Het kwam uiteindelijk niet als een verrassing, de mededeling van mijn huisarts. Toch is het ook niet in mijn koude kleren gaan zitten: qua gevoel zit ik tussen enorm balen en het accepteren in. In dit artikel vertel ik jullie over de aanloop naar de diagnose Psoriasis, de behandeling en vertel ik je meer over wat psoriasis nu precies is en wat dit voor mijn dagelijkse leven betekent. Heb jijzelf last van eczeem of psoriasis en hoe ga jij hiermee om? Laat het me weten bij de reacties hieronder.

mamazetkoers psoriasis

Wat eraan voorafging

Al zolang als ik me kan herinneren heb ik droge plekken onder mijn knieën en ellenbogen. Dit heb ik overigens nooit raar gevonden, ik moest het gewoon wat vaker insmeren. Niet dat dat hielp overigens, maar het werd ook niet erger. Voor de rest dacht ik gewoon dat ik last van roos had. Op mijn kleding zag je namelijk soms wat schilfers, zeker op donkere kleding. Het was niet veel, niets om me zorgen om te maken in elk geval.

Die zorgen kwamen pas vorig jaar april. Ik had namelijk niet meer een beetje last van ”roos” maar zo’n beetje overal waar ik kwam liet ik een spoor van schilfers na. Je kon thuis en op mijn werk precies zien waar ik gezeten had. Op de stoel en op de grond kon ik de schilfers goed zien. Ik weet niet of een ander het zag, ik heb er gelukkig zelden iemand over gehoord. Het viel mijn man uiteindelijk ook op: op mijn hoofdhuid zag hij dikke plakken schilfers en adviseerde me om naar de huisarts te gaan. In het begin dacht ik nog: ”wat kan een huisarts nou tegen roos doen?!” maar ik ben toch gegaan.

Diagnose Psoriasis

De huisarts twijfelde, eczeem of psoriasis. Ik schrok ervan, niet omdat ik eczeem of Psoriasis vies vind maar meer omdat het toch ”iets” is en niet gewoon roos. Een lotion, tweemaal daags smeren, zou moeten helpen. Tijdens een controlebezoek constateerde de huisarts dat de lotion voldoende zijn werk deed: eczeem was de conclusie. Weg ging het nooit, maar met de lotion (op herhaalrecept) was het onder controle te houden. Het is zoals het is en dacht er niet meer over na. Totdat ik ineens over mijn hele lijf jeuk kreeg. De jeuk was soms zó erg dat ik te hard krabde en er blauwe plekken op mijn benen aan over hield. De link met eczeem legde ik niet totdat ik op mijn armen en benen ook uitslag kreeg.

Dat betekende een extra bezoek aan de huisarts. De plekken op mijn achterhoofd in combinatie met de uitslag en jeuk resulteerde in een andere diagnose: seborrhoïsch eczeem (gistinfectie). Die naam zegt je waarschijnlijk niets, maar de term berg misschien wel: dit komt namelijk veel voor bij jonge baby’s. Ik kreeg een andere behandeling maar na zes weken werd mijn hoofdhuid alleen maar droger en pijnlijker. Opnieuw naar de huisarts dus. De enige conclusie die ze kon trekken was: ”mevrouw, u heeft Psoriasis.”

Wat is Psoriasis nou precies?

Psoriasis is een auto-immuunziekte, een chronische huidaandoening die zich voornamelijk kenmerkt door rode plekken met een witte schilfering. Deze plekken komen het meest voor op de hoofdhuid, knieën en ellenbogen. De huid kan ook jeuken maar dat is niet bij iedereen het geval (bij mij overigens wél!). De schilfering is trouwens niet altijd aanwezig, sommige periode (voornamelijk in de zomer) kan er een tijdelijke een verbetering optreden.

Wist je dat 2% tot 3% van de Nederlandse bevolking psoriasis heeft? Dat is best veel!

Deze erfelijke huidaandoening is niet besmettelijk en kan op elke leeftijd ontstaan. De plekken met witte schilfering ontstaan door een versnelde celdeling. Door de te snelle deling gaat er iets fout waardoor de nieuwe huidcellen doodgaan. Wat je krijgt is een dikke laag van dode huidcellen. Huidcellen die niet op tijd afgestoten worden kunnen gaan ontsteken, dit resulteert dan in een dikke geïrriteerde rode schilferige plek. De oorzaak van Psoriasis is helaas nog niet achterhaald, er zijn wel theorieën over maar er is nog niets bewezen.

Net als alle andere auto-immuunziekte is Psoriasis niet te genezen. Het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar. De Psoriasisplekken kunnen wel behandeld worden met zalf, crème en therapie waardoor de plekken verminderen of zelfs voor een bepaalde tijd verdwijnen. Helaas komen de plekken vaak na een tijdje weer terug.

Wat betekent dit voor mij?

Ik vind het enorm lastig en er zit ook een stuk van schaamte. Over het algemeen wordt Psoriasis helaas toch als ”vies” ervaren. Dat is het overigens in mijn ogen niet, het is niet besmettelijk maar ”mooi” is het ook niet. Ik wil ook liever niet de hele dag de schilfers van mijn schouders en de stoel waar ik gezeten heb vegen. Waarom ik er van baal? Puur omdat het nooit meer weg gaat, je kan er in meer of mindere mate last van hebben maar 100% genezen doet het nooit. Dat zal ik moeten accepteren, dat komt vast over een tijdje wanneer de behandeling goed aanslaat.

Toch laat het mij niet los en probeer ik veel over Psoriasis te lezen. Zo is er een verband tussen Coeliakie en Psoriasis. Normaal zou ik daar zelf niet aan denken, echter kan mijn zoontje niet tegen gluten. In de literatuur wordt Coeliakie veel in verband gebracht met Migraine en Psoriasis. Sinds ik niet meer gebruik maak van de pil heb ik nog regelmatig last van Migraine. Alles bij elkaar zet me aan het denken. Om die reden (just to be sure) heb ik bij de huisarts een doorverwijzing naar een dermatoloog gevraagd én een Coeliakie onderzoek. In de aankomende maanden zal ik meer schrijven over Psoriasis (wat kun je zelf doen, welke crème gebruik ik) en wat er uit de vervolgonderzoeken komt. Ik ben in elk geval erg benieuwd.

Tot slot..

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Heb jijzelf last van eczeem of Psoriasis en hoe ga jij hiermee om? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina.

Wil je meer persoonlijke artikelen lezen? Check dan mijn categorie persoonlijk.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
LinkedIn1k

20 reacties

íngrid · april 5, 2019 op 14:39

ik snap je eerste reactie van bah wat vies, belangrijk is denk ik dat je de juiste producten vindt om er zo min mogelijk last van te hebben

  Francis | Mamazetkoers · april 6, 2019 op 09:58

  Ja daar zijn we nu volop mee bezig. Zijn ook genoeg momenten dat het wel goed gaat dus heb goede hoop.

  Milou · mei 13, 2019 op 23:33

  Lijkt me lastig, de onbegrip. Het is iets waar je echt mee om moet gaan, het is lastig maar het is mogelijk! Vind goed dat je er zo open over bent, laat zien hoe sterk je al in je schoenen staat 🙂

   Francis | Mamazetkoers · mei 18, 2019 op 11:11

   Dank je wel Milou, dat doet me echt goed.

Henk · april 5, 2019 op 15:05

En nu ze weten wat je hebt kunnen ze doelgericht iets doen

  Francis | Mamazetkoers · april 6, 2019 op 09:58

  Dat is zeker het belangrijkste. Niet weten wat je hebt lijkt me veel erger.

Janet · april 5, 2019 op 21:07

Goed om te lezen. Bij Psoriasis heb ik inderdaad ook een ‘vies’ gevoel.. ik denk dat je gelijk hebt dat veel mensen er een negatief gevoel bij hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere dingen tegen te doen.

  Francis | Mamazetkoers · april 6, 2019 op 10:04

  Het is ook niet raar dat mensen dat denken, als je niet weet wat het is ziet het er vreemd uit. Hele natuurlijke reactie.

nicole · april 6, 2019 op 10:22

Ik kan me wel voorstellen dat je even schrok, inderdaad omdat er toch ‘iets’ aan de hand is. Je huisarts klinkt wel prettig moet ik zeggen.

  Francis | Mamazetkoers · april 6, 2019 op 10:32

  Het was idd schrikken. Mijn huisarts is prima 🙂

   Nicole · april 6, 2019 op 11:39

   Er is nog heel wat vooraf gegaan met al die zalfjes enzo. Ik hoop voor je dat het rustig blijft.

    Francis | Mamazetkoers · april 6, 2019 op 12:35

    Het is nu redelijk rustig, maar laten we dat niet te hard roepen 😉

   Manon · april 6, 2019 op 13:45

   Oeh dat is wel heftig nieuws ja. Nu heb je wel iets gemeen met Kim Kardashian. 😉

    Francis | Mamazetkoers · april 11, 2019 op 18:08

    Kijk dat is nu positiviteit, daar hou ik van!

Jouvence.nl · april 6, 2019 op 16:26

Ik heb zelf geen last van eczeem of psoriasis, maar mijn schoonmoeder heeft psoriasis en mijn beste vriendin eczeem. Ik vind er niks vies aan, helaas wordt het door veel mensen wel zo gezien, jammer..

  Francis | Mamazetkoers · april 11, 2019 op 18:08

  Er zijn idd veel mensen die er last van hebben, dank je wel voor je reactie.

Balou · april 6, 2019 op 20:45

Ahw erg vervelend voor je! Ik heb al mijn hele leven lang, nu 21 jaar, een heftige vorm van eczeem… gelukkig heb ik het op het moment redelijk goed onder controle

  Francis | Mamazetkoers · april 11, 2019 op 18:09

  Fijn om te horen dat het bij jou nu redelijk onder controle is. Hopelijk is dat bij mij straks ook.

Skincarebynaomi · april 7, 2019 op 08:35

Een lastige aandoening inderfaad, maar hrt is heel goed stabiel tr houden hoor. Ga eens langs de dermatoloog als deze medicatie niet meer werkt. Er zijn nog genoeg opties!

  Francis | Mamazetkoers · april 11, 2019 op 18:10

  Thanks Naomi. Het komt vast goed, we geven ook niet zomaar op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.