Waterdragers, niet onbekend in de wielersport. Deze renners halen de gehele rit wat te drinken bij de ploegleider voor het gehele team. In de meeste gevallen zijn de bidons gevuld met water of sportvoeding. Wil jij wat te drinken hebben tijdens je fietsrit? Dikke kans dat jij geen waterdrager (of volgauto met ploegleider) bij je hebt, maar zelf een bidon mee moet nemen op de fiets. De keuze in bidons is trouwens reuze, dat zie je wel op onderstaande foto. Op de foto zie je een kleine selectie bidons die ik in mijn bezit heb. In dit artikel vertel ik je meer over de verschillen tussen bidons en alles over de juiste bidon kiezen! Dit zodat jij een goede keuze kan maken welke bidon het beste bij jou past!

Een bidon kiezen

Je weet dat goede hydratatie belangrijk is tijdens het sporten. Vandaar je zoektocht naar een goede bidon. Een bidon is trouwens de meest voorkomende manier om drinken mee te nemen tijdens een fietstocht (of wandeltocht). Wanneer je fietst op een mountainbike adviseer ik om geen bidon te gebruiken maar juist gebruik te maken van een waterzak. Een camelbak blijft tijdens een intensieve rit beter zitten, heeft meer inhoud en heeft tevens ruimte voor wat andere spullen zoals vaste voeding. Daarnaast hoef je met een camelbak je gewicht niet te verplaatsen om te drinken en kun je in de meeste gevallen je handen (langer) aan het stuur houden. Ideaal voor een MTB-tocht dus.

Voor alle andere ritten is een bidon een prima keuze. De verschillen tussen bidons zijn niet groot, je kunt ze in vier categorieën delen: verschil in inhoud, materiaal, isolatie en type drinktuit. Hieronder leg ik deze verschillen uit.

Inhoud en vorm

In de jaren ’80 had de bidon standaard een inhoud van 500 cc, een halve liter. Pas veel later kwamen er steeds grotere bidons, met een inhoud van 750 cc of meer. Op de foto in dit artikel zie je de verschillende inhoudsmaten duidelijk naar voren komen. Wanneer je maar één bidon op je fiets kwijt kunt adviseer ik om voor een grote bidon te kiezen, je kunt dan gewoonweg meer drinken mee nemen.

Hoeveel water je mee neemt is afhankelijk van de tijd die je weg bent. Tijdens het sporten verlies je vocht welke je tijdens de rit weer moet aanvullen. Ik raad je aan om minimaal 125 cc water per kwartier te drinken. Dat komt neer op 500 cc water per uur. Mijn advies is om je bidons af te stemmen op de duur van je rit. Ben je maximaal twee uurtjes weg? Dan heb je aan twee bidons van 500 cc genoeg. Ga je langer van huis? Kies dan voor een grotere bidon of maak een tussenstop waar je de bidon opnieuw kan vullen.

Materiaal & Isolatie

De materialen die het meest voorkomen zijn kunststof, RVS en aluminium, al kun je tegenwoordig ook steeds meer bidons kopen die gemaakt zijn van bamboe. Elk materiaal heeft weer andere (unieke) eigenschappen. Zo is kunststof licht, goedkoop en sterk. Het nadeel van kunststof is vaak de geur (al verdwijnt deze snel zodra je hem vaker gebruikt) en het gebrek aan isolerende werking.

Dan heb je nog de metalen bidons: aluminium en RVS. Bidons van aluminium en RVS zijn tegenwoordig ook licht, maar altijd zwaarder dan de plastic variant. Het voordeel van een metalen bidon is dat je drinken in de zomer langer koud blijft dan in zijn plastic broertje. Het verschil tussen aluminium en RVS zit hem vooral in de prijs. Een RVS bidon kost al snel € 30,-, een aluminium bidon schaf je aan voor iets minder dan € 20,- terwijl je de plastic variant al vanaf enkele euro’s bemachtigt.

Is de RVS bidon zijn geld waard? Dit afhankelijk van het gebruik. Een RVS bidon is vrijwel altijd dubbelwandig waardoor je drinken in de zomer tot wel 12 uur koel blijft. Voor de fietser die het gehele jaar op de fiets zit heeft de RVS bidon nog een voordeel: in de winter blijft je drinken ook 12 uur lang op temperatuur. Geen ijskoud water meer in de wintermaanden, tenzij je het zelf graag wilt natuurlijk.

Een bamboe bidon kun je het best vergelijken met de plastic variant, alleen dan een milieuvriendelijke uitvoering. Bamboe kan tegen een stootje, is licht en heeft net als plastic geen (of erg weinig) isolerende werking. Een bamboe bidon is wel prijzig, denk aan € 35,- per bidon.

Drinktuit

Veel keuze is er niet als het gaat om de drinktuit. Bijna alle bidons zijn voorzien van een ‘standaard’ drinktuit die je omhoog moet trekken om te drinken. Alleen wanneer de drinktuit geopend is, kun je drinken. Op de foto van dit artikel zijn 7 van de 8 bidons uitgerust met deze ‘standaard’ drinktuit. De kans is groot dat jouw bidon ook zo is uitgerust.

De andere variant is een lekvrije drinktuit van silicone. Deze drinktuit hoef je niet te openen maar door kracht uit te oefenen op de bidon kun je drinken. Dit kan enerzijds door in de bidon te knijpen of aan de drinktuit te zuigen. De lekvrije silicone drinktuit heb ik tot nu toe alleen gezien op een bidons van plastic. Helaas, want ik had deze drinktuit gezien op een RVS variant.

Naast bovenstaande punten verschillen de bidons vooral in kleur en opdruk. Bijna elke bidon wordt gemaakt in een kleur en opdruk naar wens.

Tot slot..

Een bidon kiezen is niet moeilijk zolang je maar weet wat je wensen en eisen zijn. Dat is ook de enige tip die ik je mee kan geven. Mijn voorkeur gaat uit naar een bidon met een lekvrije silicone druktuit (knijpbidon). Je kunt dan direct drinken wat ik het prettigste vind. Ik vind het werkelijk verschrikkelijk om een bidon met mijn tanden te moeten openen. En hoe kan het ook anders: mijn bidon is roze. Welke bidon kies jij? Laat het me weten bij de reacties hieronder, op Facebook of Instagram. Je mag ook altijd via de contactpagina iets laten weten.

neem ook eens een kijkje bij mijn andere artikelen over fietsen en de fietssport.

Liefs Francis.

Nieuwsbrief100
Facebook252
Instagram1k
Pinterest20
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn1k
LinkedIn
Share