De Philodendron Scandens Brasil, een van de eerste planten die ik kocht en wat is hij prachtig! Hij valt direct op met zijn prachtige kleuren, het donkergroen gecombineerd met de felgele streep in het midden. Wanneer de plant genoeg licht krijgt kan het zelfs zo zijn dat enkele blaadjes neon-groen worden. Ik houd ervan, het is dan ook niet raar dat dit een van mijn favoriete planten in huis is. In dit artikel vertel ik je meer over deze gave plant, zoals zijn herkomst, de Philodendron Scandens Brasil verzorgen én hoe je hem kunt stekken. Lees je mee?

Herkomst

Van oorsprong behoort de Philodendron Scandens Brasil tot de plantensoort Philodendron en is afkomstig uit de regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Vrijwel alle Philodendron soorten zijn klimplanten, al kun je deze ‘Brasil’ ook laten hangen. Je kunt hem dus met en zonder mosstok kopen. De plant groeit door lange uitlopers te maken waaraan zich steeds nieuwe bladeren vormen. Ik hoop dat over een tijdje er prachtige strengen groeien langs mijn dressoir naar beneden. Ik laat hem dus hangen en niet klimmen.

Wist je trouwens dat de Philodendron Scandens vaak wordt aangezien voor een Epipremnum? Toch zijn het twee verschillende soorten, ondanks de vele overeenkomsten. Het verschil kun je zien en voelen aan de bladeren. Het blad van een Epipremnum is dikker en voel je een soort van textuur. De bladeren van Philodendron Scandens hebben dat niet, deze zijn dunner én voelen glad aan. Ik vind de bladeren van de Philodendron Scandens ook meer hartvormig. De verzorging en het stekken zijn wel identiek.

De Philodendron Scandens Brasil verzorgen

Deze beauty is natuurlijk prachtige, maar gelukkig is hij ook nog eens erg gemakkelijk om te verzorgen én te stekken. Je vindt er vast wel een plekje voor in huis 😉 .
In de volgende alinea’s lees je precies hoe je de Philodendron Scandens Brasil het beste kunt verzorgen!

Water geven

De potgrond van deze plant mag in de lente en zomer licht vochtig blijven maar let erop dat hij geen natte voeten heeft. Wanneer de wortels te lang te nat zijn is de kans groot dat ze gaan rotten. In de winter mag de potgrond gerust een weekje droog aanvoelen voordat je plant weer water geeft.

Of de plant nog voldoende water heeft controleer ik altijd met mijn vingers. Wanneer de grond erg vochtig aanvoelt sla ik het water geven een keer over. Voelt de grond droog aan? Dan ben je eigenlijk iets te laat, je kunt dan beter iets meer water geven. Ook handig: controleer tussendoor ook eens of een plant voldoende water heeft. Door temperatuurwisselingen kan een plant meer of minder water nodig hebben.

Sproeien

Spuit de bladeren van de plant eens per week nat met een plantenspuit. Je verwijdert hiermee niet alleen het stof van de plant maar je maakt hem hiermee ook erg blij. Met een beetje geluk blijft dan ook ongewenst ongedierte weg.

Standplaats

De plant kun je het beste neerzetten op een plek met (half)schaduw. Mijn plant staat ongeveer 4 meter van het raam op het oosten af en krijgt redelijk wat licht maar geen direct zonlicht. Hoe meer licht de plant krijgt hoe meer neonkleurige bladeren hij vormt. Op de foto’s hieronder zie je enkele van deze bladeren als stek op water staan.

Het is belangrijk om te weten dat de Philodendron Scandens Brasil niet te koud mag staan in de winter. Overdag mag hij niet kouder staan dan 15 graden Celsius. In de winterdag komt er minder licht je huis binnen, deze plant kan daar in de koudere maanden goed tegen, je hoeft hem dan ook niet te verplaatsen.

Verpotten

Wil je dat je plant groeit en groter wordt? Dan is het belangrijk om je kamerplant te verpotten. De plant heeft namelijk meer ruimte nodig om te groeien. Het verpotten kun je het beste doen direct na aanschaf van de plant of in het groeiseizoen (lente). Kies voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Wanneer de wortels door de gaatjes van de binnenpot groeien is het ook tijd voor een groter huisje.

Voor deze plant kun je trouwens gewoon universele potgrond gebruiken.

Voeding

Als je de plant jaarlijks verpot is het niet nodig om extra voeding te geven. Wanneer je het verpotten niet doet is het slim om eens de potgrond te verversen of om plantvoeding bij te geven. Volg bij plantvoeding altijd de instructies op de verpakking.

Verkleurde bladeren

Verkleuren de bladeren van je Philodendron? Maak je niet te snel zorgen, het komt veel voor dat de onderste bladeren van je plant geel worden. Dit kan komen door te weinig licht (schaduw van andere bladeren) maar kan ook komen omdat hij plaats gaat maken voor nieuwe bladeren.

Zijn veel bladeren geel en/of hangen ze slap? Het kan zijn dat je plant dan op een te donkere plek staat óf te veel licht krijgt. Bruin/zwarte randen aan het blad is vaak een indicatie van verbranding. Kijk ook altijd even of de plant niet te veel of te weinig water heeft. Wanneer je te veel of te weinig water geeft verkleuren de bladeren ook of kunnen er bruine vlekken ontstaan. Kun je de oorzaak niet vinden? Controleer dan altijd even de wortels van je plantje, om wortelrot uit te sluiten.

Als laatste wil ik nog vermelden dat vrijwel alle Philodendron soorten giftig zijn bij inname. Houdt hier dan ook rekening mee indien je kleine kinderen of huisdieren hebt.

De Philodendron Scandens Brasil stekken

Word je plant te groot of wil je graag een vollere plant? Dan is het slim om je plant te stekken. Het kan helemaal geen kwaad om af en toe eens de schaar in je plant te zetten. Het snoeien en stekken doe je altijd bij een uitloper. Op de afbeelding hieronder heb ik er een tussen mijn vingers.

Als je goed kijkt zie je tegenover elke bladoksel ook een zwart/bruin puntje. Dat zwarte kleine puntje is een luchtwortel. Wanneer je deze in het water zet vormen zich daaruit (nieuwe) waterwortels. Uit een uitloper kun je meerdere stekken halen. Je knipt dan de stengel net na de bladoksel door. Je hebt minimaal één blad nodig voor een goede stek. Uit de streng hieronder kun je dus drie stekken nemen.

Philodendron Scandens Brasil verzorgen en stekken mamazetkoers uitloper

De stekken plaats je vervolgens met de luchtwortel in het water. In mijn stekkenrek hieronder zie links twee stekken van de Philodendron Scandens Brasil. Zijn ze niet prachtig? Ik had het al eerder over die felle neon kleur in de bladeren, bij de tweede stek is dat super goed te zien. Ik ben daar zo verliefd op!

Stekjes doen het vooral goed bij een temperatuur rond de 23 graden Celsius en wortelen het beste in het groeiseizoen (lente/zomer). Verder is het belangrijk om het water af en toe te verversen. Mijn stekken hebben nog geen wortels, het enige wat ik nu nog moet doen is geduld hebben! Wanneer de wortels een lengte hebben van enkele centimeters kun je de stek terugplaatsen bij de plant of in een nieuw potje met aarde zetten.

Philodendron Scandens Brasil verzorgen en stekkenrek mamazetkoers

Tot slot..

Nu weet je alles over de Philodendron Scandens Brasil verzorgen! Het is een prachte plant, ik hoop dat je dat met me eens bent. Mocht je nog een vraag hebben mag je me die altijd hieronder stellen, via de contactpagina, op Facebook of Instagram. Heb jij al een Philodendron Scandens Brasil in huis?

Liefs Francis

Meer lezen over plantjes? Check dan mijn andere artikelen in de categorie plantenliefde!

Foto credits van de eerste foto in dit artikel: Amber van Eersel van Your Steps Fotografie

Vergeet je niet in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Dat kan met de button hieronder:

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share

foto homepage vierkant mamazetkoers voor de moeder die zichzelf durft te zijn

Lieve lezer, beste hardwerkende mama,

Mamazetkoers is een platform die handvatten biedt zodat iedere moeder zichzelf durft te zijn.
Laat me je inspireren om ‘gewoon’ je ding te doen, je laten genieten van het moederschap zónder jezelf te verliezen en vooral jezelf durven te zijn!

Ik stel me open voor jou, durf jij de uitdaging aan te gaan en jezelf open te stellen voor de mensen om je heen?

Liefs Francis