recept glutenvrije boterkoek maken mamazetkoers

Elke dag ben ik opzoek naar de lekkerste glutenvrije recepten om gemakkelijk zelf thuis te maken. Dit keer deel ik een pareltje met jullie, namelijk mijn recept: glutenvrije boterkoek maken. Hij is niet van de ‘echte’ te onderscheiden, misschien is hij zelfs wel lekkerder. Ik zou zeggen, maak hem en proef het zelf! Het is in elk geval al een plaatje om te zien, vind je niet?

Klik hier voor meer (glutenvrije) receptinspiratie.

Boodschappenlijstje

  • 170 gram roomboter (of margarine) op kamertemperatuur
  • 85 gram glutenvrije boekweitmeel
  • 85 gram glutenvrije amandelmeel
  • 135 gram witte basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker
  • ei

Met dit recept maak je 1 boterkoek voor circa 10 personen. Wanneer je er kleine blokjes van snijdt kunnen er uiteraard meer personen van eten.

Recept: glutenvrije boterkoek maken

Het recept is erg gemakkelijk te maken, je hebt alleen wel veel geduld nodig: de boterkoek moet nadat hij in de oven is geweest nog 6 uur afkoelen. Probeer er dan maar eens vanaf te blijven. Wanneer je hem diezelfde dag nog wilt serveren zul je op tijd met dit recept moeten beginnen. Wil je meerdere porties maken? Halveer of verdubbel dan de ingrediënten van het boodschappenlijstje.

Bereidingstijd: 90 minuten, inclusief 60 min rusten in de koelkast.
Baktijd: 1 uur 160 graden Celsius
Afkoelen: 6 uur.

  1. meng met een keukenmachine de boter en de basterdsuiker tot een glad beslag
  2. kluts in een apart bakje het ei tot een geheel
  3. voeg vervolgens de vanillesuiker, amandelmeel, boekweitmeel en 3/4 van het eimengsel toe aan het boter/suiker mengsel en meng tot een samenhangend deeg
  4. doe het deeg in een springvorm en strijk, met behulp van de bolle kant van een lepel, de bovenkant van het deeg glad
  5. laat het deeg in de springvorm gedurende 60 minuten rusten in de koelkast. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 160 graden Celsius
  6. bestrijk de bovenkant van het deeg met de overgebleven 1/4 van het eimengsel
  7. bak de boterkoek in 30 minuten goudbruin
  8. laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen op het aanrecht.

Wanneer je geduldig wacht kun je er heerlijk van eten. Kun je niet wachten en is de boterkoek afgekoeld? Dan is hij nog te kruimelig en bestaat de kans dat hij te veel uitdroogt. Wanneer de boterkoek volledig is afgekoeld: snij de boterkoek in stukjes. De stukjes glutenvrije boterkoek kun je tevens prima bewaren in een afgesloten bak.

Tot slot..

Ga jij dit recept: glutenvrije boterkoek maken? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd contact met mij zoeken via de contactpagina. Neem ook eens een kijkje bij mijn andere recepten. Tot de volgende keer.

Liefs Francis

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
LinkedIn1k
LinkedIn
Share