Mamazetkoers is nu alweer 2 maanden online en in dit artikel ga ik je meer vertellen over de juiste balans vinden. Wat gaat de tijd snel en wat is er in de afgelopen maanden veel gebeurd. Zoals jullie in het weekoverzicht enkele weken geleden konden lezen ben ik ziek thuis komen te zitten. Het paste allemaal niet meer in mijn hoofd. In dit artikel lees je hier meer over. Wat gebeurde en nu precies? Wat voelde ik daarbij. Hoe was het om weer te gaan werken en kan ik de juiste balans vinden? Tot slot deel ik ook het blog schema van Mamazetkoers: wanneer kun je wat online verwachten.

Geen idee of er mensen zijn die zich herkennen in mijn verhaal over balans vinden of iets soortgelijks meegemaakt hebben. Laat het me weten bij de reacties hieronder.

3 maanden geleden, BAM.

Ik kan het me nog goed herinneren, het gebeurde nadat ik een aantal dagen vrij was om voor mijn Ize te zorgen. Ze kreeg buisjes, voordat het die maandag erna misging. Niet spannend, zo voorbij en de kleine had het super goed gedaan. Ik had de nacht van zondag op maandag zelfs nog goed geslapen. Die maandag, nu ongeveer 3 maanden gelezen, zat ik thuis achter mijn laptop te werken. Al was werken niet het juiste woord. De structurele ik was het overzicht kwijt. Ik betrapte mezelf erop dat ik een vol uur naar mijn scherm had zitten staren, zonder maar iets te doen. Ik begreep het niet meer. Kort daarna kreeg ik een telefoontje van een collega en ik brak. Ineens, BAM! Het enige wat ik wilde was iets kleins regelen maar het lukte niet. De tranen kwamen en uitzicht naar een oplossing zag ik niet.

Stoppen met werken?

Op dat moment wilde ik nog niet aan mezelf toegeven dat het beter was om te stoppen met werken. Dat kwam later die dag pas. Alles wat ik aanraakte mislukte, de perfectionist in mij verloor alle controle en heb in mijn eentje zitten huilen. Wat moest ik nu doen, het was allemaal te veel. Er zat niets anders op dan voor mezelf en mijn gezin te kiezen: ik melde me ziek.

Toch ziek melden

Het moment dat ik vertelde dat ik niet meer kon gaan werken herinner ik me nog goed. Ik gaf aan dat het even niet meer paste en het niet meer wist. Wat ik wel dacht te weten (haha!) was dat ik snel weer terug zou zijn. Het zou maar even duren. Gelukkig reageerde mijn werkgever erg meelevend en kreeg ik de ruimte om alles goed op een rij te zetten en te ontdekken wat er gebeurd was. Waar het precies door kwam? Door een samenloop van verschillende dingen, er is nooit één oorzaak. Bij mij was het de combinatie:

 • drukte (stress) op het werk;
 • veranderingen in mijn team en organisatie (spannend én leuk)
 • collega’s die vertrokken;
 • mijn kleine meisje kreeg buisjes;
 • mijn opa en oma lagen in het ziekenhuis (nu gelukkig beide weer thuis)
 • ikzelf was net weer mama geworden! Inclusief hormonen, gebroken nachten en de drang om alles goed te doen.

Uit balans en de balans vinden

Op alle vlakken was ik uit balans en moest ik de balans vinden. Elk stukje individueel is goed te managen en te verwerken, maar alles tegelijk was te veel. Een coach vertelde me eens dat een mens ongeveer 2 grootte gebeurtenissen tegelijkertijd kan verwerken. Ik had er op dat moment 6. Wat ik allemaal voelde was erg lastig. Op een bepaald moment stond ik te huilen omdat de rijst mislukt was. Nieuwe rijst koken kwam gewoon niet in me op, het voelde of de wereld verging. Dat was zo raar, zo maf.

Weer terug aan het werk

Het gevoel dat de wereld verging heb ik enkele weken gehad. In het begin kwam dat gevoel 3 keer per dag, na een paar weken werd dit 3 keer per week. Gelukkig heb ik dat gevoel in de laatste maand maar 2 keer heb gehad. Het ging na een paar minuten weer weg (gelukkig!). Voor mij het moment om weer te gaan werken. Rustig opbouwen in overleg met de bedrijfsarts: van 8 – 12 – 16 – 24 – naar de 32 uur die ik normaal werk per week. In deze tijd ben ik ook met Mamazetkoers gestart, het geeft me rust. Het voelt goed om van je af te schrijven en informatie te delen. Het werken gaat goed, ik ben officieel beter! Dat wil niet zeggen dat ik mijn traject afgesloten heb. Ik zal op mezelf moeten letten. Bijvoorbeeld niet te veel hooi op mijn vork nemen, keuzes maken en ook eens denken ”ach, dan doen we dat vandaag maar niet”. Dat laatste lukt steeds beter.

Weer werken, hoe is dat? Aan de ene kant heerlijk: ik vind mijn werk als kwaliteitsmanager erg leuk maar ik moet wel de balans weer vinden. Mijn collega’s hebben me goed opgevangen en zorgen goed voor me. Het is een warm nest waar ik niet de rol van moeder vervul en waar ook voor mij gezorgd wordt. Ik mag bijvoorbeeld met de lunch niet van tafel als ik netjes (en rustig) mijn salade gegeten heb.

De juiste balans vinden

Nu is het dus belangrijk om goed in mijn vel te zitten en ook: mijn balans vinden. Hoe ga ik alles combineren, mijn lieve fijne gezin, mijn baan en mijn hobby’s (fietsen & bloggen). Uiteraard moet er ook nog tijd en ruimte zijn voor de hobby’s van mijn man en net als iedereen hebben ook wij verplichtingen. Wat helpt mij?

 • de tijd nemen. Niet meteen alles opruimen of iets heel snel willen doen.
 • momentjes voor jezelf creëren. Lees hier hoe ik dat doe.
 • genieten (klinkt simpel maar kijk om je heen en doe eens niks en geniet).
 • denken ”het is maar werk/huishouden/..”
 • doen wat ik leuk vind en energie geeft.
 • eerlijk zijn, vooral tegen mezelf. De lat hoeft niet zo hoog.

Sommige dingen zijn makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zal altijd moeten zoeken, mijn balans vinden en houden is geen vast iets en zal ik altijd aan moeten blijven werken. Ik herken de signalen van mijn lijf nu beter en probeer daar goed naar te luisteren. Er zullen echt nog genoeg dagen komen dat ik het moeilijk zal hebben maar mijn gezondheid en mijn gezin zijn het belangrijkste.

Tot slot..

Dank je wel voor het lezen van dit persoonlijke artikel over de juiste balans vinden. Tot slot, zoals beloofd deel ik in dit artikel ook het blogschema van Mamazetkoers.

Elke zaterdag om 15:00 uur komt er een artikel online over mama-zijn, lifestyle of voeding.

Deze zullen gedeeld worden op Facebook & Instagram.

Elke laatste woensdag (om 15:00 uur) van de maand komt er een extra artikel online over fietsen en alles wat ermee te maken heeft.

Mamazetkoers probeert erg actief te zijn op Instagram, elke dag kun je een update verwachten op de Instagram Stories.

Dank je wel voor het lezen van mijn blog. Ik vond het lastig om alles goed onder woorden te brengen over de juiste balans vinden. Heb jij ook iets soortgelijks meegemaakt? Hoe heb jij jouw balans gevonden? Laat het me weten onderin bij de reacties of neem contact met me op via de contactpagina.

Liefs Francis

Vergeet je ook niet in te schrijven voor mijn nieuwbrief? Dat kan met de button hieronder.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve bezoeker, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis