Ik bel dol op planten, al kan ik ze met tijd en wijlen ook wel even vergeten water te geven. Op een enkeling na staan ze nog allemaal te stralen in mijn woonkamer. Niet alleen mijn planten doen het goed, ook mijn stekjes! Wist je trouwens dat stekjes verzenden en ruilen onderling plantliefhebbers een enorme hit is? In dit artikel vertel ik je graag over mijn ervaring met stekjes verzenden en vertel ik wat je nodig hebt om stekjes te verzenden per post. Lees je mee?
Stekjes verzenden en ruilen per post
Je hebt er een flinke dosis geduld voor nodig maar stekjes maken, kweken en laten groeien kost eigenlijk weinig moeite. Uiteraard moet je wel weten wat je doet, anders lukt het nooit, maar ik vind het geweldig leuk om te doen. Op mijn blog heb je van verschillende planten al kunnen lezen hoe je ze moet verzorgen en stekken: zoals bij de Philodendron Scandens Brasil, maar ik heb je nog niets verteld over stekjes verzenden.
Graag vertel ik je meer over hoe je stekjes met andere kunt ruilen en hoe je ze het beste kunt verzenden. Je wilt uiteraard wel dat je stekjes levend bij zijn volgende huisje aan komt.
Stekjes verzenden en ruilen met een stekjesbibliotheken of ruilgroep
Wie denkt dat een planten- of stekjesbieb alleen lokaal gebruikt kan worden heeft het mis. Steeds meer stekjesbibliotheken zijn actief op Facebook en Instagram waar je actief planten en stekjes kunt ruilen. Het is misschien even zoeken maar ze zijn er zeker. Daarnaast zijn er op Facebook ook verschillende ruilgroepen met plantliefhebbers die onderling stekjes ruilen en stekjes verzenden. De kans is groot dat je al lid bent van zo’n groep op sociale media.
Wanneer je het een beetje lastig vindt om stekjes te verzenden naar een onbekende kun je dit natuurlijk ook doen met een bevriende plantengek die niet bij jou in de buurt woont. Ook dan kun je stekjes verzenden met de post naar elkaar. Hoe je de stekjes verzendt? Dat leg ik hieronder uit.
Dit heb je nodig
Alle stekjes zijn geschikt om te verzenden, de afmeting van je stekje bepaalt alleen of je deze kunt verzenden met de post (brievenbus) of als pakketje. Je hebt niet veel nodig voor het verzenden van stekjes.
- diverse stekjes (altijd leuker om er meerdere te versturen)
- kartonnen dozen
- keukenpapier
- plakband
- water
- wikkelfolie
- (watervaste)stift of pen
- verzendlabel
Inpakken en stekjes versturen
Er zijn twee manieren om stekjes te versturen, namelijk droge en natte stekken. Zelf ben ik een voorstander om vooral gewortelde stekken nat te versturen. Echter kun je bladstekken, zoals die van een Sanseveria ook droog versturen.
Een stekje nat versturen doe je als volgt:
- spoel de eventuele aarde van de wortels van je stekje af en wikkel de onderkant van de stek én de wortels in keukenpapier
- maak het keukenpapier goed vochtig met water
- gebruik vervolgens een wikkelfolie om de natte keukenrol heen. Sluit niet de hele stek af, zorg ervoor dat de folie alleen om de onderkant zit. Het eventuele blad pak je dus niet in
- de stekken kun je nu in een kartonnen verzenddoos leggen. Plak ze eventueel met plakband goed vast zodat ze niet door de doos gaan zwerven
- schrijf met een stift of pen nog een leuke boodschap aan de binnenkant van de doos, altijd leuk voor de ontvanger
- maak de doos dicht en plak hierop een verzendlabel. Deze is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een PostNL punt.
Klaar!
Inpakken en stekjes versturen
In de inleiding van dit artikel benoemde ik al het zogenaamde stekjes seizoen. Het is namelijk niet altijd een goed moment om stekjes te versturen. Wanneer kun je beter geen stekjes verzenden? Over het algemeen gaat het verzenden van stekjes prima. Er zijn alleen een paar momenten waardoor het slimmer is om even te wachten omdat de kans dat er iets mis gaat groot is. Verstuur dan ook geen stekjes wanneer het erg koud is, bij vorst en nachtvorst maar ook niet bij extreem hoge temperaturen. Je pakketje doet er namelijk een paar dagen over voordat het op de eindbestemming is en in een auto van een postbedrijf kan het stekje gemakkelijk bevriezen of te heet worden.
Dan als laatste: verzend geen stekjes in de drukste periode van het jaar, zoals met de feestdagen. De kans is groot dat het verzenden langer duurt dan een week en dat overleven ze helaas niet.
Tot slot..
Dit was hem dan, mijn artikel over stekjes verzenden en ruilen. Ik hoop dat je er als plantliefhebber er iets aan gehad hebt. Ikzelf heb al een paar keer stekjes met diverse plantliefhebbers geruild en heb alleen maar goede ervaringen met stekjes verzenden. Natuurlijk kan het voorkomen dat een stekje het niet haalt maar dat hoort er nu eenmaal bij. Nu ben ik benieuwd, heb jij al eens een stekje verzonden? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag me natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen via de contactpagina.
Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:
Lieve lezer, beste hardwerkende mama,
Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!
Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?