zit en dit regelmatig tegen je zegt, maar er zijn natuurlijk meer signalen:

 • wanneer jij je telefoon niet in je hand hebt, je er wél de hele tijd aan denkt. Zou er nog iets nieuws staan op Instagram of zijn er nieuwe mailtjes binnen gekomen? Je bent er dus constant mee bezig
 • je spoelt regelmatig je favoriete serie of film terug omdat je een stuk gemist hebt omdat je de hele tijd op je telefoon zit te kijken, maar ook niet echt weet wat je hebt gezien
 • je onrustig bent wanneer je niet op je telefoon kunt of mag kijken
 • wanneer je jouw telefoon als afleiding gebruikt zodat je even niet aan je problemen hoeft te denken

Herken je een van bovenstaande punten? Dan ben je niet direct telefoonverslaafd maar neemt het ongezonde vormen aan. Wanneer ben je dan wel telefoonverslaafd? Dat is wanneer er problemen of belemmeringen ontstaan in je dagelijkse leven door je telefoongebruik. Zo kun je bijvoorbeeld je baan verliezen of elke 10 minuten op je telefoon moeten kijken terwijl je dat eigenlijk niet wilt.

Ben jij, of een van je kinderen, écht telefoonverslaafd en wil je hier iets aan doen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die de GGD je kan bieden.

Tips om je telefoon minder te gebruiken

Hoewel ik natuurlijk graag de hele dag bezig ben met mijn favoriete apps op mijn telefoon kan het ook goed zijn om soms je telefoon minder te gebruiken. Het is namelijk gewoon niet altijd nodig, en dan spreek ik vooral uit eigen ervaring. Toch is je telefoongebruik minderen niet heel erg moeilijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je telefoon niet binnen handbereik ligt, maar leg hem verder weg wanneer je serie kijkt of met vrienden een avondje uit bent. Je pakt hem dan toch minder makkelijk uit gewoonte. Het helpt ook om je meldingen uit te zetten, zo word je minder snel getriggerd om op je telefoon te kijken.

Natuurlijk is je telefoon negeren ook een optie, maar ik ben daar misschien niet alleen te telefoonverslaafd voor maar ook veel te nieuwsgierig. Mijn telefoon is ook een interessant hebbedingetje waar ik graag mijn tijd aan besteed.

Tot slot..

Dit was hem dan, het artikel over mijn telefoonverslaving. Ik hoop dat je dit artikel wel met een kleine knipoog gelezen hebt. Nu ben ik benieuwd, ben jij telefoonverslaafd? Laat het me weten bij de reacties hieronder. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis