Beginnen met mediteren, nooit gedacht dat ik hier ooit iets mee zou gaan doen. Heel eerlijk? Misschien vond ik het allemaal net iets te zweverig en durfde ik het niet echt. Niet dat ik bang was om te beginnen met mediteren maar meer wat anderen er dan van zouden vinden. Toch merk ik dat ik regelmatig onrustig ben. Dit kan komen omdat de dag totaal anders loopt dan verwacht maar soms sta ik er ook mee op. Na mijn burn-out in 2018 ben ik meer bewust van deze onrust en wil ik daar nu iets mee doen. Daarom heb ik meditatie een kans gegeven. Wil jij ook beginnen met mediteren? In dit artikel vertel ik je meer over wat meditatie precies is en deel ik 7 tips om te beginnen met mediteren. Lees je mee?

Wat is mediteren precies?

Beginnen met mediteren start met weten wat meditatie precies is. Meditatie is je onafgebroken concentreren op een bepaald doel voor een korte periode. Dit kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, de onrust of angst die je voelt. Tijdens het mediteren probeer je de aandacht naar binnen te keren en focus je op een bepaald doel. Je sluit je (kort) af van de buitenwereld en kijkt naar binnen om te zien wat zich daar afspeelt. Door bewust met meditatie en jezelf bezig te zijn creëer je meer innerlijke rust en balans.

Waarom beginnen met mediteren?

Stiekem verlangen we allemaal naar meer rust, beginnen met mediteren is dus voor iedereen goed. Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik word door de dag heen vooral geleefd en het is altijd druk. Zodra de wekker gaat ben ik al bezig met wat er allemaal op mijn to-do lijstje staat en gebeurt er al veel om me heen (prikkels). Ik ben niet de enige die het druk heeft, als ik aan iemand vraag hoe het gaat krijg ik ook vaak te horen dat die persoon druk is.

Mediteren helpt me om een rustpuntje in de dag te vinden, om mijn bewustzijn te trainen en het minder ‘druk’ te hebben. Voor een moment laat ik alles om me heen even voor wat het is en probeer ik naar binnen te kijken om te voelen wat zich daar eigenlijk af speelt. Ik vraag me dan af wat ik de nieuwe dag wil bereiken of dankbaar voor ben. Het ziet er dan misschien uit als stilzitten en niets doen maar dat is het niet. Voor mij is het even focussen op de positieve dingen en op wat ik allemaal al heb in plaats van bezig zijn met wat er mis kan gaan. Meditatie is voor iedereen anders.

De voordelen van meditatie

Voor wie zich nog afvraagt wat het nut van beginnen met mediteren is, hier een kleine opsomming:

  • minder stress
  • je komt meer emotioneel in balans
  • tonen van meer compassie
  • betere concentratie
  • voelt je minder angstig
  • lagere bloeddruk
  • je gaat beter slapen
  • en je voelt je sterker.

Beginnen met mediteren met deze 7 tips

Ik vind het belangrijk om fit en gezond te leven, zeker nu ik 12 kilogram ben afgevallen voelt het goed om in balans te zijn. Een goede maaltijd en bewegen zorgt voor een fit en gezond lijf, toch moeten we ons welzijn niet vergeten. Met behulp van meditatie kun je zorgen voor een beter mentaal welzijn. Dat, en de redenen die ik hierboven heb vermeld is voor mij voldoende om te beginnen met mediteren. Wil jij ook beginnen met mediteren? Hieronder volgen mij 7 tips!

1. Schaam je niet

Om te beginnen met mediteren hoef je niets te kunnen. Je hoeft niet op een bepaalde manier te zitten, je hoeft niet je gedachte te kunnen kalmeren of een bepaalde ademhaling te doen. Mediteren doe je voor jezelf en op jouw manier. Schaam je dan ook vooral niet want hiermee belemmer je alleen jezelf.

Mediteren kent geen eisen en draait alleen om jou en is dus altijd goed.

2. Reserveer elke dag tijd

Wanneer je begint met mediteren merk je niet direct de voordelen, dit heeft tijd nodig. Het mediteren zelf heeft ook tijd nodig, hoe vaker je mediteert hoe gemakkelijk het wordt om te ontspannen, te voelen en signalen te herkennen. Reserveer daarom elke dag een beetje tijd om te mediteren en tot rust te komen. Dit hoeft niet lang te zijn, begin met een paar minuten en bouw op tot wat jij prettig vindt.

3. Zoek een rustige plek

Ikzelf vind thuis mediteren het prettigste, er is dan minder afleiding en het is een fijne en vertrouwde omgeving. Zoek voor jezelf een plek in huis (of daarbuiten) uit waar je ongestoord kunt mediteren zonder afleiding. Het kan prettig zijn om een heerlijke geurkaas te branden maar dat is persoonlijk. Doe iets waar jij rustig van wordt.

4. Vind een comfortabele houding

Wanneer je gaat beginnen met mediteren zal je merken dat je fysieke een van je grootste obstakels is. Je zit niet in een lekkere houding of je wordt bijvoorbeeld afgeleid door een slapende voet. Het is daarom belangrijk om in een houding te gaan zitten (of liggen) die comfortabel is. Ikzelf vind de kleermakerszit erg prettig maar je kunt ook op een yoga bal of balanskussen gaan zitten. Kies iets wat jij prettig vindt en probeer ook wat dingen uit.

5. Concentreer je op je ademhaling en je lichaam

Begin elke meditatie met een ademhalingsoefening door rustig en diep in en uit te ademen. Dit kan aan de hand van de 4-4-4-4 methode. Je ademt gedurende 4 seconden in, houdt je adem 4 seconden vast, ademt daarna weer 4 seconden uit en houdt deze ook weer 4 seconden vast voordat je weer opnieuw begint. Doe deze oefening ongeveer twee minuten en je zult merken dat je ademhaling veel rustiger wordt. Let er wel op dat je echt vanuit je buik ademt. Concentreer je dus echt op je buikademhaling en lichaam.

6. Leg jezelf geen (hoge) verwachtingen op

Je leest diverse verhalen van mensen die bepaalde ervaringen hebben tijdens een meditatie. Stel dit niet als doel en verwacht geen bijzondere dingen. Meditatie is er om jou te helpen tot rust te komen, stress te verlichten en contact te maken met jezelf. Focus je op jouw gedachten en je lichaam en onthoudt dat er geen goede of slechte manier van mediteren is. Alles is zoals het is en hangt af van waar jij comfortabel bij voelt. Leg jezelf dus geen druk op, daar willen we met behulp van meditatie juist vanaf komen.

7. Geniet

Het uiteindelijke doel is om de gedachten die veel terugkomen te laten gaan en te genieten van de rust en de meditatie zelf. Om de terugkomende gedachten een plekje te geven en hiermee aan de slag te gaan zijn er speciale meditatiedagboeken, zoals het 6 minuten dagboek. Hieronder vertel ik je daar iets meer over. Het is enkel een hulpmiddel en is niet nodig om te beginnen met mediteren.

Het 6 minuten dagboek

Sinds een week of drie ben ik in het bezit van een dagboek wat mij helpt met mediteren en helpt om de focus te leggen op de positieve dingen in mijn leven. We zijn allemaal snel geneigd om de negatieve dingen beter te onthouden en te streven naar beter en meer. Een groter huis, nieuwe kleding, net een kilogram meer eraf en ga zo maar door. Het 6 minuten dagboek helpt mij om bewust te zijn van het heden en stil te staan waar ik nu dankbaar voor ben.

Beginnen met mediteren met deze 7 tips

Daarnaast helpt het mij ook om mijn gedachten op te schrijven en op een rijtje te krijgen. Wanneer ik de andere dagen terug lees komt het weleens voor dat ik een patroon herken. Een gedachte die vaak voorkomt en het liefste anders zou willen zien. Hier kan ik dan aan gaan werken. Door veel in het heden bezig te zijn merk ik dat ik positiever in het leven sta. Elke dag, 3 minuten in de ochtend en 3 minuten in de avond, neem ik de tijd om de vooraf gestelde vragen te beantwoorden. Het is erg gemakkelijk en vind het stiekem ook erg leuk! Op de foto hierboven zie je het dagboek. Wil je beginnen met mediteren? Dan kan ik je dit boek zeker aanraden.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel met 7 tips om te beginnen met mediteren. Als je iets in je gedrag wilt veranderen moet je hier actief mee aan de slag gaan, anders blijft alles zoals het is. Door dagelijks mijn dag te beginnen en te eindigen met een rust moment merk ik wel dat ik rustig geworden ben. Het mediteren en het dagboek helpen me daar echt bij. Meditatie hoeft niet lang te duren, ik ga hier dus zeker mee door en het is echt niet zo zweverig. Nu ben ik benieuwd, doe jij al aan meditatie of wil je beginnen met mediteren? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis