De ontspannende werking van een spijkermat staat in dit artikel centraal. Want, ontspannen, ontladen en tot rust komen: zowel mentaal als fysiek is iets wat we allemaal nodig hebben. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij is het soms best lastig om écht te ontspannen. Er zijn diverse hulpmiddelen en methodes beschikbaar om je hierbij te helpen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie en dus de spijkermat. De ontspannende werking van een spijkermat is bewezen, graag deel ik in dit artikel meer over de werking van een spijkermat en vertel ik je over mijn eigen ervaringen. Benieuwd of de ontspannende werking van de spijkermat ook voor mij geldt? Lees dan snel verder.

Ben je ook nieuwsgierig naar meditatie? Lees dan ook mijn 7 tips om te beginnen met mediteren.

De ontspannende werking van een spijkermat!

Je denkt misschien, maar hoe dan?! Ontspannen op een mat met spijkers, dat kan toch niet? Ik snap je eerste gedachten helemaal, ik had in het begin ook wat argwaan maar werd toch steeds nieuwsgierig door de positieve berichten die ik hoorde en las over de ontspannende werking van een spijkermat. Laten we dus bij het begin beginnen en uitleggen wat een spijkermat precies is.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is eigenlijk een soort acupressuur mat. Het is een dun klein matrasje met daarop allemaal rondjes. Elk rondje heeft een bepaald aantal drukpuntjes, mijn mat heeft per rondje 27 van deze drukpuntjes. Deze scherpe puntjes drukken in de huid zodra je erop gaat liggen. Ze beschadigen de huid niet, ze geven alleen een bepaalde druk. Dit laat wel tijdelijk een afdruk achter op de huid maar dat verdwijnt na een uur vanzelf weer.

Deze drukpunten zorgt voor de ontspannende werking van een spijkermat. Mijn spijkermat en kussen zie je op de foto hieronder. Ik heb een mooie roze uitvoering gekozen maar ze zijn uiteraard in meerdere kleuren verkrijgbaar.

De ontspannende werking van een spijkermat mamazetkoers productfoto

De werking van een spijkermat

Bij het zien van al die drukpunten verwacht je misschien dat het liggen op een spijkermat ontzettend pijnlijk is, toch is de werking van een spijkermat wel degelijk ontspannend. Dit komt doordat je lichaam wél een milde pijn signaleert in je hersenen, diezelfde hersenen zorgen er vervolgens weer voor dat er twee soorten hormonen worden aangemaakt. Namelijk endorfine & oxytocine, deze hormonen worden ook wel geluk hormonen genoemd.

Na een paar minuten wordt er geen pijnprikkelsignaal meer naar je hersen gestuurd en de doorbloeding van de huid op de rug neemt vervolgens toe. Dit zorgt ervoor dat het lichaam warmer wordt, deze warmte heeft een ontspannende werking op al je spieren. Tot slot ben jij met je gedachten bij je lichaam en ben je niet bezig met de zaken die je nog allemaal moet doen. Al deze zaken samen zorgen voor de ontspannende werking van een spijkermat.

Waarom en hoe een spijkermat gebruiken?

Je vraagt jezelf misschien af waarom je een spijkermat zou willen gebruiken, ontspanning klinkt natuurlijk heerlijk maar het hele idee is misschien een beetje vreemd. Zoals ik hierboven al schreef neemt de pijnprikken na een paar minuten echt af. Tenzij je natuurlijk gaat verliggen, mijn advies is dan ook om vooral zo ontspannen mogelijk te blijven liggen in dezelfde houding.

Het gebruik van een spijkermat is ontzettend gemakkelijk. Wanneer je een spijkermat set koopt, wordt deze geleverd met uiteraard een spijkermat, een hoofdkussen én een topper. Je legt het spijkermatje op bed, de bank of op de grond en je gaat erop liggen met het hoofdkussen in je nek. Mocht het gebruik van een spijkermat toch te gevoelig of te pijnlijk zijn dan kun je altijd nog een shirt aanhouden of de topper over het matrasje leggen.

Wanneer je een spijkermat los koopt, wordt er in de meeste gevallen ook een topper meegeleverd. Dit is een dun doek wat verlichting biedt. Een hoofdkussen en eventuele opbergzak kun je er altijd los bijbestellen. Het is raadzaam om maximaal 15 tot 20 minuten op een spijkermat te liggen wanneer je dit regelmatig doet. Ik adviseer je om dit wel op te bouwen en te starten met 5 minuten. Gaat dit goed en is het prettig? Dan bouw je dit steeds verder op.

Zijn er nadelen?

Ontspannen is belangrijk, toch kan een spijkermat ook nadelige effecten hebben. Daarom mag een spijkermat niet door iedereen gebruikt worden. Het gebruik van een spijkermat wordt afgeraden voor patiënten met hartproblemen en wanneer er gebruikt wordt gemaakt van bloedverdunners. Een spijkermat laat het bloed sneller rondpompen waardoor het gebruik van een spijkermat altijd besproken moet worden met een arts.

De spijkermat mag ook niet gebruikt worden door zwangere vrouwen omdat dit eventueel de bevalling kan opwekken. Heb je net als ik psoriasis of eczeem? Gebruik de spijkermat dan niet op de plekken waar de huid kwetsbaar of beschadigd is. Twijfel je? Overleg dan altijd even met een arts.

De ontspannende werking van een spijkermat mamazetkoers vasthouden

Mijn ervaring met de ontspannende werking van een spijkermat

Hoewel ik er best sceptisch in stond wilde ik het na zoveel goede ervaringen op sociale media al lang zelf testen. Daarom vond ik het erg tof dat ik van BrellaVio deze kans kreeg. In de bijgeleverde instructie stond dat wanneer je een relatief hoge pijngrens hebt, er geadviseerd wordt de mat op een hardere ondergrond te leggen in plaats van op bed. Ik heb ervoor gekozen de spijkermat op een yoga mat te leggen en dan te gaan liggen.

Hoewel ik de drukpunten licht voelde vond ik het ongemak of de pijn heel erg meevallen. Wanneer je de spijkermat dus op een zachtere ondergrond plaatst zal dat nog minder zijn. Het klopt dat je na een paar minuten de drukpunten minder voelt. Mijn hele rug en nek voelde vervolgens lekker warm aan. Om goed te kunnen ontspannen heb ik wel een meditatiemuziek opgezet. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb heerlijk gelegen en voelde me daarna zeker ontspannen. Het was prettig maar ik kan niet zeggen dat ik mij écht ontspannen voelde.

Maar, niets was minder waar. Ik slaap namelijk met een sporthorloge en deze meet diverse zaken tijdens mijn slaap en wat denk je? Die nacht heb ik veel beter geslapen dan de nachten ervoor! Dit heb ik daarna nog twee keer uitgeprobeerd. Een paar uur voor het slapen gaan even op de spijkermat én wederom liet mijn horloge een goede nachtrust zien. De ontspannende werking van een spijkermat geldt dus zeker ook voor mij.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over de ontspannende werking van een spijkermat. Nu ben ik benieuwd, ben jij nieuwsgierig geworden naar de ontspannende werking van een spijkermat of heb je er misschien al een? Deel je ervaring hieronder bij de reacties, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

De producten in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. 

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis