Je vraagt je misschien direct af, waarvoor is menstruatie ondergoed de oplossing? Precies het antwoord op die vraag heb ik onderzocht en beantwoord ik in dit artikel. Menstruatie ondergoed kan namelijk de oplossing zijn op twee vrouwelijke ongemakken die we als moeder kunnen hebben: gehannes met tampons of maandverband én ongewenst urineverlies. Is menstruatie ondergoed de oplossing? Na het lezen van dit artikel weet je het. Lees dan snel verder.

Is menstruatie ondergoed de oplossing?

Laat ik vooropstellen dat ik het hoop, dat menstruatie ondergoed de oplossing kan zijn voor het gehannes met tampons en ongewenst urineverlies. Het waarom hoef ik hier natuurlijk niet te schrijven maar ik zal er kort over zijn: gewoonweg omdat het verschrikkelijk is. Dat van die menstruatie begrijpt onmiddellijk iedereen maar over urineverlies praten we nauwelijks. Helaas.

Dacht lang dat ik de enige was..

Precies om die reden dacht ik lang dat ik de enige was. Na mijn eerste bevalling had ik overigens nergens last van, maar na mijn tweede bevalling was dat wel anders. De weken daarna had ik ontzettend veel moeite om er goede controle over te krijgen. Door vele bekkenbodemoefeningen is die controle gelukkig weer terug, maar niets zoals die ooit was. Met een halfvolle blaas niezen kan bijvoorbeeld al best spannend zijn en wat dacht je van Jumping Jacks oefeningen? Heel soms gaat het nog mis. Verschrikkelijk is het, maar ik kan er niks aan doen.

Ik dacht dus lang dat ik de enige was, totdat ik er voorzichtig andere moeders over sprak. Hoewel ‘urineverlies tijdens het trampoline springen’ algemeen wat bekender is, staan maar weinig moeders regelmatig op de trampoline. Niezen, hard lachen, rennen en dus die Jumping Jacks komen vaker voor en niet alleen bij mij. En heel eerlijk? Ik vind het best spannend om hierover op mijn blog zo open te zijn. Urineverlies wordt toch al snel als iets vies gezien. Maar, of dat menstruatie ondergoed de oplossing is ga ik testen.

Wat is menstruatie ondergoed?

Menstruatie ondergoed is ondergoed die speciaal ontwikkeld is om te dragen tijdens de menstruatie. Dit ondergoed valt net als de menstruatie cup en wasbaar maandverband onder de duurzame menstruatieproducten. Het is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor onze portemonnee. Maar hoe werkt menstruatie ondergoed en is menstruatie ondergoed de oplossing voor ook licht urineverlies?

Hoe werkt menstruatie ondergoed

Het ondergoed is zo gemaakt dat het je menstruatiebloed tijdens je menstruatie opvangt. Hoeveel bloed het ondergoed kan vasthouden is per type verschillend. Zo zijn er onderbroeken die de hoeveelheid van één tampon kunnen vasthouden maar ook onderbroeken die tot wel vier tampons kunnen vasthouden. Bij het dragen van menstruatie ondergoed hoef je geen andere menstruatieproducten zoals tampons of maandverband te gebruiken. Na gebruik spoel je het ondergoed uit onder een koude kraan en daarna kun je het gewoon wassen.

Het gebruik van menstruatie ondergoed is dus simpel: dragen – uitspoelen – wassen (max 30 graden) – aan de lucht laten drogen. Gelukkig kun je menstruatie ondergoed ook nog voor andere doeleinde gebruiken:

  • na de bevalling
  • bij (veel) vaginale afscheiding
  • ongewenst urineverlies

Menstruatie ondergoed vergelijken, Libresse vs. Lotties

Of menstruatie ondergoed de oplossing is of niet, is ook afhankelijk van het merk. Om die reden heb ik de afgelopen week tijdens mijn menstruatie twee merken menstruatieondergoed getest: Libresse en Lotties. Het menstruatie ondergoed van Libresse is o.a. te koop bij het Kruitvat en het ondergoed van Lotties is online verkrijgbaar. Van alle modellen test ik maat M. Wat gelijk opvalt op onderstaande foto’s is dat er van het merk Lotties meerdere modellen zijn, ik heb gekozen voor de comfy high-waist string (links) en de comfy mid-waist (rechts). Benieuwd of menstruatie ondergoed de oplossing is? Lees dan snel verder onder de foto’s.

Het materiaal

Op de website van Libresse wordt het materiaal van het broekje omschreven als ‘badstof’ en ademend is. Ik lees in het ondergoed zelf dat het onder andere gemaakt is van polyester. Een synthetische stof dus. Het voordeel van die stof is dat het lang zijn kleur behoudt en mooi blijft, het nadeel is dat het echt als plastic aanvoelt én er naar ruikt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan ondergoed gemaakt van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of bamboe. Op de website van Libresse is men tevens niet duidelijk over de hoeveelheid vloeistof die kan worden opgenomen. Jammer.

Het menstruatie ondergoed van Lotties is wél gemaakt van een natuurlijk materiaal: namelijk van Lenzing Modal (beukenhoutvezels) en katoen. Het ruikt en voelt aan als gewoon ondergoed. De comfy mid-waist onderbroek kan een hoeveelheid van 3 tot 4 tampons aan en is daarmee geschikt voor de zwaardere dagen. De comfy high-waist string is voor de lichtere dagen met een opname van gemiddeld één tampon.

Dikte en zichtbaarheid

Ik vind het heel erg belangrijk dat menstruatie producten niet zichtbaar zijn. Exact de reden waarom ik geen maandverband draag. Je hebt dan telkens zo’n grote bobbel achter in mijn broek die, vooral voor mijn gevoel, zichtbaar is. Dat willen we dus niet. Het liefste wil ik een menstruatie product ook gebruiken tijdens het sporten, een week niet sporten is namelijk geen optie voor mij.

Je denkt, dan is die tampon toch de beste oplossing voor jou?! Misschien maar ik ben daar niet meer zo zeker van. Het inbrengen van menstruatie producten is niet altijd zo veilig, zeker niet op lichtere dagen waarbij je niet meer bij je menstruatie stilstaat. Ik wil daarom eigenlijk geen tampons meer gebruiken en heb hiermee mijn hoop op menstruatie ondergoed gevestigd.

Op de linker foto hierboven zie je de twee onderbroeken die qua model het meest overeen komen naast elkaar. Je ziet hier goed dat het materiaal van Libresse meer glimmend (plastic achtig) is. Waar ik zelf erg van schrok was de dikte van het menstruatie ondergoed van Libresse. Dat zie je duidelijk op de rechter foto. Helaas zie je het ondergoed van Libresse heel erg duidelijk aftekenen onder een strakkere broek (geen spijkerbroek). Het menstruatieondergoed van Lotties doet het beter, deze is net zo zichtbaar als een gewone katoenen onderbroek.

En, is menstruatie ondergoed de oplossing?

Uiteraard heb ik alle drie de modellen getest, de variant van Libresse en de twee modellen van Lotties. Als ik over het ondergoed van Libresse spreek, dan is dit menstruatie ondergoed de oplossing echt niet. Tijdens het dragen voelt het broeierig, plakt en de rand van kant zit niet lekker. Er zit een stripje onder wat ervoor moet zorgen dat het ondergoed goed op zijn plek blijft zitten maar dat is bij mij niet het geval. Wel houdt dit ondergoed wel het menstruatievocht vast, in dat geval doet het wel wat het moet doen. Echter voelt het aan als een onderbroek met dik maandverband erin.

Het ondergoed van Lotties, is dit menstruatie ondergoed de oplossing dan? Yes, volmondig ja. De broekjes ademen, blijven goed op zijn plek zitten, houden het bloed vast en je ruikt niets. Het menstruatie ondergoed van Lotties zit en voelt aan zoals een normale onderbroek (of string) en draag je op een zwaardere dag maximaal 8 uur en op een lichtere dag maximaal 12 uur. Op deze manier is menstruatie ondergoed de oplossing voor mij!

Dan blijft er nog één vragen over, is menstruatie ondergoed de oplossing tijdens het sporten? Onder een sportlegging zie je de comfy high-waist string niet! Door de high waist valt de rand van dit ondergoed gelijk met de rand van mijn sportlegging en omdat het model een string is zie je hem niet zitten. Ideaal dus! Ik kon er overigens ook prima Jumping Jacks mee doen met een volle blaas. Uiteraard ging dat niet helemaal goed, als je snapt wat ik bedoel, maar dit ondergoed hield die paar druppels goed vast en geeft nare geurtjes geen kans.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over menstruatie ondergoed van Lotties. Nu weet je of menstruatie ondergoed de oplossing is voor mij. Al met al vond ik het wel spannend om deze test te doen en hierover te schrijven. Je geeft toch een stukje van jezelf bloot en hoe je het went of keert: er heerst toch altijd een taboe op. Juist om die reden heb ik dit artikel ‘is menstruatie ondergoed de oplossing?’ geschreven. Nu ben ik benieuwd, wat vond je van dit artikel en is menstruatie ondergoed de oplossing voor jou? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

De producten in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. 

Disclaimer: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate (partner) linkjes. Indien jij iets koopt via één van deze links ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt niets extra’s maar met deze commissie kan ik Mamazetkoers.nl wel online houden. Uiteraard link ik alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vindt. #mamazetkoersAD

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis