Wanneer je kind naar groep 3 van de basisschool gaat wordt het je direct op het hart gedrukt: laat je kindje thuis lezen. Je kind meer laten lezen is niet altijd even gemakkelijk en hoe doe je dat? Je kind meer laten lezen? Het ene kind heeft er gewoonweg meer interesse in dat het andere kind. In dit artikel vertel ik je meer over het belang van lezen maar deel ik ook handige ‘je kind meer laten lezen’ tips met je. Benieuwd hoe jij jouw kindje meer kunt laten lezen? Lees dan snel verder.

Wil je trouwens meer artikelen lezen over opvoeden? In de categorie ‘help, mijn kind..’ vind je meer tips en handige informatie.

Je kind meer laten lezen en het belang van lezen!

Lezen, ik vind het geweldig. Al vanaf klein meisje verslind ik boeken en nog steeds lees ik veel. Ik weet dat dit voor iedereen anders is. Mijn man leest bijvoorbeeld alleen wanneer het moet of wanneer hij het onderwerp écht interessant vindt of er meer over wil leren. Boeken lezen voor ontspanning? Nee dat is meer aan mij besteed. Ik ben iemand die ook nog de volledige gebruiksaanwijzing van een apparaat leest!

Mijn liefde voor lezen is niet aangeleerd, mijn ouders en broertje lezen ook niet veel, maar wel altijd gestimuleerd. Zo was ik lid van de bibliotheek en kochten mijn ouders alle boeken van de Jonge Lijsters die werden aangeboden op de basisschool. Deze reeks bestaat niet meer maar ik heb wel alle boeken bewaard. Lezen is belangrijk maar wat is nu precies het belang van lezen en je kind meer laten lezen, hoe doe je dat?

Het belang van lezen

Goed kunnen lezen is cruciaal om te kunnen functioneren in onze samenleving. Dat staat er misschien een beetje bot, maar het is wel zo. Wie moeite heeft met lezen, om wat voor reden dan ook, heeft daar in het dagelijkse leven last van. Denk maar eens na: vrijwel alle belangrijke informatie die we moeten weten staat op papier (al dan niet digitaal). Alle informatie van de school van mijn kinderen, de sportclub, informatie van de huisarts, het gebruik van medicijnen, rekeningen, contracten en ga zo maar door. Vrijwel iedereen moet voor zijn werk lezen, zo ook een schoonmaker of productiemedewerker: iedereen. Je kind meer laten lezen is dus belangrijk.

Ondanks dat lezen zo belangrijk is, doet lezen nog veel meer. Lezen zorgt ervoor dat we kennis op kunnen doen, over het verleden, andere geloven, andere landen en emoties. Het lezen prikkelt je fantasie maar helpt je ook je inleven in iemand anders, voelen wat die persoon voelt. Tijdens het lezen maak je gebruik van verschillende hersenfuncties: taal, waarneming, geheugen, visualiseren, gevoelens en meer. Lezen is om al die redenen ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van kinderen! Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen.

Je kind meer laten lezen met deze tips

In het begin van dit artikel schreef ik er al over: niet ieder kind leest even graag en hoe kun je het lezen het beste stimuleren? Je kind meer laten lezen lukt je vast met de volgende 5 tips!

Geef het voorbeeld

Het is misschien een open deur maar mijn kinderen willen alles doen wat ik ook doe en mijn zoontje doet alles van zijn grote zus na. Geef met lezen dan ook het voorbeeld: wanneer jij leest is de kans groot dat je kinderen dat ook willen doen. Zeker wanneer ze jong zijn en net leren lezen. Je kunt ook het goede voorbeeld geven door voor te lezen.

Maak er geen strijd van

Houd het luchtig en maak er geen verplichting van. Lezen kan overal en hoeft niet per definitie in een boek te zijn. Letters en teksten zijn overal om ons heen. Bij kinderen in groep 1 en 2 kun je tijdens het wandelen opzoek gaan naar letters en cijfers die ze kennen. Zo zoekt mijn zoontje standaard overal de letter L. Ik probeer dat nu uit te bouwen met de andere letters van zijn naam en de letters die hij leert op school.

Vanaf groep 3 kun je ook verkeersborden gaan lezen, teksten in etalages of laat opa of oma een briefje schrijven op de computer. Voor de kinderen is het net een spelletje maar ontzettend leerzaam.

Leesmateriaal aanbieden

Zorg ervoor dat er altijd voldoende leesmateriaal aanwezig is in huis. Dat kan zijn door middel van leesboeken, een tijdschrift of bijvoorbeeld door een speciale kinderkrant (hierover later meer) beschikbaar te stellen. Je kind meer laten lezen is gemakkelijker wanneer leesmateriaal ergens ligt waar ze het zelf kunnen pakken. Let er wel op dat het leesmateriaal aansluit bij het niveau en de interesse van je kindje.

Routine

Wist je dat je iets 60 dagen lang achter elkaar moet herhalen om dit in je dagelijkse routine op te nemen? Je kind meer laten lezen gaat dan ook niet zomaar, maak van lezen dus een routine van. Zo leest mijn dochter altijd nog 10 tot 15 minuten voor het slapengaan in haar bed. Van school heeft ze ook een leesstrippenkaart gekregen om het lezen extra te stimuleren. Wanneer de kaart vol is krijgt ze op school een kleine attentie.

Laat je kindje voorlezen

Ik lees graag voor aan de kinderen, maar hoe beter mijn dochter kan lezen hoe vaker ze vraagt om zelf te mogen voorlezen voor ons en haar broertje. Dit kan zijn uit een leesboek of bijvoorbeeld uit de Kidsweek krant waar ze sinds kort een kwartaal abonnement op heeft. Onder de foto hieronder vertel ik je meer over deze unieke krant voor kinderen.

Je kind meer laten lezen en het belang van lezen kidsweek mamazetkoers

Je kind meer laten lezen met Kidsweek

Je kind meer laten lezen kan met de Kidsweek, dit een is een krant speciaal voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar oud. Bij Kidsweek geloven ze dat als kinderen meer weten over de wereld om hun heen, ze teksten beter en sneller kunnen lezen én begrijpen. Net als in een echte krant staat in de Kidsweek het laatste nieuws van over de hele wereld centraal, alleen dan geschreven op een manier die voor kinderen begrijpelijk én leuk om te lezen is. Natuurlijk staan er ook leuke weetjes in, wordt er geschreven over sport en dieren en nog veel meer.

Het voordeel van een krant ten opzichte van een boek is dat een krant erg actueel is. Ze lezen over zaken waar wij ook over praten, over wat er gebeurt in de wereld. Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig, deze krant sluit daar goed bij aan.

Wat ik erg leuk vond is dat ik mijn dochter echt moest uitleggen wat een krant was. Wij volgen en lezen het nieuws tegenwoordig via een app op onze telefoon en ontvangen geen krant meer. Al kan ik mij als kind nog wel goed herinneren dat mijn ouders (en later ik) het dagblad las aan de keukentafel. In de tijd dat die krant nog niet in Tabloidvorm afgedrukt was maar de krant écht heel groot.

Maak nu voordelig kennis met Kidsweek en krijg een leuk kinderboek cadeau. In ons geval was dat ‘Een krokodil in het bad!’ Je ziet het boek op de foto hierboven. Je kind meer laten lezen is met deze krant echt gemakkelijk. Extra tip van mij: praat er daarna ook eens samen over me je kind. Wat sprak je kindje het meeste aan en waarom? Dit kan leuke gesprekken opleveren.

Tot slot..

Dit was hem dan, mijn artikel over het belang van lezen en je kind meer laten lezen. Mijn kinderen zijn heel erg blij met hun Kidsweek krant! Al kan de jongste natuurlijk nog niet lezen maar zijn grote zus vertelt hem graag wat erin staat en uiteraard kan hij wel de mooie plaatjes bekijken. Nu ben ik nieuwsgierig, wat lezen jouw kinderen en gaat dat gemakkelijk en ga jij je kind meer laten lezen met Kidsweek? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.

Liefs Francis

De producten in dit artikel heb ik gekregen: #mamazetkoersAD. Dit doet niets af aan de echtheid en oprechtheid van het artikel. 

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis