Sinds kort ben ik in het bezit van een sporthorloge. Een dure aankoop waar ik goed over na heb gedacht. Omdat een sporthorloge bij vele lezers van mijn blog hoog op het verlanglijstje staat, en misschien ook wel bij jou, vertel ik je in dit artikel meer over mijn sporthorloge en waarom ik deze keuze gemaakt heb. Natuurlijk deel ik ook mijn tips zodat jij ook een sporthorloge vindt die bij jou past! Lees je mee?

Zo kies je een sporthorloge dat bij jou past!

Er zijn ontzettend veel verschillende sporthorloges te koop, denk hierbij aan de horloges van Garmin, Polar en Fitbit. Het is dus een hele zoektocht naar het juiste sporthorloge die geschikt is voor jou, althans dat was het voor mij. Om jou te helpen in deze zoektocht zet ik een aantal zaken op een rijtje die je kunnen helpen de juiste keuze te maken.

De wens voor een sporthorloge

Een sporthorloge stond al een tijdje hoog op mijn lijstje om aan te schaffen. Door de hoge prijs, want ze zijn niet goedkoop, heb ik er wel even over gedaan om er een te kopen. Waarom ik er graag een wilde? Mijn workouts thuis kon ik met mijn telefoon niet echt bijhouden en de stappenteller op mijn telefoon is ook niet nauwkeurig. Heel graag wilde ik ál mijn sportactiviteiten tracken en mijn stappen nauwkeurig bijhouden.

Met een sporthorloge is beide mogelijk en gelukkig ben ik nu in het trotse bezit van de Garmin Venu 2s. Voordat ik deze keuze gemaakt heb, heb ik eerst een lijstje gemaakt met alle functies die ik belangrijk vind. Dat is wel zo handig voordat je tot een aankoop overgaat. De zaken om rekening mee te houden zijn:

Het merk

Ikzelf wilde heel graag een Garmin, dit omdat ik al een fietscomputer heb voor op mijn sportfietsen van hetzelfde merk. In een app kan ik dan alle data overzichtelijk samen zien in plaats van op twee verschillende plaatsen. Ben je (nog) niet verknocht aan een bepaald merk dan heb je de keuze uit:

 • Garmin
 • Polar
 • Fitbit
 • Samsung
 • Apple
 • Suunto

Er zijn vast meerdere maar dit zijn de merken die het beste worden aangeschreven als het gaat om een smartwatch. Elk merk onderscheidt zich in functies, uiterlijk en in de prijsklasse. Het ene merk heeft meer de focus op het sportgedeelte (Garmin) terwijl andere merken meer inspelen op technologie (Samsung & Apple) of gezondheid (Fitbit). Ik kan je niet adviseren voor welk merk je het beste kunt kiezen want dat is ontzettend persoonlijk. Het is daarom belangrijk om bij een sporthorloge goed naar de functies te kijken.

De diversiteit in functies

De functies op een sporthorloge verschillen enorm, het is daarom belangrijk om te weten welke functies jij belangrijk vindt. Hieronder een lijstje met de belangrijkste functies waaruit je kunt kiezen.

 • Stappenteller
 • Trappenteller
 • Hartslag meten
 • Gezondheid bijhouden (o.a. stress, zuurstofgehalte in het bloed en energielevel)
 • Sportactiviteiten bijhouden (o.a. rondetijden, interval, visuele uitleg etc.)
 • Menstruatiecyclus bij houden
 • Gemoedstoestand bijhouden
 • Tracking van hydratatie
 • Tracking van de ademhaling
 • Slaapscore en/of geavanceerde slaapbewaking
 • Fitnessleeftijd
 • Mindfull ademhalingsoefeningen
 • Maken van sportactiviteiten
 • Waterbestendigheid
 • Muziek afspelen
 • Berichten ontvangen en bellen
 • en nog veel meer.

Voor mijzelf vond ik het belangrijk dat ik al mijn sportactiviteiten kon bijhouden. Zowel wandelen, hardlopen, fietsen, MTB tochten, yoga en HIIT trainingen. Die laatste was niet zo heel erg gemakkelijk. Binnen de Garminlijn was de Venu 2 de enige met deze functie. Kijk daarom goed welke activiteiten voor jou belangrijk zijn. Sommige horloges houden alleen je hardloopprestaties bij terwijl anderen meerdere activiteiten kunnen tracken.

Het uiterlijk

Een sporthorloge is er in verschillende vormen, kleuren en maten. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van je pols bij het kiezen van de afmeting van de behuizing. Mijn horloge heeft een behuizing van 40 mm, maar je kunt ook voor 43 mm en 45 mm kiezen. Ikzelf heb dunne kleine polsen en vind het niet mooi om dan een heel groot uurwerk om mijn pols te hebben. Maar de keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

Er zijn horloges waarbij je het bandje gemakkelijk kunt vervangen en vaak heb je dan ook de keuze uit diverse modellen en kleuren. Op die manier kun je jouw sporthorloge ook personaliseren. Ikzelf heb gekozen voor een beige silicone polsband met beige en light gold behuizing. Stijlvol en simpel en vooral niet te druk: wat dus perfect bij mij past. Mijn sporthorloge zie je helemaal bovenaan deze pagina.

Je budget

Omdat ik heel graag een Garmin sporthorloge wilde met HIIT training als sportactiviteit had ik helaas maar de keuze uit één horloge maar ik hoop dat jij kunt kiezen uit meerdere varianten. Hoe mooi, geweldig, stijlvol of fantastisch een sporthorloge ook kan zijn: hij kost veel geld en je moet het ervoor over hebben. Het is dus niet geheel onbelangrijk om van tevoren een budget te bepalen. Wat wil je uitgeven aan deze gadget? Naast de functionaliteit bepaalt het budget voornamelijk voor welk sporthorloge je gaat. Weeg daarom elke euro goed af tegen wat je ervoor terug krijgt. Je koopt namelijk niet elk jaar zo’n geweldig sportgadget.

Tot slot..

Ik ben ontzettend blij met mijn sporthorloge. Nu ben ik benieuwd, hoe hoog op jouw wensenlijstje staat een sporthorloge of een health watch? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina. Binnenkort zal ik in een ander artikel alle functionaliteiten van mijn Garmin Venu 2s uitlichten.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis